Μητσοτάκης: «Κόφτης» στον εκλογικό νόμο

Με διευρυμένη ατζέντα στη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα ο Πρόεδρος της ΝΔ, δευτερεύουσας σημασίας και «δόλιων προθέσεων» η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ψάχνει «new deal» και με τους δανειστές.

  • Real.gr
Μητσοτάκης: «Κόφτης» στον εκλογικό νόμο
Βάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα στο κάδρο των λαϊκιστών που επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν την οικονομική κρίση στην Ευρώπη - στην ομιλία του στον Economist - ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε σαφώς τις προθέσεις του ενόψει της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ένα ραντεβού που όπως λένε όλοι στη ΝΔ γίνεται για λόγους «πολιτικού πολιτισμού» και όχι ουσίας ως προς τις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Οι προσδοκίες για το οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι μηδενικές, το κλίμα μεταξύ των δυο ανδρών είναι κάτι περισσότερο από κακό ενώ συνεχίζοντας την λανθασμένη πρακτική της κυβέρνησης Σαμαρά με την τότε αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, το Μαξίμου δεν έχει κανένα δίαυλο επικοινωνίας με το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διευρυμένη ατζέντα και όχι εκλογικός νόμος

«Δόλιες προθέσεις» καταλογίζουν από τη ΝΔ στον πρωθυπουργό αρνούμενοι να μπουν σε οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει το αίτημά του για κάλπες, θα πει όχι στην απλή αναλογική αλλά και σε κάθε συζήτηση για μείωση του ορίου του 3% καθώς όπως θα πει και στον κ. Τσίπρα «η χώρα μπορεί να μπει σε περιπέτειες και η βουλή σε περαιτέρω διαδικασία κατακερματισμού».

Στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πεπεισμένοι πως ενόψει του «θερμού Φθινοπώρου» στα εργασιακά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα επιχειρήσει να «γοητεύσει» τα κόμματα της αντιπολίτευσης βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο θέλοντας στην ουσία να μπλοκάρει τη ΝΔ από το σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές.

Ήδη, όπως παρατηρούν στη Λ. Συγγρού, ο Σταύρος Θεοδωράκης έδειξε πως δεν πρόκειται να «τσιμπήσει» σε αυτήν την τακτική και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει με τον εκλογικό νόμο για να φύγει η συζήτηση από τα θέματα της οικονομίας, τους φόρους και τις αλλαγές που έρχονται στα εργασιακά.

Στη ΝΔ περιμένουν ωστόσο πως το Μαξίμου θα προσπαθήσει να "παίξει" με την αναθεώρηση του συντάγματος και κυρίως με το ρόλο και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς ήδη στο γαλάζιο στρατόπεδο έχουν αναπτυχθεί δυο και τρεις απόψεις, δημόσια, για το συγκεκριμένο ζήτημα προκαλώντας παρασκηνιακά, προς το παρόν, εσωκομματικά βραχυκυκλώματα.

Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει πάντως πως το συγκεκριμένο ζήτημα κάθε άλλο παρά είναι από αυτά που θα κρίνουν την επόμενη μέρα της χώρας.

New Deal με τους (απρόθυμους) δανειστές

Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να κρατήσει τη συζήτηση στα πραγματικά προβλήματα σε οικονομία, κοινωνία και αγορά επικοινωνώντας πιο ισχυρά τη δική του πρόταση - το ‘new deal’ που έχει προτείνει ώστε να αποφύγει η χώρα τον «κόφτη» και να βγει οριστικά και πραγματικά από την ύφεση.

Το ‘new deal’ που προτείνει πάντως προς τους δανειστές κάθε άλλο παρά ανέφελο θα είναι όπως φάνηκε από τα όσα είπε χθες στον Economist - όπου κατηγόρησε τους εταίρους ότι έσπευσαν να πουν «ναι» στην αύξηση της φορολογίας φροντίζοντας ωστόσο να καλύψουν τη δική τους πλευρά επιβάλλοντας τον περιβόητο «κόφτη» την ώρα που δε δείχνουν διατεθειμένοι να συζητήσουν - τουλάχιστον επί του παρόντος - τα μικρότερα πλεονάσματα για μετά το 2018.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v