Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Iταλικά εύσημα στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Τι είπε ο πρόεδρος του Κέντρου Σπουδών και Ερευνών της Ιταλίας IDOS, κατά την ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Iταλικά εύσημα στην Ελλάδα για το προσφυγικό
Η Ελλάδα έκανε μόνη της για τους πρόσφυγες περισσότερα από όσα όλη η Ευρώπη μαζί και η Ευρωπαϊκή Ένωση διέπραξε σφάλμα, δίνοντας πολύ περισσότερα στην Τουρκία, παρά στην Ελλάδα που τα είχε ανάγκη, για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, τόνισε ο πρόεδρος του Κέντρου Σπουδών και Ερευνών της Ιταλίας IDOS, Ugo Melchionda, κατά την ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να επαναλάβει αυτό το σφάλμα, επισήμανε και εξήρε το γεγονός ότι οι Έλληνες έδωσαν από το υστέρημά τους για τους πρόσφυγες.

Παράλληλα αποδοκίμασε τις χώρες που δηλώνουν ότι δεν θέλουν να ασχοληθούν με το ζήτημα και σημείωσε πως δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα με τους πρόσφυγες, αν δεν αλλάξουν οι κανόνες για τη χορήγηση ασύλου και άλλα θέματα που αφορούν στους πρόσφυγες. Όσοι ζητούν άσυλο, θα πρέπει να τους χορηγείται και να μην τους επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης.

Οι μετανάστες είναι άνθρωποι έτοιμοι να προσφέρουν και πρέπει να τους αξιοποιήσουμε γιατί αποτελούν ανθρώπινο κεφάλαιο με δυνατότητες και ικανότητες, είπε.

Χαρακτήρισε τη μετανάστευση πληθυσμών ως έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες των παγκόσμιων αλλαγών που συντελούνται. Σε παγκόσμια κλίμακα οι μετανάστες υπολογίζονται σε 243.000.000 και στην Ευρώπη είναι 54.000.000.

«Να υπάρξει διεθνής νομική αναγνώριση του κλιματικού πρόσφυγα»

Η διεθνής νομική αναγνώριση του καθεστώτος του «κλιματικού πρόσφυγα» είναι το πρώτο βήμα θωράκισης για τη διαχείριση των προβλημάτων που θα προκύψουν από τις μεγάλες μεταναστεύσεις πληθυσμών τις επόμενες δεκαετίες, εξαιτίας των επιπτώσεων από τις κλιματικές αλλαγές, επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ίδια εκδήλωση.

Όπως σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης, σήμερα, οι πεινασμένοι και υποσιτισμένοι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ανέρχονται σε 1,02 δισεκατομμύρια και στην πλειοψηφία τους ζουν σε περιοχές που θα επηρεάσει η κλιματική αλλαγή.
 
«Η μείωση της αγροτικής παραγωγής και η αύξηση της τιμής των προϊόντων που θα προκαλέσει, θα οδηγήσει τις επόμενες δεκαετίες τουλάχιστον 100.000.000 ανθρώπους, επιπλέον, στην πείνα και την ασιτία. Υπολογίζεται πως μέχρι το 2050 θα μεταναστεύσουν 250.000.000 άνθρωποι, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και από αυτούς οι 150.000.000 λόγω της ανόδου της στάθμης των ωκεανών. Μόνο από το Μπαγκλαντές υπολογίζεται ότι περίπου 20.000.000 άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέχρι το 2050 και θα γίνουν περιβαλλοντικοί πρόσφυγες» πρόσθεσε.

«Αν οι πληγέντες των κλιματικών αλλαγών αποκτήσουν επίσημη αναγνώριση ως πρόσφυγες, οι πλούσιες χώρες της Δύσης δεν θα μπορούν να τους κλείνουν την πόρτα, αλλά θα είναι - νομικά τουλάχιστον - αναγκασμένες να τους δεχτούν τους πρόσφυγες που κάνουν αίτηση για άσυλο και προέρχονται από χώρες με πολέμους, δικτατορίες, ανθρωπιστικές κρίσεις, θρησκευτικές διώξεις, κ.λπ.», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v