Ντόμινο εξελίξεων για το Brexit - Σε πανικό οι αγορές

Οικονομική και πολιτική αναταραχή στην Βρετανία μετά την απόφαση για έξοδο από την Ε.Ε. Μετά την παραίτηση Κάμερον ξεκινάει η κούρσα διαδοχής στους Συντηρητικούς. Επιθέσεις και στον ηγέτη των Εργατικών με αίτημα να παραιτηθεί.

  • Real.gr
Ντόμινο εξελίξεων για το Brexit - Σε πανικό οι αγορές
Την μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική αναταραχή των τελευταίων χρόνων διανύει η Βρετανία μετά την απόφαση για έξοδο από την Ε.Ε.

Μετά την παραίτηση Κάμερον ξεκινάει μία σκληρή κούρσα διαδοχής στο Συντηρητικό Κόμμα.

Επιθέσεις και στον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος στήριξε το στρατόπεδο της παραμονής στην Ε.Ε. και πληθαίνουν οι φωνές όσων ζητούν την παραίτηση του.

Το Λονδίνο επιθυμεί η διαδικασία του «διαζυγίου» Ε.Ε,- Βρετανίας μετά από 43 χρόνια κοινής πορείας να διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια.

Ο Ντέβιντ Κάμερον τόνισε ότι επαφίεται στον διάδοχό του να ξεκινήσει επισήμως τη διαδικασία αυτή.

Φορτισμένος συγκινησιακά, ο Κάμερον, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ της παραμονής αλλά έχασε το στοίχημα που είχε βάλει όταν υποσχέθηκε, το 2013, ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από το αξίωμά του τον Οκτώβριο.

«Οι Βρετανοί έλαβαν μια σαφή απόφαση (...) και πιστεύω ότι η χώρα έχει ανάγκη έναν νέο ηγέτη για να πάρει αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Κάμερον στο τηλεοπτικό διάγγελμά του.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ ως πρωθυπουργός για να εξακολουθήσει το πλοίο να πλέει τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, αλλά δεν θα ήταν σωστό να είμαι εγώ ο καπετάνιος που θα οδηγήσει τη χώρα στον επόμενο προορισμό της», πρόσθεσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, συγκρατώντας τα δάκρυά του, πριν ξαναμπεί στο σπίτι κρατώντας από το χέρι τη σύζυγό του, Σαμάνθα.

Ως πιθανότερος διάδοχος του Κάμερον φέρεται ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο της εκστρατείας υπέρ του Brexit, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Βρετανία «μπορεί να ξαναβρεί τη φωνή της στον κόσμο».

Οι εταιρίες στοιχημάτων τον θεωρούν «φαβορί» για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, καθώς πήρε το πολιτικό ρίσκο να στηρίξει την έξοδο από την Ε.Ε. και πλέον φαίνεται ότι διαθέτει απήχηση στο εκλογικό σώμα.

Ισχυρή εσωκομματική αντίπαλος του φαίνεται ότι είναι υπουργός Εσωτερικών, Τερέσα Μέι, η οποία διαθέτει μεγάλη θητεία στην πολιτική και διατηρεί μεγάλη στήριξη από το εσωτερικό του κόμματος.

Στο δημοψήφισμα στήριξε το στρατόπεδο της παραμονής στην Ε.Ε. αλλά με λιγότερη θέρμη από άλλους συναδέλφους και κατάφερε να μην αποξενώσει τους οπαδούς του Brexit.

Την ίδια στιγμή βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος κατέθεσαν πρόταση μομφής σε βάρος του ηγέτη τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, τον οποίο κατηγορούν για «χλιαρή» εκστρατεία υπέρ του στρατοπέδου για την παραμονή στην Ε.Ε.

Ήδη τα στελέχη των Εργατικών, Μάργκαρετ Χοτζ και Αν Κόφεϊ έστειλαν επιστολή στον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Τζόν Κράϊερ και ζητούν να επανεξεταστεί η θέση του ηγέτη του κόμματος.

Και το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο απειλείται τώρα με διάλυση αφού η Νίκολα Στέρτζον, η πρωθυπουργός και πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκηρυχθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Στη Σκωτία, σχεδόν τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Ευφορία επικρατούσε στο στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών οι οποίοι θεωρούν ότι το Brexit είναι μια νίκη επί του πολιτικού κατεστημένου, των μεγάλων επιχειρήσεων και των ξένων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

«Ας ξεφορτωθούμε την ευρωπαϊκή σημαία των Βρυξελλών και όλου αυτού του πράγματος που έχει αποτύχει. Ας ανακηρύξουμε την 23η Ιουνίου ημέρα της ανεξαρτησίας μας», δήλωσε ο ηγέτης του ευρωφοβικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ ενώπιον ενός παραληρούντος πλήθους υποστηρικτών του Brexit.

Από την πλευρά της η ΕΕ βρίσκεται και αυτή αντιμέτωπη με οικονομικές και πολιτικές ζημίες χωρίς τη Βρετανία, τη χώρα που διαθέτει το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης, βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έναν πανίσχυρο στρατό και πυρηνικά όπλα.

«Πρόκειται για ένα εκρηκτικό σοκ (...) Τώρα είναι η ώρα να εφεύρουμε μια νέα Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κάλεσε τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας για συνομιλίες στο Βερολίνο ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ αναμένεται ότι θα παρουσιάσει, από κοινού με τον Γάλλο ομόλογό του, το σχέδιό του για μια «ευέλικτη» ΕΕ.

Την ίδια στιγμή τα χρηματιστήρια σε όλον τον κόσμο υποχώρησαν χθες θεαματικά μπροστά στον φόβο των επιπτώσεων του Brexit.

Η στερλίνα έπεσε μέχρι και 10% σε σύγκριση με το δολάριο και έφτασε στα επίπεδα του 1985, κυρίως λόγω του φόβου ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πλήξει τις επενδύσεις στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, θα απειλήσει τον ρόλο του Λονδίνου ως παγκόσμιας χρηματοοικονομικής πρωτεύουσας και θα οδηγήσει σε πολύμηνη πολιτική αβεβαιότητα.

Το ευρώ υποχώρησε κατά 3% ενώ οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών, όπως των Lloyds, της Barclays και της RBS έπεσαν έως και 30%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v