Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Brexit «ξύπνησε» την Ευρώπη – Τώρα τρέχουν να τη σώσουν!

Το παρασκήνιο της συνάντησης Ρέντσι-Ολάντ: Έξι μήνες για να σωθεί η ΕΕ – Ταξίδι «αστραπή» Κέρι σε Λονδίνο και Βρυξέλλες – Βρετανός ΥΠΕΞ: Εμείς θα αποφασίσουμε πότε θα φύγουμε – Αναταράξεις μετ’ αποχωρήσεων στο κόμμα των Εργατικών.

  • Real.gr
Το Brexit «ξύπνησε» την Ευρώπη – Τώρα τρέχουν να τη σώσουν!
O «σεισμός» του Brexit προκάλεσε… τσουνάμι αντιδράσεων, που μέρα με τη μέρα αυξάνεται.

Με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας Ματέο Ρέντζι και Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν, όπως αναφέρει άρθρο της εφημερίδας La Repubblica, σε συγκεκριμένες κινήσεις, ώστε μέσα στους επόμενους έξι μήνες «να σωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με δηλώσεις του στην Bild, κάλεσε τη Μ. Βρετανία να καταθέσει την προβλεπόμενη αίτηση εξόδου από την ΕΕ και μάλιστα έως τη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης.

Χάμοντ: Εμείς θα αποφασίσουμε πότε θα φύγουμε

Η απάντηση ήρθε από τον υπουργό Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αρχίσουν μέχρις ότου ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50 και συμπλήρωσε πως τον χρόνο θα τον αποφασίσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ταξίδι-αστραπή Κέρι σε Λονδίνο και Βρυξέλλες

Από τη Ρώμη όπου βρίσκεται, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ετοιμάζει αποσκευές για Βρυξέλλες προκειμένου να συναντήσει την επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ θα έχει επαφές στο «Νησί» τόσο με τον Βρετανό ομόλογό του, όσο και με αξιωματούχους της κυβέρνησης Κάμερον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει το Brexit στην παγκόσμια ανάπτυξη, μετά και τις ισχυρές οικονομικές «δονήσεις» που υπέστησαν τα τελευταία 24ωρα οι διεθνείς χρηματαγορές.

Ενδεικτικό είναι πως μετά τα Ασιατικά και Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο «ιός» του Brexit χτύπησε και τις Αραβικές χρηματαγορές.

Στέρτζον: Το Ην.Βασίλειο για το οποίο ψηφίσαμε να παραμείνουμε δεν υπάρχει πια

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας επανήλθε την Κυριακή με νέες δηλώσεις υπογραμμίζοντας ότι ένα νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «πολύ πιθανό» τώρα που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου τους από την ΕΕ.

Η Νίκολα Στέρτζον τόνισε ότι αποτελεί ευθύνη της να διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προσπαθήσει να προστατεύσει τα συμφέροντα της Σκωτίας, η οποία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο η Σκωτία ψήφισε να παραμείνει το 2014, δεν υφίσταται πλέον», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός.

Αναταράξεις μετ’ αποχωρήσεων στο κόμμα των Εργατικών

Στο Εργατικό Κόμμα οι τριγμοί που προκάλεσε το Brexit, δεν λένε να κοπάσουν.

Υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος είναι στο… Leave από την παράταξη.

Ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον σκιώδη υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Μπεν.

Ο Κόρμπιν δέχθηκε σκληρές επικρίσεις από μερίδα των βουλευτών του κόμματός του, διότι όπως υποστηρίζουν δεν έκανε αρκετά εντατική εκστρατεία για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και δεν έπεισε τους ψηφοφόρους σε παραδοσιακά προπύργια του κόμματος να πάνε να ψηφίσουν υπέρ της εκστρατείας Remain.

Την ίδια στιγμή η επικεφαλής της πολιτικής για την Υγεία των Εργατικών Χέιντι Αλεξάντερ υπέβαλε την παραίτησή της δηλώνοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια αξιόπιστη αντιπολίτευση και δεν πιστεύει πως αυτήν μπορεί να την προσφέρει ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Εκατομμύρια υπογραφές για νέο δημοψήφισμα παραμονής στην ΕΕ

Μετά το σοκ του Brexit, δεύτερες σκέψεις κάνουν στη Βρετανία για το δημοψήφισμα.

Έτσι, μία αίτηση, στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου, που ζητεί νέο δημοψήφισμα με ερώτημα το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ έχει συγκεντρώσει ήδη εκατομμύρια υπογραφές.

Το «κύμα» των πολιτών που υπογράφει την αίτηση είναι τέτοιο, που κάποια στιγμή η ιστοσελίδα «έπεσε», ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και μία δεύτερη αίτηση, που καλεί τον δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, να κηρύξει ανεξάρτητη την πρωτεύουσα της Μ. Βρετανίας, η οποία έχει ξεπεράσει τις 100.000 υπογραφές.

Έως το πρωί της Κυριακής (8 π.μ. ώρα Ελλάδος), η αίτηση για την επανάληψη του δημοψηφίσματος είχε συγκεντρώσει 2.786.390 υπογραφές, ενώ η προσέλευση στην ιστοσελίδα παραμένει αμείωτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v