Γεννηματά- Κουτσούμπας: Δεν ακούσαμε συγκεκριμένη πρόταση για τον εκλογικό νόμο

Για «διερευνητικές επαφές» εκ μέρους του πρωθυπουργού μιλούν Φώφη Γεννηματά και Δημήτρης Κουτσούμπας που τον επισκέφθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. (VIDEO)

  • Real.gr
Γεννηματά- Κουτσούμπας: Δεν ακούσαμε συγκεκριμένη πρόταση για τον εκλογικό νόμο
Για «διερευνητικές επαφές» εκ μέρους του πρωθυπουργού μιλούν Φώφη Γεννηματά και Δημήτρης Κουτσούμπας που τον επισκέφθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από πρόσκλησή του προκειμένου να συζητήσουν επί των επικείμενων αλλαγών στον εκλογικό νόμο. Τόνισαν, εξάλλου, ότι δεν είχε συγκεκριμένη πρόταση να τους παρουσιάσει.

Στη θεματολογία, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της απλής αναλογικής, του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή, του σπασίματος των μεγάλων περιφερειών, της ψήφου των ομογενών και της ψήφου στα 17.

Ειδικά στο τελευταίο, η Φώφη Γεννηματά απάντησε ότι ήταν το ΠΑΣΟΚ πριν από 30 και πλέον χρόνια που καθιέρωσε την ψήφο στα 18 και δεν θα έβλεπε καθόλου αρνητικά μία τέτοια αλλαγή, αρκεί να υπάρχουν ουσιαστικές και όχι μόνο τυπικές ευκαιρίες για συμμετοχή των νέων.


Real.gr ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ από realmedialive

Κατά τα λοιπά, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επέμεινε στις θέσεις που έχει ψηφίσει η Προγραμματική Συνδιάσκεψη για απλή αναλογική με μικρότερο μπόνους για το πρώτο κόμμα εφόσον συγκεντρώσει πάνω από 40%, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και διατήρηση του πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Ζήτησε όμως από τον πρωθυπουργό να καταθέσει γραπτά συγκεκριμένη πρόταση, επί της οποίας και θα τοποθετηθεί εν συνόλω το κόμμα της.

Στενοί συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εξάλλου, μιλούσαν για ”brainstorming” και όχι για συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού, ενώ και η ίδια η Φώφη Γεννηματά εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, υποστήριξε ότι ο κ.Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ήδη παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τον Εκλογικό Νόμο.

«Η συζήτηση για τα θέματα αυτά, χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις», είπε, καλώντας την κυβέρνηση να παρουσιάσει δημόσια και επίσημα μια ολοκληρωμένη πρόταση, ώστε να τοποθετηθούν ως κόμμα επ’ αυτής. «Τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε», είπε, προειδοποιώντας πως «δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας, προβλήματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει».

Σε σύντομη συζήτηση που είχαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους για το δημοψήφισμα στην Αγγλία, ο πρωθυπουργός φέρεται να παρέπεμψε στις εξελίξεις και τη μέρα που ξημερώνει σήμερα για την Ευρώπη, με την Φώφη Γεννηματά να δράττεται της ευκαιρίας για να του απαντήσει με νόημα πως «τα δημοψηφίσματα έχουν πάντα συνέπειες»…

Τη γνώμη του για σειρά θεμάτων επί των αλλαγών που σκέφτεται να φέρει στον εκλογικό νόμο, ρώτησε νωρίτερα ο πρωθυπουργός και τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, κατά τη διάρκεια δικής τους συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ.Κουτσούμπας συμφώνησε σε πιθανή κατάργηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα και στην ψήφο των πολιτών στα 17, όχι όμως και στο ενδεχόμενο διατήρησης του πλαφόν εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή. «Εμείς θέλουμε απλή άδολη αναλογική», του είπε, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος που να επιβάλει τη διατήρηση του πλαφόν και θυμίζοντας στον πρωθυπουργό πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου τον Μάρτιο του 2012 για αλλαγή του εκλογικού νόμου, δεν προέβλεπε την ύπαρξη πλαφόν εισόδου στη Βουλή για ένα κόμμα.

Στα θέματα κατάτμησης των περιφερειών και ψήφου των ομογενών, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε τον πρωθυπουργό να φέρει συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να τοποθετηθεί επ’ αυτής το ΚΚΕ, ενώ φάνηκε αρνητικός σε ενδεχόμενο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, υποστηρίζοντας πως έτσι θα ισχυροποιείτο στην πραγματικότητα ένας άνθρωπος.



Σε ερώτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα για τις εξελίξεις στα εργασιακά, ο πρωθυπουργός αποκρίθηκε ότι δεν έχει πρόθεση να τα φέρει. «Και για τα άλλα δεν είχες πρόθεση να τα φέρεις, αλλά τα έφερες όλα», του απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ...

Τις διερευνητικές επαφές του με τους αρχηγούς των άλλων πολιτικών κομμάτων συνεχίζει και σήμερα ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη σε διαδοχικές συναντήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v