Θρίλερ με τον εκλογικό νόμο - Στο «κυνήγι» των 200 ψήφων

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να φτάσει τον «μαγικό» αριθμό των 200 ψήφων, οι οποίοι απαιτούνται ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

  • Real.gr
Θρίλερ με τον εκλογικό νόμο - Στο «κυνήγι» των 200 ψήφων
Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να φτάσει τον «μαγικό» αριθμό των 200 ψήφων, οι οποίοι απαιτούνται ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις επόμενες - και όχι τις μεθεπόμενες - εκλογές. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η νομοθετική βελτίωση που κατέθεσε χθες στη βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης.

Με την συγκεκριμένη νομοθετική βελτίωση «σπάει» το άρθρο 2 του νομοσχεδίου και διαχωρίζεται η διάταξη που αφορά στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και στην διατήρηση του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη βουλή. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται ένα άρθρο (πλέον άρθρο 2) που καταργεί το μπόνους και ένα άρθρο (πλέον άρθρο 3) που μοιράζει τις 300 έδρες, αλλά με όριο 3%, στο οποίο δεν συμφωνεί το ΚΚΕ.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση «διευκολύνει» το ΚΚΕ να ψηφίσει το άρθρο για την κατάργηση του μπόνους και την καθιέρωση πλήρους αναλογικής κατανομής των εδρών, διατηρώντας την ευχέρεια να καταψηφίσει την διατήρηση του 3%, με το οποίο ο Περισσός διαφωνεί.

Η απάντηση του ΚΚΕ ήταν άμεση. Ο ειδικός αγορητής του στην επιτροπή Χρήστος Κατσώτης, έκανε γνωστό ότι θα ότι το κόμμα του θα καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση του ορίου εισόδου στο 3%, ενώ σχετικά με την ψηφοφορία δήλωσε πως θα ψηφίσει «παρών» επί της αρχής, «ναι» στη ψήφο για τους 17αρηδες, «ναι» στην κατάργηση του μπόνους και τέλος «ναι» στο άρθρο 5 που αφορά στην άμεση ισχύ από τις επόμενες εκλογές των προηγούμενων άρθρων.

Πάντως, ακόμη δεν είναι εύκολο να διασφαλιστούν οι 200 βουλευτές, αφού ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, αλλά ακόμα και η Χρυσή Αυγή - σε περίπτωση που υπερψηφίσει - συγκεντρώνουν 195 ψήφους, συν την ψήφο του Αθ. Θεοχαρόπουλου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ανεξάρτητου Ν. Νικολόπουλου, που έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ωστόσο, και πάλι λείπουν τρεις ψήφοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 

Κουρουμπλής: Η κυβέρνηση δεν παίζει με τον εκλογικό νόμο

«Είναι τίμιο, καθαρό και σοβαρό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν παίζει με τον εκλογικό νόμο. Ξέρετε καλά ότι αυτοί που κυβέρνησαν και ιδιαίτερα η ΝΔ, έφερναν τους εκλογικούς νόμους την τελευταία στιγμή για να ρυθμίσουν την εξέλιξη των πραγμάτων, όμως η σημερινή κυβέρνηση φέρνει τον εκλογικό νόμο τρία χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας της», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Κουρουμπλής κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «σκουριασμένες σκέψεις» και είπε ότι ο πολιτικός της λόγος διακατέχεται από μεγάλη υποκρισία. «Η Νέα Δημοκρατία, κυβέρνησε για πολλά χρόνια και αντί να αξιοποιήσει το χρόνο προκειμένου να αντιληφθεί γιατί ο λαός την έστειλε στην αντιπολίτευση και να βρει νέα επιχειρήματα και σκέψεις, μόλις ανέλαβε ο νέος αρχηγός ζήτησε εκλογές».

Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Κουρουμπλή στο «μαρτύριο» των βουλευτών. «Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο και όχι με προσωπείο», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Ποιος είναι ο ρόλος των βουλευτών ποιος σας ρωτάει, ποιος σας ρωτούσε ποτέ; Ο βουλευτής ζει το μαρτύριο να κουβαλάει το σταυρό των επικρίσεων, ενώ κανείς δεν τον έχει ρωτήσει για τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Χρειάζεται να αλλάξει το πολιτικό σύστημα να λειτουργήσουν νέοι θεσμοί όπου ο βουλευτής θα έχει ρόλο. Αυτό μπορεί να γίνει με την απλή αναλογική και τα πράγματα θα λειτουργήσουν διαφορετικά» τόνισε.


Αλλαγή στο ν/σ για τον εκλογικό νόμο με στόχο τις 200 ψήφους

Κουρουμπλής: Η κυβέρνηση δεν παίζει με τον εκλογικό νόμο









ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v