Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μετασεισμοί» για το Brexit σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο

Ευρω–κάλεσμα στη Βρετανία για γρήγορο «διαζύγιο». Διαφωνεί η Μέρκελ. Προς νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία η Σκωτία. Αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Αγγλίας.

  • Real.gr
«Μετασεισμοί» για το Brexit σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο
«Μετασεισμούς» συνεχίζει να προκαλεί σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο το ιστορικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης Πέμπτης.

Χθες (25/06), οι υπουργοί Εξωτερικών από τις έξι ιδρυτικές χώρες της Ένωσης, σε συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο, κάλεσαν τη Βρετανία να θέσει ένα γρήγορο χρονοδιάγραμμα για τη διαπραγμάτευση του «διαζυγίου» με την ΕΕ.

«Λέμε εδώ, μαζί, ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ (Γερμανία), περιστοιχισμένος από τους ομολόγους του Ζαν-Μαρκ Ερό (Γαλλία), Μπερτ Κούντερς (Ολλανδία), Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία), Ντιντιέ Ρεντέρ (Βέλγιο) και Ζαν Άσελμπορν (Λουξεμβούργο).

«Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με το μέλλον της Ευρώπης», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ζητώντας να τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισσαβόνας, δηλαδή η διάταξη της εθελούσιας και μονομερούς αποχώρησης από την Ενωση.




Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, η Άνγκελα Μέρκελ δεν έδειξε διάθεση να ασκήσει πιέσεις στο Λονδίνο, προκειμένου να επισπεύσει το Brexit, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη βιασύνη για την έναρξη της σχετικής διαδικασίας.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν θα πρέπει να κρατήσει αιωνίως. Αλλά δεν θα κατέβαλα και εξουθενωτικές προσπάθειες προκειμένου να γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα», δήλωσε η Καγκελάριος έπειτα από διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν ανάμεσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών στο Πότσνταμ.

Η ίδια είπε, μάλιστα, ότι όσο το Λονδίνο δεν έχει υποβάλει την αίτηση για έξοδο από την Ενωση και δεν έχει ετοιμαστεί η συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, ενώ σημείωσε με νόημα ότι «η Βρετανία θα παραμείνει ένας στενός εταίρος, με τον οποίο μας συνδέουν οικονομικές σχέσεις».

Εξάλλου, εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο περιήλθε στα χέρια των εφημερίδων Ηandelsblatt και Welt, αποκάλυψε την πρόθεση του Βερολίνου για μια «συμφωνία σύνδεσης» με τη Γηραιά Αλβιώνα, ώστε να αποτρέψει τους μιμητές αποχώρησης από την Ενωση.

Στο κείμενο που είχαν συντάξει οι σύμβουλοι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν από το δημοψήφισμα, προβλέπεται ότι κατόπιν συμφωνίας με την Ε.Ε. θα προσφερθούν στη Μ. Βρετανία «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις εξόδου», αν και αυτές αναμένονται «δύσκολες».

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για διετή μεταβατική περίοδο, η οποία «είναι αρκετό διάστημα ώστε να γίνει η διαδικασία συντεταγμένα» και δίνει τον «χρόνο για διαπραγματεύσεις», ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να καταστεί ένας «συνδεδεμένος εταίρος».





Πάντως, η Γηραιά Αλβιώνα καλείται να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο διάλυσης, καθώς η Σκωτία προσανατολίζεται σε νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας, έπειτα από εκείνο του Σεπτεμβρίου 2014 (με ποσοστό 55% προκρίθηκε η παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Λαμβάνοντας υπόψιν την ετυμηγορία των Σκωτσέζων, όπως αποτυπώθηκε στις κάλπες της 23ης Ιουνίου (δύο στους τρεις ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση), η τοπική κυβέρνηση εξετάζει όχι μόνο την αποδέσμευση από τη Βρετανία, αλλά και την άμεση έναρξη συνομιλιών με την ΕΕ.

Τη συγκατάθεσή τους στα σχέδια αυτά προανήγγειλαν ήδη οι «Πράσινοι» και όπως είπε εκπρόσωπος του κόμματος, ένα δημοψήφισμα σαφώς και συνιστά επιλογή, διευκρινίζοντας πως αυτή την ώρα είναι ακόμη νωρίς να αποφασιστεί το εάν και το πώς.

Προκειμένου να υλοποιηθούν οι σκέψεις του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος, θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως της αναγκαίας πλειοψηφίας του τοπικού κοινοβουλίου, κάτι που εξασφαλίζεται με τη στήριξη των «Πρασίνων».

Την ίδια ώρα, σφοδρές αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Αγγλίας εξακολουθεί να προκαλεί το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές έχει συγκεντρώσει μία ηλεκτρονική αίτηση, η οποία απευθύνεται στο κοινοβούλιο της χώρας και ζητεί να διοργανωθεί και δεύτερο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η βρετανική βουλή οφείλει να εξετάσει το σχετικό αίτημα, αφού οι υπογραφές ξεπερνούν τις 100.000 που απαιτούνται για να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση.

Ωστόσο, δεν υπάρχει πρόβλεψη για διεξαγωγή ψηφοφορίας ή λήψη κάποιας απόφασης, ενώ δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης.





Στο μεταξύ, το Σάββατο δεκάδες νέοι, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, διαδήλωσαν στην «καρδιά» του Λονδίνου, ζητώντας από τον δήμαρχο της αγγλικής πρωτεύουσας, Σαντίκ Καν να κηρύξει την ανεξαρτησία της πόλης, ώστε αυτή να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για τον λόγο αυτό συγκεντρώθηκαν υπογραφές (μέχρι χθες ξεπερνούσαν τις 130.000), με κεντρικό σύνθημα: «Ανεξάρτητο Λονδίνο! Ο Σαντίκ Καν πρόεδρος! Ζήτω το Lexit».

Η πρωτοβουλία αυτή δεν ήταν η μόνη. Ένα άλλο αίτημα για να παραμείνει η αγγλική πρωτεύουσα μέσα στην ΕΕ είχε συγκεντρώσει πάνω από 16.000 υποστηρικτές, ενώ σχετικός λογαριασμός στο Twitter @London_Stays (το Λονδίνο παραμένει) συνηγορεί προς την ίδια κατεύθυνση...



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v