Μακελειό με πάνω από 80 νεκρούς στη Νίκαια

Φορτηγό έπεσε σε πλήθος ανθρώπων, σκοτώνοντας πάνω από 80. Τρομοκρατικού χαρακτήρα η επίθεση, δηλώνει ο Ολάντ. Παρατείνει τρεις μήνες την κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», προαναγγέλλει σκληρότερα χτυπήματα σε Ιράκ, Συρία. Γαλλοτυνήσιος φέρεται να είναι ο δράστης.

Μακελειό με πάνω από 80 νεκρούς στη Νίκαια

Τουλάχιστον 80 είναι οι νεκροί της επίθεσης στη Νίκαια, όπου ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί για να δει τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύθηκαν το βράδυ της εθνικής εορτής της Γαλλίας, σύμφωνα με την εισαγγελία της Νίκαιας, την οποία επικαλέστηκε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με μια πηγή σε κλινική της Νίκαιας που μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που διακομίστηκαν σε αυτό με τραύματα που υπέστησαν στην επίθεση είναι ξένοι, κυρίως υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Ελβετίας. Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν πως δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των νεκρών και τραυματιών. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 150 τραυματίες, 18 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δράστης είναι επίσης νεκρός. Σκοτώθηκε μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο οδηγός είχε ξεκινήσει να πυροβολεί πριν οδηγήσει σε σύγκρουση το φορτηγό με το πλήθος.

Μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν έγγραφα ταυτότητας με το όνομα ενός Γαλλοτυνήσιου, δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στη γαλλική αστυνομία. «Η ταυτοποίηση του οδηγού του φορτηγού βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», διευκρίνισε η αστυνομική πηγή περί τις 03:30 (04:20 ώρα Ελλάδας). Στα έγγραφα που βρέθηκαν κατονομάζεται ένας άνδρας 31 ετών, κάτοικος Νίκαιας, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρισκόταν στην Αβινιόν, επέστρεψε στο Παρίσι για να μεταβεί στο υπουργείο Εσωτερικών και να συντονίσει την ομάδα που συστάθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανέφερε πηγή από το περιβάλλον του.

Αμέσως μετά σε διάγγελμά του, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως δεν χωράει αμφιβολία ότι επρόκειτο για μια ενέργεια «τρομοκρατικού χαρακτήρα». Συμπλήρωσε ότι τουλάχιστον 20 από τους δεκάδες τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και καταδίκασε την «τερατώδη» επίθεση.

Τονίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα εντός των δυνάμεών μας για να πολεμήσουμε τη μάστιγα της τρομοκρατίας», ο Ολάντ δήλωσε πως αποφάσισε κατόπιν των συζητήσεων που είχε με τον πρωθυπουργό του Μανουέλ Βαλς, τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, οι επιπλέον 10.000 άνδρες του στρατού που έχουν κινητοποιηθεί και αναπτυχθεί στο εσωτερικό της χώρας να παραμείνουν στις γαλλικές πόλεις, καθώς επίσης η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες από την 26η Ιουλίου και πέρα.

«Θα εντείνουμε κι άλλο τη δράση μας στο Ιράκ και στη Συρία» εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τόνισε επιπλέον ο πρόεδρος της Γαλλίας, διαμηνύοντας ότι «θα συνεχίσουμε να πλήττουμε αυτούς που μας επιτέθηκαν στο έδαφός μας».

Κάλεσε τους Γάλλους να επιδεικνύουν τη «μέγιστη επαγρύπνηση», καθώς «ολόκληρη η Γαλλία» είναι αντιμέτωπη με την τρομοκρατική απειλή, παρά τα «πολλά μέτρα» που έχουν ήδη ληφθεί.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους δήλωσε ότι θα μεταβεί εντός της ημέρας στη Νίκαια, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους πολίτες και στις αρχές της πόλης.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε χθες την πολυαίμακτη επίθεση στη Νίκαια και πρόσφερε οποιαδήποτε αρωγή χρειάζεται η Γαλλία στις έρευνές της.

"Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, καταδικάζω με τον σθεναρότερο τρόπο την κατά τα φαινόμενα φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια Γαλλίας, στην οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες αθώων πολιτών", είπε ο Ομπάμα σε δήλωσή του.



Ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί έγραψε στο Twitter ότι το φορτηγάκι που έπεσε πάνω σε ένα πλήθος ανθρώπων στην πόλη «φαίνεται ότι προκάλεσε δεκάδες θανάτους». Στην επίθεση, η οποία διαπράχθηκε στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, μια εξαιρετικά τουριστική περιοχή της Νίκαιας, «ο οδηγός ενός φορτηγού φαίνεται ότι προκάλεσε δεκάδες θανάτους. Μείνετε προς το παρόν στα σπίτια σας», έγραψε ο Εστροζί.

 Ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα η Ισπανία

Η Ισπανία, μετά το μακελειό στη Νίκαια, έθεσε σε εφαρμογή μέτρα ενίσχυσης των συνόρων της, σύμφωνα με τον Ισπανό υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντες Ντίας.

«Είναι προφανές ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα ενίσχυσης των συνόρων», σημείωσε ο υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι La Sexta. Υπογράμμισε ότι έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για τις 9:00 π.μ. τοπική ώρα (10:00 π.μ. ώρα Ελλάδας), ώστε να γίνει εκτίμηση της τρομοκρατικής απειλής στη χώρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v