Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με «σφραγίδα» Ερντογάν τα «δρακόντεια» μέτρα στην Τουρκία

«Λουκέτο» σε σχολεία και νοσοκομεία. Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο εκκαθάρισης του δημοσίου και των ενόπλων δυνάμεων. Σήμερα συγκέντρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Ταξίμ.

  • Real.gr
Με «σφραγίδα» Ερντογάν τα «δρακόντεια» μέτρα στην Τουρκία
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο εκκαθάρισης του δημοσίου και των ενόπλων δυνάμεων από τους υπόπτους για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και για σχέσεις με το δίκτυο του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.

Με νομοθετικό διάταγμα, το οποίο στα πλαίσια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν απαιτεί έγκριση της Βουλής παρά μόνο του Τούρκου προέδρου και της κυβέρνησης, αυξήθηκε η νόμιμη διάρκεια της κράτησης χωρίς την απαγγελία κατηγορίας μέχρι 30 ημέρες για όλους τους υπόπτους. Πρακτικά, δηλαδή, η αστυνομία θα μπορεί να έχει υπό κράτηση τους υπόπτους για έναν ολόκληρο μήνα μέχρι να τους πάει στο δικαστήριο.

Επίσης μπαίνει «λουκέτο» σε μεγάλο αριθμό σχολείων και νοσοκομείων. Συγκεκριμένα κλείνουν 35 νοσοκομεία, 1.043 ιδιωτικά σχολεία, 15 ιδιωτικά πανεπιστήμια, 1.229 οργανισμοί και ιδρύματα και 19 συνδικάτα για σχέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν, τον οποίον ο Ερντογάν κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος. Σύμφωνα με το διάταγμα, «διαπιστώθηκε ότι (οι οργανισμοί αυτοί) ανήκουν ή συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση» του Γκιουλέν «ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι 11.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το οποίο στοίχισε τη ζωή 265 ανθρώπων, ανάμεσά τους 24 πραξικοπηματίες.

Το ίδιο διάταγμα ορίζει ότι όλοι οι ύποπτοι -ακόμη και οι στρατιωτικοί- θα καθίσουν στο εδώλιο πολιτικών δικαστηρίων και δεν θα υπάρξει σύσταση ειδικών ή στρατιωτικών δικαστηρίων. Επίσης επιτρέπεται στο υπουργείο Άμυνας να απολύει με συνοπτικές διαδικασίες οποιονδήποτε θεωρεί ύποπτο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας, θα υπάρξουν πολιτικά δικαστήρια για όλους τους υπόπτους στην περιοχή Σινκαν της Άγκυρας. «Σε αυτό το σημείο δεν χρειάζεται ειδικό δικαστήριο. Είναι γνωστό ποια δικαστήρια θα δικάσουν εκείνους που σχεδίαζαν το πραξικόπημα, επειδή ένα επίπεδο εξειδίκευσης έχει επιτευχθεί (μεταξύ των τουρκικών δικαστηρίων)», τόνισε ο Μπεκίρ Μποζντάγ.

Την ίδια στιγμή όλα τα κόμματα καταδικάζουν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Σήμερα το απόγευμα η αξωιματική αντιπολίτευση της Τουρκίας διοργανώνει συγκέντρωση υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Στην συγκέντρωση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) προσκλήθηκε και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Το ΑΚΡ απάντησε θετικά στην πρόσκληση με στόχο να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας κατά των πραξικοπημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v