Θρίλερ με τους «8» και το αίτημα για έκδοσή τους

Στην Καβάλα κρατούνται οι Τούρκοι αξιωματικοί. Πώς περιέγραψαν στο δικαστήριο τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής. Η «συγγνώμη» και το «ευχαριστώ» στον ελληνικό λαό.

  • Real.gr
Θρίλερ με τους «8» και το αίτημα για έκδοσή τους
Κρατούμενοι θα παραμείνουν μέχρι να κριθεί η τύχη των αιτήσεων ασύλου οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί.

Οι συνεντεύξεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 27 Ιουλίου και κάθε ημέρα δύο στρατιωτικοί θα συνομιλούν με χειριστές της Υπηρεσίας Ασύλου.

Χθες το μονομελές Πλημμελειοδικείο έκρινε τους οκτώ αθώους για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο και ένοχους για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό της μη ύπαρξης δόλου (άρθρο 84 2β του Ποινικού Κώδικα) και καταδικάζοντάς τους σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών έκαστος, με αναστολή.

Σε βάρος των Τούρκων αξιωματικών έχουν εκδοθεί αποφάσεις των αστυνομικών αρχών για τη διοικητική κράτησή τους, δυνατότητα που δίδει η ισχύουσα νομοθεσία, δεδομένου ότι στερούνται των απαραίτητων εγγράφων για την ελεύθερη μετακίνησή τους στη χώρα.

Χθες, μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, οι δικηγόροι των «8» έδωσε στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση που υπέγραψαν οι Τούρκοι αξιωματικοί, με την οποία εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στον ελληνικό λαό για τη στήριξη και τη συγγνώμη τους για την αναστάτωση που προκλήθηκε από τις ενέργειές τους στο ελληνικό κράτος.

Ένταση από την παρουσία Τούρκων δικηγόρων
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Αίσθηση και ερωτηματικά προκάλεσε η παρουσία έξι ατόμων τουρκικής καταγωγής στη δικαστική αίθουσα, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι είναι δικηγόροι και επιθυμούσαν να παραστούν στην δίκη ως πολιτική αγωγή.

Η έδρα τούς αρνήθηκε την παρουσία βάσει της ελληνικής δικονομίας.

Οι έξι δικηγόροι συμμορφώθηκαν με την απόφαση της προέδρου, παραμένοντας εντός της αίθουσας ως ακροατές καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης.

Ωστόσο, κατά την ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας και λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης, ένας εξ αυτών επιτέθηκε φραστικά, εκστομίζοντας ύβρεις και απειλές κατά των κατηγορουμένων, με αποτέλεσμα την άμεση παρέμβαση των αστυνομικών αρχών, που απομάκρυναν τον Τούρκο δικηγόρο από τον χώρο του δικαστηρίου.

Πώς περιέγραψαν τα γεγονότα

Στη διάρκεια της δίκης, η πρόεδρος του δικαστηρίου απηύθυνε κοινές ερωτήσεις σε όλους τους κατηγορουμένους.

Εξήγησαν ότι τα ελικόπτερά τους δεν είναι πολεμικά, δεν φέρουν αμυντικό ή επιθετικό οπλισμό, αλλά χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού και τραυματιών σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.

Ισχυρίστηκαν ότι μετά τις επιθέσεις και με οδηγία του αξιωματικού υπηρεσίας, με τον οποίο μπόρεσαν να επικοινωνήσουν μόνο μία φορά και τους ενημέρωσε ότι δεν είναι ασφαλής η επιστροφή στη μονάδα τους, μετέβησαν σε στρατιωτική μονάδα πλησίον της Κωνσταντινούπολης, όπου ήταν σταθμευμένα τα ασθενοφόρα που θα παρελάμβαναν τους τραυματίες, ενώ στην ίδια μονάδα λειτουργεί και στρατιωτικό νοσοκομείο.

Παραδέχθηκαν ότι το σήμα μηχανικής βλάβης του αεροσκάφους που εξέπεμψαν μόλις εισήλθαν παράνομα στον ελληνικό χώρο ήταν προσχηματικό, προκειμένου να τους επιτραπεί η προσγείωση, όπως κι έγινε, καθώς και ότι η Ελλάδα δεν ήταν λύση ανάγκης όσον αφορά στον προορισμό στον οποίο μπορούσαν να κατευθυνθούν, αλλά επιλογή (τα καύσιμα του ελικοπτέρου επαρκούσαν όπως είπαν και για τη Βουλγαρία και για τη Ρουμανία).

«Οχι» από Αυλωνίτου στη χορήγηση ασύλου

Στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης θέση υπέρ της έκδοσης των οκτώ αξιωματικών στην Τουρκία πήρε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v