Ερωτήματα και σκιές για την επόμενη ημέρα στην Τουρκία

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Προσωρινή άρση της ισχύος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θρίλερ με 1.000 καταζητούμενους.

  • Real.gr
Ερωτήματα και σκιές για την επόμενη ημέρα στην Τουρκία
Πολλά ερωτήματα και σκιές προκύπτουν για την επόμενη ημέρα στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους τρεις μήνες, η προσωρινή άρση της ισχύος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η συνέχιση των διώξεων και των εκκαθαρίσεων στο δημόσιο και τις ένοπλες δυνάμεις προκαλούν έντονο προβληματισμό.

Σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να κηρυχθεί για μία μέγιστη περίοδο έως 6 μήνες όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για εκτεταμένα βίαια επεισόδια που στοχεύουν στην άρση του ελεύθερου δημοκρατικού περιβάλλοντος ή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών που προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης απαγορεύεται να μεταφέρονται όπλα και σφαίρες, ακόμη και για όσους διαθέτουν νόμιμη άδεια.

Απαγορεύεται η μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού, εκρηκτικών ή ραδιενεργών υλικών και συναφών εργαλείων και συσκευών.

Επίσης τίθενται περιορισμοί ή απαγορεύσεις στην ελεύθερη διακίνηση των πολιτών και απαγόρευση στην οδήγηση.
Επιτρέπονται οι σωματικοί έλεγχοι στους πολίτες, τα οχήματα και τα υπάρχοντα τους και η κατάσχεση αποδεικτικών υλικών, ενώ οι πολίτες υποχρεώνονται να μεταφέρουν παντού την αστυνομική ταυτότητα τους.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση κήρυξε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης κυρίως για να υπάρξει νόμιμη βάση για κάποιες ενέργειες στις οποίες θα προβεί από εδώ και πέρα.

Διότι οι περιορισμοί στους οποίους μπορεί να προβεί με βάση το νόμο, σχεδόν στο σύνολό τους, εφαρμόζονται ήδη.

Η απαγόρευση ή ο περιορισμός της κυκλοφορίας, η απαγόρευση της έκδοσης και διανομής εντύπων, η σωματική έρευνα, η απαγόρευση συγκεντρώσεων και πολλά άλλα, εφαρμόζονται έτσι κι αλλιώς.

Αυτό που χρειάζεται η κυβέρνηση είναι η νόμιμη βάση για ζητήματα όπως οι μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, η μαζική απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και η παράταση του χρόνου κράτησης προτού ο κατηγορούμενος παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

Το ανώτατο όριο κράτησης κάτω από ομαλές συνθήκες είναι οι τέσσερις μέρες, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί, χωρίς να αναφέρεται ανώτατο όριο.

Το πολιτικό ζήτημα που αναμένεται να ανακύψει σχετίζεται με τα προεδρικά διατάγματα που μπορεί χωρίς περιορισμό να εκδίδει πλέον η κυβέρνηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα-ΡΛΚ) θεωρεί ότι τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, θα μπορούσαν να ψηφιστούν στην Εθνοσυνέλευση με τη συμβολή όλων των κομμάτων.

Εκτός από την ευκολία που θα έχει η κυβέρνηση σχετικά με την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων, ένα δεύτερο στοιχείο που διαφοροποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης από ομαλές περιόδους είναι το γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς να προσφύγει στα δικαστήρια προβάλλοντας το επιχείρημα περί αντισυνταγματικότητας του διατάγματος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση Νουμάν Κουρτουλμούς μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι η κυβέρνηση επικαλείται το άρθρο 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι ένα κράτος μπορεί να παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη Σύμβαση, σε περιπτώσεις πολέμου ή άλλου δημόσιου κινδύνου.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία άρει προσωρινά την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης και συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις στο Δημόσιο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ είπε χθες ότι η τουρκική κυβέρνηση θα προβεί σε «διπλό και τριπλό έλεγχο» στο υπουργείο Οικονομικών και στην κεντρική τράπεζα για συνωμότες του πραξικοπήματος.

Πρόσθεσε πως περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι σε κρατικούς θεσμούς καταζητούνται και εξακολουθούν να διαφεύγουν, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σχεδόν το 90% των Τούρκων υπέρ της θανατικής ποινής

Περίπου το 90% των Τούρκων πολιτών ζητάει να επιβληθεί η εσχάτη των ποινών σε όσους ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, υποχρεώνοντας έτσι την τουρκική ηγεσία να εξετάσει την επαναφορά της θανατικής ποινής στην χώρα, δήλωσε ο Γιασίν Ακτάι.

«Πρακτικά το 90% του πληθυσμού της χώρας ζητά (να επιβληθεί) η βαρύτερη ποινή για τους πραξικοπηματίες και αυτή πρέπει να είναι η θανατική ποινή.

Το ζητούν αυτό σε όλες τις διαδηλώσεις. Η πίεση της κοινής γνώμης μας αναγκάζει να κάνουμε μια επιλογή», τόνισε ο Ακτάι.

Παράλληλα υπογράμμισε πως η Τουρκία είναι απογοητευμένη από την έλλειψη στήριξης της Δύσης έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και πιστεύει πως η Δύση άφησε την χώρα μόνη της στην μάχη ενάντια στους εχθρούς της.

«Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι με το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες μας ρωτούν πρωτίστως τι πρόκειται να κάνουμε με τους συλληφθέντες για την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα.

Είναι πολύ προσβλητικό. Σκοπός είναι να αποδυναμωθεί ο αγώνας μας. Δείχνει μια επιθυμία για την εγκατάλειψη της Τουρκίας», πρόσθεσε.

«Αντ' αυτού οι χώρες της Δύσης θα έπρεπε να μας ρωτήσουν τι μέτρα έχουμε πάρει ενάντια σε αυτούς (σ.σ. τους συνωμότες του πραξικοπήματος). Εξακολουθούμε να περιμένουμε αυτή την ερώτηση», επισήμανε ο Ακτάι.

Παράλληλα τόνισε πως η Τουρκία εξετάζει την πιθανότητα να έπαιξε ρόλο κάποια ξένη χώρα στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, αν και, όπως σημείωσε, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ξεκάθαρα στοιχεία για αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v