Ενα θεσμός με έμπνευση από τον Ελύτη

Ολοκλήρωση των εργασιών του 8ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, που πραγματοποιήθηκε στο Βενεράτο Ηρακλείου.

Ενα θεσμός με έμπνευση από τον Ελύτη
Oκτώ γλυπτά έργα τέχνης ύψους έως και 2,5 μέτρων παραδόθηκαν στο δήμο Ηρακλείου, με την ολοκλήρωση των εργασιών του 8ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, που πραγματοποιήθηκε στο Βενεράτο.

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του συμποσίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν οκτώ έργα τέχνης, σε λευκό μάρμαρο Θάσου, που φιλοτέχνησαν οι γλύπτες που συμμετείχαν.

Θέμα της εφετινής διοργάνωσης ήταν ο στίχος του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη «… κι ο χρόνος γλύπτης των ανθρώπων παράφορος…» από το ποίημα «Η Μαρίνα των βράχων» που δόθηκαν στον δήμο της πόλης.

Το χώρο του συμποσίου επισκέφθηκε το βράδυ της Κυριακής ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, είδε τα εντυπωσιακά γλυπτά, συνομίλησε με τους γλύπτες αλλά και τον κόσμο που παρακολούθησε τις εργασίες του συμποσίου και στο σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, επισήμανε:

«Το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής που πραγματοποιήθηκε στο Βενεράτο, αποτελεί ένα θεσμό ιδιαίτερης σημασίας, καθώς συνδέει τον τομέα των εικαστικών τεχνών με την τοπική κοινωνία, δίδοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες να γνωρίσουν σημαντικούς νέους καλλιτέχνες και να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς, τη δημιουργία ενός έργου τέχνης: από το αρχικό ακατέργαστο υλικό και τις φάσεις της επεξεργασίας του, έως και την ολοκληρωμένη μορφή του».

Όπως ανέφερε στο δήμο Ηρακλείου, έχοντας θέσει τον Πολιτισμό στις βασικές προτεραιότητες μας, στηρίζουμε καλλιτεχνικά γεγονότα και δρώμενα που προάγουν την Τέχνη στην κοινωνία, ενδυναμώνουν την καλαισθησία και διευρύνουν τους ορίζοντες της γνώσης.
 
Ακόμη σημείωσε ότι το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής είναι ένα από τα γεγονότα αυτά και η αποδοχή και η απήχησή του - έχουν προηγηθεί 8 διοργανώσεις - το έχουν καταξιώσει.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως δήμος Ηρακλείου είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ και για την επόμενη διοργάνωση» κατέληξε ο δήμαρχος.

Η βραδιά «έκλεισε» με χορό από το παραδοσιακό συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου Δαφνών αλλά και μουσική από το συγκρότημα του Μενέλαου και του Γιώργου Νταγιαντά ενώ οι οινοποιοί της περιοχής προσέφεραν ένα ποτήρι κρασί σε όλους όσοι επισκέφθηκαν το χώρο του συμποσίου.

Στο εφετινό συμπόσιο μετείχαν οι γλύπτες: Vasilisa Chugunova (Ρωσία), Giorgie Cpajak (Σερβία), Gadadhar Ojha (Ινδία), Carole Turner (ΗΠΑ), Αντώνης Μυρωδιάς, Οδυσσέας Τοσουνίδης, Χρήστος Τσουμπλέκας και Μανώλης Χαρκούτσης από την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v