Γερμανία: Oι Πράσινοι αναζητούν τον κατάλληλο υποψήφιο καγκελάριο

Εκτός από μια γυναίκα, την Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρντ, η οποία έχει ήδη εκλεγεί για να συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές, υπάρχουν και τρεις άντρες διεκδικητές.

Γερμανία: Oι Πράσινοι αναζητούν τον κατάλληλο υποψήφιο καγκελάριο
Το κόμμα των Πρασίνων (Die Grünen) βρίσκεται σε αναζήτηση υποψηφίου καγκελαρίου για τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, σύμφωνα με τον πρώτο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD.
 
Εκτός από μια γυναίκα, την Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρντ, η οποία έχει ήδη εκλεγεί για να συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές, υπάρχουν και τρεις άντρες διεκδικητές. Πρόκειται για τρεις εντελώς διαφορετικούς τύπους πολιτικών:

Tζεμ Εζντεμιρ: Ο καθιερωμένος

Ο τουρκικής καταγωγής συμπρόεδρος των Πρασίνων επιδοκιμάστηκε για την στάση του στην θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική Βουλή αλλά και επικρίθηκε σφοδρά από Τούρκους που ζουν εντός της Γερμανίας αλλά και στην ίδια την Τουρκία.

Ο Εζντεμιρ είναι πλέον μέλος του πολιτικού κατεστημένου του Βερολίνου. Φορά κοστούμι, μετακινείται με λιμουζίνα και πρόσφατα απέκτησε και προσωπική φρουρά λόγω των απειλών που εκτοξεύτηκαν εναντίον του επειδή υπερψήφισε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η προσωπική φρουρά είναι και σύμβολο δύναμης, αφού μόνο ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης και βέβαια η ίδια η καγκελάριος τη διαθέτουν.

Ο Εζντεμιρ είναι ένας πολιτικός του κέντρου, ανήκει στην λεγόμενη πτέρυγα των ρεαλιστών του κόμματος των Πρασίνων.

Ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων μετά τις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές είναι ο διακαής του πόθος, αλλά δεν είναι πολλών άλλων μέσα στο κόμμα του. Εκτός αυτού, δεν είναι ακόμα βέβαιον αν θα είναι υποψήφιος καγκελάριος.

Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του ως τον ενδεδειγμένο υποψήφιο. Περιβάλλον, δικαιοσύνη και ενσωμάτωση των ξένων θα πρέπει να είναι τα κύρια θέματα της προεκλογικής εκστρατείας των Πρασίνων κατά την γνώμη του.

«Και τα τρία τα γνωρίζει», είχε πει με νόημα τον Απρίλιο σε συνέντευξη στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οξύνους

Και ο υπουργός Περιβάλλοντος του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χολστάιν θεωρεί τον εαυτό του ενδεδειγμένο υποψήφιο για να οδηγήσει την προεκλογική κούρσα των Πρασίνων.

Ως προϋπόθεση για να δεχθεί να είναι υποψήφιος καγκελάριος είχε θέσει στο περασμένο συνέδριο των Πρασίνων, στο εν λόγω κρατίδιο, την ξεκάθαρη εκλογή του. Οπερ και εγένετο, εξελέγη με 81%.

Ο Χάμπεκ είναι κάτι σαν την πιο οξυδερκέστερη εκδοχή του Εζντεμιρ και ανήκει και αυτός στην πτέρυγα των ρεαλιστών. Θέλει να βγάλει τους Πράσινους από την οικολογική γωνία και να τους καθιερώσει ως «ρυθμιστική δύναμη» στο κέντρο τη κοινωνίας.

«Δεν είμαστε πλέον η πράσινη εφαρμογή (app) την οποία μπορούν να κατεβάσουν οι χριστιανοδημοκράτες και οι σοσιαλδημοκράτες», είπε χαρακτηριστικά στο συνέδριο. «Τώρα ξεκινά η τρίτη εποχή των Πρασίνων».

Μετά τα χρόνια της διαμαρτυρίας και του "κοκκινο-πράσινου" κυβερνητικού συνασπισμού (Γκέρχαρντ Σρέντερ-Γιόσκα Φίσερ) έρχεται η τρίτη φάση.

Ο Χάμπεκ φαίνεται ότι τα παίζει όλα για όλα. Αν όμως χάσεις τη μάχη για την υποψηφιότητα, το πολιτικό του μέλλον είναι αμφίβολο δεδομένου ότι έχει παραιτηθεί από κάποια σίγουρη θέση στο ψηφοδέλτιο των Πρασίνων. Πρόκειται για ένα ρίσκο καθόλου ασήμαντο.

Αντον Χόφράιτερ, ο προσγειωμένος

Ο «Τόνι» Χόφράιτερ θέλει πολύ να είναι υποψήφιος καγκελάριος των Πρασίνων και δεν το κρύβει. Εμφανίζεται αγωνιστικός και έχει πει μάλιστα ότι δεν έχει κανένα φόβο να αντιπαρατεθεί με τους αντιπάλους του.

Ο Χόφράιτερ, ο οποίος ανήκει στην αριστερή πτέρυγα των Πρασίνων, λέει πως αγωνίζεται «για πραγματικές αλλαγές» ώστε να προστατευθούν οι βασικές ανάγκες των πολιτών.

Ο Βαυαρός πολιτικός θεωρείται εξαιρετικά αξιόπιστος σε «βασικά πράσινα θέματα», όπως είναι η προστασία του κλίματος και η αλλαγή στον αγροτικό τομέα.

Ως αριστερός αντίποδας της --ήδη εκλεγείσας ως υποψήφιας καγκελαρίου-- Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρτ, η οποία ανήκει στην πτέρυγα των ρεαλιστών, ο Χόφράιτερ θα είχε πιθανότητες να εκλεγεί.

Ποιος τελικά θα επικρατήσει, θα το αποφασίσουν τα 60.000 μέλη του κόμματος των Πρασίνων στις προκριματικές εκλογές που θα γίνουν περί τα τέλη του χρόνου σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v