«Μπαλάκι» οι ευθύνες για το φιάσκο με την Siemens

Οι αιχμές Μαξίμου και ΥΠΕΞ στην Εισαγγελία Εφετών για την μη έγκαιρη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος. Οι βολές κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Προκαταρκτική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

  • Real.gr
«Μπαλάκι» οι ευθύνες για το φιάσκο με την Siemens
Με παρτίδα πινγκ-πονγκ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη μοιάζει η έρευνα για την μη έγκαιρη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος στη μητρική γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορουμένων που εμπλέκονται στην υπόθεση με τα «μαύρα» ταμεία της Siemens.

Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών φέρονται έντονα ενοχλημένα από τις κινήσεις της Εισαγγελίας Εφετών αναφορικά με την πολύκροτη αυτή υπόθεση αποδίδοντας ακέραιη την ευθύνη για τις σημερινές εξελίξεις στους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου , αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του στο Real.gr εξαπέλυσαν πυρ ομαδόν κατά της Εισαγγελίας για τους χειρισμούς της, ενώ από την πλευρά της Δικαιοσύνης ανακοινώθηκε ότι θα διαταχθεί πειθαρχική έρευνα για την υπόθεση.

Ενόχληση Μαξίμου και αιχμές για Ντογιάκο

«Η ευθύνη για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens θα πρέπει να αναζητηθεί στην Εισαγγελία Εφετών», ήταν το χθεσινό σχόλιο κυβερνητικών στελεχών που άφηναν να εννοηθεί ότι υπάρχει από ορισμένους κύκλους «συστηματική προσπάθεια», όχι μόνο για να παρακωλυθεί -όπως σημειώνουν- η υπόθεση της Siemens και να οδηγηθεί σε παραγραφή, αλλά και να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση.

Απρόοπτη εξέλιξη: Από την αρχή η δίκη Μαντέλη

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές άφησαν σαφείς αιχμές κατά του επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου για τους χειρισμούς του στην υπόθεση, υπονοώντας «μεθόδευση» και σχολιάζοντας σκωπτικά ότι «ο Ντογιάκος είναι πολύ καλός νομικός για να έχει κάνει παράλειψη».

Η Εισαγγελία ρίχνει τις ευθύνες στο ΥΠΕΞ

Δικαστικές πηγές από την Εισαγγελία Εφετών επέρριψαν ακέραιη την ευθύνη για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση στο Υπουργείο Εξωτερικών κατηγορώντας τη μεταφραστική του υπηρεσία για τη μη έγκαιρη μετάφραση του παραπεμπτικού.

Πηγές της Εισαγγελίας υποστήριζαν ότι «δεν υπήρξε εμπρόθεσμη παράδοση όλων των αποσπασμάτων του βουλεύματος που ζητήσαμε από το ΥΠΕΞ πριν αρχίσει η δίκη της Siemens τον Νοέμβριο του 2015, το οποίο ρητά είχαμε ζητήσει με έγγραφο μας από την μεταφραστική υπηρεσία».

Προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στην πολύκροτη υπόθεση της Siemens η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου διέταξε χθες τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή επ’ αόριστον, της δίκης της Siemens.

«Παρακαλούμε να διενεργήσετε άμεσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση», αναφέρει στην έγγραφη παραγγελία της η κ. Δημητρίου, ενώ την έρευνα ανέθεσε στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαϊρη.

Επίθεση Μαξίμου σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Από τα βέλη κυβερνητικών πηγών δεν ξέφυγαν ούτε η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, δίνοντας στην υπόθεση της Siemens και πολιτική χροιά.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου διατύπωναν ερωτήματα για την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που στο παρελθόν είχαν κυβερνήσει και είχαν εμπλοκή στην υπόθεση με τη γερμανική εταιρία. Πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου κατηγόρησαν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «έχει βγει όλο το παλιό πολιτικό κατεστημένο και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πάει να παραγράψει ευθύνες», παραπέμποντας σε υποθέσεις ή περιστατικά του παρελθόντος που ενέπλεκαν στελέχη των δυο αυτών κομμάτων με την υπόθεση της Siemens.

Το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο «τουλάχιστον θράσος» να κατηγορούν την κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων «έχουν κάνει ένα σωρό απροκάλυπτες ενέργειες», είτε στην κατεύθυνση της παρακώλυσης της υπόθεσης και παραγραφής ευθυνών προσώπων, είτε είχαν ευθεία εμπλοκή».

Αιχμές κατά Μπακογιάννη

Από το στόχαστρο του Μαξίμου δεν ξέφυγε η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη για την οποία στελέχη της αναφέρονταν στη σχέση της με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, στη διαφυγή εκείνου και του Χρ. Καραβέλα στο εξωτερικό επί υπουργίας της στο ΥΠΕΞ και στα «μαύρα λεφτά» που, όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, έχει παραδεχτεί ο κ. Τσουκάτος ότι πήγε από τη Siemens στο ΠΑΣΟΚ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v