Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσοχή σε πλαστές εφαρμογές Pokemon Go

Οι ερευνητές της ESET ανακάλυψαν πλαστές εφαρμογές στο Google Play που στοχεύουν τους φανατικούς του Pokemon Go.

Προσοχή σε πλαστές εφαρμογές Pokemon Go
Η ESET, αξιοποιώντας το ESET Mobile Security, εντόπισε στο Google Play αρκετές κακόβουλες εφαρμογές που εκμεταλλεύονται τη δημοτικότητα του παιχνιδιού Pokémon Go, με στόχο να παραπλανήσουν φανατικούς χρήστες.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι εφαρμογές scareware με τίτλο «Guide & Cheats for Pokémon Go» και «Install Pokémongo», καθώς και η εφαρμογή lockscreen που ονομάζεται «Pokémon Go Ultimate». Οι εφαρμογές αυτές δεν είναι πλέον διαθέσιμες στο Google Play, αφού αφαιρέθηκαν από το κατάστημα κατόπιν σύστασης της ESET.

Καθώς ήταν διαθέσιμες στο Google Play για σύντομο χρονικό διάστημα, οι εφαρμογές κατόρθωσαν να ληφθούν μόνο από μερικές εκατοντάδες χρήστες. Η εφαρμογή Install Pokémongo προσέλκυσε 10.000 - 50.000 θύματα, η Guide & Cheats for Pokémon Go έφτασε μεταξύ 100 - 500 και η πιο επικίνδυνη από όλες, η Pokémon Go Ultimate, άγγιξε τα 500 - 1.000 downloads.

Η εφαρμογή Pokemon Go Ultimate μοιάζει με μια έκδοση του πολύ δημοφιλούς παιχνιδιού, αλλά η αληθινή της λειτουργία είναι κακόβουλη: κλειδώνει σκόπιμα την οθόνη αμέσως μετά την εκκίνηση. Σε πολλές περιπτώσεις, η δυνατότητα για reboot - η διαισθητική λύση για μια παγωμένη οθόνη - δεν είναι διαθέσιμη, επειδή η εφαρμογή επικαλύπτει όλες τις άλλες εφαρμογές, καθώς και τα παράθυρα του συστήματος.

Οι χρήστες πρέπει να καταφύγουν σε επανεκκίνηση της συσκευής τους, είτε τραβώντας προς τα έξω την μπαταρία είτε χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Android Device Manager. Μετά την επανεκκίνηση, η εφαρμογή τρέχει στο παρασκήνιο, αόρατη στο θύμα, πραγματοποιώντας σιωπηλά κλικ σε διαφημίσεις ενηλίκων. Για να απαλλαγεί, ο χρήστης θα πρέπει να πάει στη διαδρομή Settings -> Application manager -> PI Network και στη συνέχεια να το απεγκαταστήσει χειροκίνητα.

Οι πλαστές εφαρμογές που ονομάζονται «Guide & Cheats for Pokémon Go» and «Install Pokémongo» ανήκουν στην κατηγορία Scareware. Ξεγελούν τα θύματά τους να πληρώσουν για άχρηστες υπηρεσίες. Υπόσχονται να δημιουργήσουν Pokecoins, Pokeballs ή Lucky Eggs - μέχρι 999.999 κάθε μέρα - παρασύροντας τα θύματα να γραφτούν σε ακριβές ψεύτικες υπηρεσίες. (Τέτοια λειτουργικότητα έχει πρόσφατα περιγραφεί σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο blog της ESET, WeLiveSecurity.com).

Συμβουλές για τους φανατικούς του Pokémon GO:

κατεβάστε μόνο από αξιόπιστες πηγές

ελέγξτε τις κριτικές των χρηστών, εστιάζοντας στα αρνητικά σχόλια - συνήθως τα θετικά είναι επίτηδες κατασκευασμένα

διαβάστε τους όρους και τις προϋποθέσεις της εφαρμογής, εστιάζοντας στις άδειες που απαιτούν

χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση Mobile Security για σαρώνετε όλες τις εφαρμογές σας

Πηγή: e-pcmag.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v