Το μήνυμα του Die Linke για την επίσκεψη του Γερμανού αντικαγκελάριου στην Αθήνα

Κοινωνική Ευρώπη και μεγαλύτερα περιθώρια για την Αθήνα, ζητεί η επικεφαλής της ΚΟ της Αριστεράς. Επιφυλακτικοί αλλά και αισιόδοξοι για το μέλλον, εμφανίζονται οι Γερμανοί επιχειρηματίες.

Το μήνυμα του Die Linke για την επίσκεψη του Γερμανού αντικαγκελάριου στην Αθήνα
«Η Ελλάδα είναι ένα καλό μέρος για να παρουσιάσει κανείς από εκεί ένα πρόγραμμα για μια άλλη Ευρώπη» δήλωσε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Γερμανικής Αριστεράς  Ζάρα Βάγκενκνεχτ, αναφερόμενη στην επίσκεψη του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Αθήνα και ζήτησε, μετά την ψήφο για Brexit, μια κοινωνική Ευρώπη και μεγαλύτερα περιθώρια για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα αντιμετώπισε κατά το παρελθόν «το πρόσωπο μιας μη δημοκρατικής και μη κοινωνικής Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πιο απεχθή μορφή της» δήλωσε η ίδια στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Το στέλεχος του Die Linke πρόσθεσε ότι μια υπερχρεωμένη χώρα υποχρεώθηκε να πάρει και νέα δάνεια, προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες. Τώρα πρέπει η ΕΚΤ να αρχίσει να χρηματοδοτεί απευθείας επενδύσεις στις υποδομές, στις καινοτόμες τεχνολογίες και στην οικολογική ανασυγκρότηση, τόνισε και κάλεσε τον κ. Γκάμπριελ να κάνει πράξη τις μεταρρυθμιστικές ιδέες του για την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι, αν εννοεί πραγματικά όσα λέει για μια ευρωπαϊκή νέα αρχή, στην κατεύθυνση της εξάλειψης των ανισοτήτων και νέων κανόνων που θα βάζουν την ευημερία και την κοινωνική ασφάλεια των ανθρώπων πάνω από την ελευθερία των ασυγκράτητων αγορών, θα έχει την στήριξη και της Αριστεράς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Neues Deutschland», ο κ. Γκάμπριελ επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να τοποθετηθεί αριστερότερα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντική πτώση των ποσοστών του SPD. Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ο κ. Γκάμπριελ από κοινού με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς συνέταξαν έγγραφο υπό τον τίτλο «Να επανιδρύσουμε την Ευρώπη», στο οποίο αναφέρονται σε προσπάθειες για «ανάπτυξη και οικονομική ώθηση» και στην ανάγκη η ΕΕ να γίνει και πάλι πιο δίκαιη.

Οι εκτιμήσεις Γερμανών επιχειρηματιών

 «Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Το δημόσιο χρέος πιέζει, η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις δεν βρίσκουν τον ρυθμό τους» δήλωσε ο αρμόδιος για την Εξωτερική Οικονομία στο γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (DIHK) Φόλκερ Τράιερ και ζήτησε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ώστε η χώρα να καταστεί πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές.

Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ενόψει της επίσκεψης του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με επιχειρηματική αποστολή στην Αθήνα, ο κ. Τράιερ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης, κάτι που, όπως επισήμανε, η Ευρώπη δεν χρειάζεται μετά την απόφαση των Βρετανών για Brexit. Λόγω του Brexit, τόνισε, «είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να μπει σε τάξη το ευρωπαϊκό σπίτι, διότι η γερμανική οικονομία εξαρτάται συνολικά από τη συνέχιση της εσωτερικής αγοράς».

Ο κ. Τράιερ δήλωσε ακόμη ότι η πλειονότητα των Γερμανών επιχειρηματιών δεν αναμένει ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Παραμένουν επιφυλακτικοί στα επενδυτικά τους σχέδια», εξήγησε, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν ίχνη ελπίδας, τα οποία φαίνονται στις θετικές προσδοκίες των εταιρειών.
 
Σύμφωνα με έρευνα του DIHK, μία στις δύο επιχειρήσεις αναμένει βελτίωση των επιδόσεών της στην Ελλάδα, ενώ μόνο το 11% φοβάται κάποια αρνητική εξέλιξη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v