Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρόμος δίχως τέλος στη Γερμανία - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Σοκ έχει προκαλέσει στην Γερμανία το μπαράζ βίαιων περιστατικών, με τους κατοίκους της χώρας να ζουν υπό καθεστώς τρόμου. Σε αυξημένη επιφυλακή όλη η Ευρώπη.

  • Real.gr
Τρόμος δίχως τέλος στη Γερμανία - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Σοκ έχει προκαλέσει στην Γερμανία το μπαράζ βίαιων περιστατικών, με τους κατοίκους της χώρας να ζουν υπό καθεστώς τρόμου, ιδιαίτερα μετά την επίθεση στο Άνσμπαχ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη, καθώς κανείς δεν μπορεί πλέον να είναι σίγουρος για το που θα είναι το επόμενο χτύπημα των πιστών του ISIS.

Ο 27χρονος Σύρος βομβιστής - καμικάζι που σκόρπισε τον τρόμο έξω από εστιατόριο και δίπλα από συναυλιακό κέντρο στην πόλη Άνσπμπαχ - τραυματίζοντας 12 ανθρώπους πριν αφήσει την τελευταία του πνοή - είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ανέφερε ότι ήταν ένας από τους στρατιώτες του.

Προηγουμένως, ο βαυαρός υπουργός Εσωτερικών Γιοάκιμ Χέρμαν είχε δηλώσει πως βίντεο στα αραβικά που βρέθηκε στο κινητό τηλέφωνο του Σύρου έδειχνε ξεκάθαρα ότι ήταν τρομοκρατική επίθεση.

«Μια προσωρινή μετάφραση από διερμηνέα δείχνει πως ανακοινώνει ευθέως, εξ ονόματος του Αλλάχ, και δηλώνει την υποταγή του στον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, έναν διάσημο ισλαμιστή ηγέτη, μια πράξη εκδίκησης κατά των Γερμανών επειδή παρεμβάλλονται στον δρόμο του Ισλάμ», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ ανακοίνωσε χθες την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς και την συνέχιση της διενέργειας ελέγχων σε περιοχές κοντά στα σύνορα της χώρας.

«Αυτό που μου φαίνεται ιδιαίτερα σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι μια αυξημένη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων σε δημόσιους χώρους. Για αυτό διέταξα η Ομοσπονδιακή Αστυνομία να αυξήσει αισθητά την παρουσία της σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς και να διενεργούνται περιστασιακοί στοχευμένοι έλεγχοι - που δεν είναι αισθητοί, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικοί - στις περιοχές κοντά στα σύνορα», δήλωσε ο Ντε Μεζιέρ και πρόσθεσε ότι, αν απαιτούνται αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Αναφερόμενος στον 27χρονο Σύρο που ανατινάχτηκε στο Άνσμπαχ, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι είχε έρθει στην Γερμανία πριν από δύο χρόνια και επισήμανε ότι είχε λάβει καθεστώς πρόσφυγα στην Βουλγαρία, όπου και επρόκειτο να προωθηθεί.

Σε αυξημένη επιφυλακή όλη η Ευρώπη

Στο μεταξύ, τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα έχουν ως αποτέλεσμα ολόκληρη η Ευρώπη να βρίσκεται υπό αυξημένη επιφυλακή. Χθες εκκενώθηκε σταθμός του μετρό στο βόρειο Λονδίνο, καθώς εντοπίστηκε έξω από αυτόν ένα εγκαταλελειμμένο όχημα που θεωρήθηκε ύποπτο. Η αστυνομία ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι το όχημα δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια.

Λίγη ώρα αργότερα, σήμανε συναγερμός σε στάση του μετρό στον κεντρικό σταθμό του Μιλάνου. Όπως έκαναν γνωστό οι ιταλικές αρχές, εντοπίσθηκε ένα δέμα από το οποίο εξείχαν καλώδια, ωστόσο στο εσωτερικό του δεν υπήρχε τελικά εκρηκτικός μηχανισμός. Οι πυροτεχνουργοί προχώρησαν πάντως προληπτικά σε ελεγχόμενη έκρηξη. Εξαιτίας του συμβάντος διακόπηκε για σχεδόν δυο ώρες η κυκλοφορία σε δυο γραμμές του μετρό της ιταλικής συμπρωτεύουσας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v