Ο ISIS απειλεί τις ΗΠΑ: Σύντομα στην Ουάσινγκτον

Ευθείες απειλές κατά του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον για επόμενες επιθέσεις εξαπολύει το Ισλαμικό Κράτος. Πιο σοβαρή από ποτέ για την Ευρώπη η απειλή του ISIS, λέει ο Ολάντ. Το προφίλ του τζιχαντιστή που σκότωσε τον ιερέα.

Ο ISIS απειλεί τις ΗΠΑ: Σύντομα στην Ουάσινγκτον

Ευθείες απειλές κατά του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον για επόμενες επιθέσεις εξαπολύει το Ισλαμικό Κράτος, λίγες ώρες μετά τον θάνατο ηλικιωμένου ιερέα στη Νορμανδία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SITE Intelligence Group, που εκπροσωπεί τους τζιχαντιστές, υπήρχαν απειλητικές αναρτήσεις στο application Telegram, τόσο για τη βρετανική, όσο και για την αμερικανική πρωτεύουσα.

Ειδικά στην απειλή προς την Ουάσινγκτον και τις ΗΠΑ, εμφανιζόταν εικόνα του αγάλματος της Ελευθερίας έχοντας δεχθεί βομβιστική επίθεση με ένα μήνυμα να αναφέρει: «Σύντομα στην Ουάσινγκτον».

Ολάντ: Πιο σοβαρή από ποτέ για την Ευρώπη η απειλή του ISIS

Χθες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως η απειλή που θέτουν οι ισλαμιστές μαχητές στη Γαλλία και την Ευρώπη δεν υπήρξε ποτέ τόσο σοβαρή όσο σήμερα, ώρες μετά την επίθεση που διέπραξαν δύο μαχητές-πιστοί στο Ισλαμικό Κράτος στην εκκλησία Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ, κατά τη διάρκεια της οποίας σφαγιάστηκε ένας ηλικιωμένος ιερέας.

Σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως ο πόλεμος ενάντια στον ισλαμικό φανατισμό και στο εξωτερικό και εντός της χώρας, θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Μπροστά σε αυτή την απειλή, που δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη στη Γαλλία και την Ευρώπη, η κυβέρνηση είναι απολύτως αποφασισμένη να συντρίψει την τρομοκρατία», δήλωσε ο Ολάντ.

Όπως παράλληλα έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Γαλλίας ακύρωσε την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Πράγα.

Το προφίλ του τζιχαντιστή που σκότωσε τον ιερέα

Εν τω μεταξύ, σε κλοιό τρόμου βρίσκεται η Γαλλία, η οποία μετά την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια αντιμετωπίζει ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα. Δύο τζιχαντιστές που επιτέθηκαν σε εκκλησία του Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ πήραν ομήρους και έκοψαν τον λαιμό του ηλικιωμένου ιερέα. Σύμφωνα με μοναχή που γλίτωσε, τον είχαν υποχρεώσει να γονατίσει και βιντεοσκοπούσαν την εκτέλεσή του. 

Όπως αποκαλύφθηκε ο ένας από τους δράστες που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, είναι ο 19χρονος Γάλλος υπήκοος Αντέλ Κερμίς. Ο νεαρός ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και το όνομά του βρισκόταν στη λίστα με τις πιθανές απειλές για τρομοκρατία. 



Σύμφωνα με πηγές των γαλλικών αρχών ασφαλείας, ο Αντέλ Κερμίς είχε σχέσεις με τον γνωστό 22χρονο Γάλλο «δήμιο» του Ισλαμικού Κράτους Μαξίμ Οσάρ. Ο Γάλλος τζιχαντιστής προέρχεται από την ίδια περιοχή, ασπάστηκε το ισλάμ, πήγαινε συχνά στο ίδιο τζαμί στο Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ και εμφανίστηκε στο βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού ομήρου Πίτερ Κάσιτζ από τον ISIS.

Η αστυνομία άμεσα πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του 19χρονου, το οποίο βρίσκεται περίπου 2 χλμ. μακριά από την εκκλησία στην οποία επιτέθηκε. Ο Αντέλ Κερμίς φέρεται να ήρθε κοντά με τις ακραίες απόψεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους πέρσι τον Ιανουάριο, μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Ο συναγερμός για τον 19χρονο χτύπησε όταν επιχείρησε να στρατολογήσει και να στείλει στη Συρία έναν ανήλικο από την περιοχή του. Δύο φορές προσπάθησε να ταξιδέψει και ο ίδιος στη Συρία, προκειμένου να ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών, αλλά συνελήφθη. Την πρώτη φορά οι αρχές τον εντόπισαν στο Μόναχο και τη δεύτερη φορά τον συνέλαβαν οι τουρκικές αρχές και απελάθηκε στη Γενεύη τον Μάιο του 2015. 

Στη συνέχεια οι ελβετικές αρχές του απήγγειλαν την κατηγορία για την εγκληματική οργάνωση σε σχέση με την τρομοκρατία και εστάλη στη Γαλλία, όπου και εξέτισε ποινή φυλάκισης 10 μηνών. Αφέθηκε ελεύθερος μόλις τον περασμένο Μάρτιο και ο εισαγγελέας είχε ζητήσει, ανεπιτυχώς, να μην αποφυλακιστεί. 

Η μητέρα του είπε σε ελβετική εφημερίδα ότι η μετάλλαξη του παιδιού της σε σκληροπυρηνικό τζιχαντιστή έγινε πολύ γρήγορα. «Πριν ήταν ένα παιδί που του άρεσε η μουσική και να βγαίνει με κορίτσια», αποκάλυψε τότε η μητέρα του. Ωστόσο λίγο αργότερα έγινε απόμακρος και πήγαινε μόνο στο τοπικό τζαμί. «Μας έλεγε ότι δεν μπορείς να ακολουθήσεις ανεμπόδιστος τη θρησκεία σου. Έλεγε φράσεις με λέξεις που δεν ήταν δικές του. Ήταν λες και είχε μαγευτεί, όπως σε μία σέκτα», είπε η δασκάλα μητέρα του. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v