Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το προφίλ του μακελάρη του Ντάλας

Οι αμερικανικές αρχές ερευνούν τα κίνητρα και τις διασυνδέσεις του 25χρονου ενόπλου που σκότωσε 5 αστυνομικούς και τραυμάτισε ακόμη 7 στο Ντάλας.

  • Real.gr
Το προφίλ του μακελάρη του Ντάλας
Της Εύης Απολλωνάτου

Οι σημαίες κυματίζουν από χθες μεσίστιες στις ΗΠΑ για τους 5 νεκρούς αστυνομικούς σε ενέδρα ενόπλου στο Ντάλας. Την ίδια στιγμή οι αμερικανικές αρχές επιχειρούν να συνθέσουν όλα τα στοιχεία της χειρότερης επίθεσης μαζικής δολοφονίας αστυνομικών στην αμερικανική ιστορία. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο προφίλ, τα κίνητρα και το παρελθόν του 25χρονου, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές για τις διασυνδέσεις του με τους «Νέους Μαύρους Πάνθηρες».

Ο 25χρονος Μάικα Εξέβιερ Τζόνσον, έφεδρος του αμερικανού στρατού με θητεία στο Αφγανιστάν είναι ο ένοπλος που σκόρπισε τον τρόμο σε διαμαρτυρία για τις διαδοχικές δολοφονίες δύο Αφροαμερικανών από αστυνομικούς σε Λουϊζιάνα και Μινεσότα.

Υπηρέτησε στο Σώμα Εφέδρων του αμερικανικού στρατού ξηράς από το 2009 έως το 2015 με ειδικότητα σε ξυλουργικές και οικοδομικές εργασίες, ενώ από τον φάκελο του δεν φαίνεται να συμμετείχε σε μάχες. Από τον Νοέμβριο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014 υπηρέτησε με τις αμερικανικές δυνάμεις της 420η Ταξιαρχίας Μηχανικού του Τέξας στο Αφγανιστάν.

Γνωστός στους φίλους του με το παρατσούκλι «Χ» ο Ξαβιέ περιγράφεται ως ένας ήσυχος και άνετος νεαρός χωρίς ποινικό μητρώο ή αναφορές για βίαιη συμπεριφορά. Ο φίλος του 19χρονος Ίσραελ Κούπερ με τον οποίο έπαιζαν συχνά μπάσκετ ανέφερε ότι ήταν ένας ήσυχος βετεράνος του στρατού που δεν ενοχλούσε ποτέ κανέναν. «Αγαπούσε το μπάσκετ. Ήταν καλός. Τον είδα πριν από μία εβδομάδα. Ήταν αρκετά ήρεμος τύπος, χαλαρός. Δεν φαινόταν ο άνθρωπος που θα έκανε κάτι τέτοιο. Ποτέ δεν τον είχα δει θυμωμένο».

Ωστόσο, αποκάλυψε στην Telegraph ότι το τελευταίο διάστημα ο Τζόνσον ήταν νευρικός, καθώς θεωρούσε ότι οι λευκοί αστυνομικοί επιχειρούν «γενοκτονία» σε βάρος των Αφροαμερικανών. «Ήταν εκνευρισμένος. Έλεγε ότι οι λευκοί αστυνομικοί σκοτώνουν μαύρους ανθρώπους, γενικά ότι πράττουν γενοκτονία. Έλεγε: αυτό έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο», είπε ο 19χρονος, ο οποίος υποστήριξε ότι ποτέ δεν είχε μιλήσει για ένοπλη επίθεση εναντίον αστυνομικών.

Ο Ξαβιέ Τζόνσον φέρεται να είχε στην κατοχή του πολλά όπλα αλλά ποτέ δεν έβγαινε από το σπίτι οπλισμένος, σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων του. Ο ένοπλος διέμενε μαζί με την μητέρα του σε ένα διώροφο σπίτι στο Μεσκίτ, ένα προάστιο του Ντάλας. «Ήταν προστατευτικός. Με ρωτούσε πάντα αν είμαι εντάξει όταν με έβλεπε μόνη μου. Όταν λείπαμε προσέχαμε ο ένας το σπίτι του άλλου και πάντα έλεγε ‘’γειά’’. Δεν τον είχα δει ποτέ έξω με όπλο. Γυμναζόταν και περπατούσε πολύ στη γειτονιά», είπε στην βρετανική εφημερίδα γειτόνισσα του Τζόνσον.

Οι επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας δεν διαφοροποιούνται από αυτή την εικόνα. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Ντάλας, ο Τζόνσον είπε σε διαπραγματευτή της αστυνομίας λίγο πριν πέσει νεκρός ότι ήθελε να σκοτώνει λευκούς και ειδικότερα λευκούς αστυνομικούς.

Παρόλα αυτά ο Τζόνσον φέρεται να υποστήριξε ότι ενεργούσε μόνος του, κάτι που ελέγχεται από τις αμερικανικές αρχές. «Αυτή ήταν μία καλά σχεδιασμένη, καλά οργανωμένη δαιμόνια τραγωδία από αυτούς τους υπόπτους. Δεν θα ηρεμήσουμε μέχρι να φέρουμε όλους όσους εμπλέκονται ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάλας, Ντέιβιντ Μπράουν.

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του ονόματος του ενόπλου αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο 25χρονος είχε σχέσεις με τους «Μαύρους Πάνθηρες». Στην σελίδα του στο Facebook φέρεται να ακολουθούσε μία ομάδα με την ονομασία το «Μαύρο Μάτριξ» το οποίο έχει ως στόχο να διαλύσει το σύστημα που έχουν εγκαθιδρύσει οι «λευκές ελίτ» προκειμένου «να ελέγχουν τις αντιλήψεις των μαύρων πληθυσμών».

Ανώτερη πηγή των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας είπε στους New York Times ότι οι έρευνες εστιάζονται στο εάν ο 25χρονος είχε συνεργούς και εάν είχε σχέσεις με το κίνημα «Οι ζωές των μαύρων μετράνε» ή με τους «Νέους Μαύρους Πάνθηρες». Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Τζόνσον φέρεται μέχρι στιγμής να μην είχε διασυνδέσεις με αυτές τις οργανώσεις.

Για την επίθεση κρατούνται ακόμη τρία άτομα. Οι αρχές, όμως, δεν έχουν αποκαλύψει εάν έχουν σχέση ή έπαιξαν κάποιο ρόλο στην ενέδρα κατά των αστυνομικών.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v