ΕΕ: Προθεσμία 3 μηνών στην Πολωνία για τη νομοθεσία επί του ανώτατου δικαστηρίου

Η Επιτροπή επιταχύνει τη διαδικασία συστάσεων προς τη Βαρβοσία σε σχέση με τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου.

  • Real.gr
ΕΕ: Προθεσμία 3 μηνών στην Πολωνία για τη νομοθεσία επί του ανώτατου δικαστηρίου
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Προθεσμία τριών μηνών στην Πολωνία, για να τροποποιήσει τη νομοθεσία της σε σχέση με το ανώτατο δικαστήριο έδωσε σήμερα η Κομισιόν, καθώς έκρινε ότι η κυβερνητική παρέμβαση στο θέμα της ανεξαρτησίας του συνταγματικού δικαστηρίου συνιστά παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου.

Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση του κολεγίου των Επιτρόπων, η Κομισιόν συνιστά στην Πολωνία τα παρακάτω:

Να σεβαστεί και να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της 3 και 9 Δεκεμβρίου 2015 που προβλέπουν ότι οι τρεις ανώτατοι δικαστές που διορίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση θα αναλάβουν τα νόμιμα καθήκοντα τους και οι τρεις που παρανόμως διορίστηκαν από την τρέχουσα κυβέρνηση δεν θα τα αναλάβουν.

Να δημοσιεύσει και εφαρμόσει πλήρως την απόφαση της 9ης Μαρτίου 2016 του Συνταγματικού Δικαστήριου, καθώς και όλες τις μεταγενέστερες αποφάσεις, και να διασφαλίσει ότι η δημοσίευση των μελλοντικών αποφάσεων είναι αυτόματη και δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε απόφαση της εκτελεστικής ή νομοθετικής εξουσίας.

Να εξασφαλίζει ότι οποιαδήποτε μεταρρύθμιση του νόμου για το Συνταγματικό Δικαστήριο θα σέβεται τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων της 3 και 9 Δεκεμβρίου 2015, και την απόφαση της 9ης Μαρτίου 2016 και θα λαμβάνει πλήρως υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής της Βενετίας.

Να διασφαλίσει ότι η αποτελεσματικότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου ως εγγυητή του Συντάγματος δεν θα υπονομευθεί από τις νέες απαιτήσεις της κυβέρνησης.

Να διασφαλίζει ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να εξετάσει τη συμβατότητα του νέου νόμου που εγκρίθηκε στις 22 Ιουλίου 2016 και να εφαρμόσει πλήρως την απόφαση του Δικαστηρίου στο θέμα αυτό.

Η Κομισιόν κάνει λόγο για συστημική απειλή για το κράτος δικαίου, η οποία αποτελεί επείγον θέμα, και ζητεί από την πολωνική κυβέρνηση να την ενημερώσει εντός τριών μηνών, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το σκοπό αυτό .

Δηλώνει δε έτοιμη να συνεχίσει τον “εποικοδομητικό διάλογο” με την κυβέρνηση της Πολωνίας , αλλά εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική παρακολούθηση εντός της προθεσμίας , η Κομισιόν σκοπεύει να κινήσει την διαδικασία του άρθρου 7 εναντίον της χώρας αυτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v