Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεσσαλονίκη: Ηλεκτρονικά ο έλεγχος αδειών για τραπεζοκαθίσματα

το δημοτικό συμβούλιο οι προτάσεις του Συμπαραστάτη του Δημότη για το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων.

Θεσσαλονίκη: Ηλεκτρονικά ο έλεγχος αδειών για τραπεζοκαθίσματα
Πολλές καταγγελίες για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, κυρίως από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. έχει δεχτεί το γραφείο του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του δήμου Θεσσαλονίκης, από τότε που βελτιώθηκε ο καιρός.

Τα παραπάνω ανέφερε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο Συμπαραστάτης του Δημότη στον κεντρικό δήμο της πόλης, Απόστολος Αγγελόπουλος, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα στην πόλη είναι μεγάλο» καθώς «υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά εκτεταμένης αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστου χώρου με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, κατασκευές με τέντες και φράχτες που περιορίζουν την ελεύθερη κίνηση των πεζών». Παράλληλα, έκανε λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων που τηρούν το νόμο και άλλων που είναι εξόχως παραβατικές.

Ο κ. Αγγελόπουλος στη σχετική εισήγησή του, αναφέρει ότι «οι ελεγκτικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης προβαίνουν σε ελέγχους και επιβάλλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, όμως δεν εφαρμόζουν συστηματικά, δηλαδή κατά τρόπο διαρκή και μόνιμο, τη διάταξη που προβλέπει την αφαίρεση των τραπεζοκαθισμάτων των υπότροπων επιχειρήσεων, εκείνων δηλαδή στις οποίες έχουν επιβληθεί ήδη δύο πρόστιμα εντός του έτους».

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε μεταξύ άλλων, να εφαρμόζεται η διαδικασία συγκέντρωσης των παράνομων τραπεζοκαθισμάτων, να εκφράσει άποψη ο δήμος για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, ώστε ο δήμος να μπορεί να αφαιρεί την άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου και την άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, να δημιουργηθεί μητρώο παραβατικών επιχειρήσεων και να υπάρξει συντονισμός δράσεων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με σύσκεψη μεταξύ του δημάρχου, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, και του αστυνομικού διευθυντή της Θεσσαλονίκης.

«Πάρα πολύ καλές» χαρακτήρισε τις προτάσεις του κ. Αγγελόπουλου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, με προτάσεις που θα γίνουν μέσω της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και της ΚΕΔΕ. Είπε ότι θα πρέπει να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπογράμμισε ότι η κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου μπορεί να πολεμηθεί.

Για αποτυχία της διοίκησης του δήμου στην αντιμετώπιση του ζητήματος των τραπεζοκαθισμάτων, έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, που σημείωσε ότι ήταν ένα από τα βασικά όπλα της παράταξης Μπουτάρη για να διεκδικήσει το δήμο.

Η Γλυκερία Καλφακάκου από τη «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή πόλη», ανέφερε, σύνμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί μια χρυσή τομή και ζήτησε να τηρείται η νομιμότητα με συχνούς ελέγχους, με πρόστιμα αλλά και με βαρύτερες τιμωρίες στους παραβάτες.

Πληροφορίες για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δήμου αναφορικά με τα τραπεζοκαθίσματα, ζήτησε η Μόνικα Αϊβαζόγλου επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γειτονιές σε δράση» ενώ ο Γιώργος Ρακκάς από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», δήλωσε ότι συμφωνεί με το πλαίσιο του εξορθολογισμού και της αυστηροποίησης της διαδικασίας.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης Πέτρος Λεκάκης, σημείωσε ότι τα περισσότερα από αυτά που αναφέρει ο Συμπαραστάτης είναι πράγματα που έχουν γίνει και γίνονται, και γνωστοποίησε ότι ο δήμος προσφέρει μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία στους πολίτες, που αφορά στην έκδοση και τον έλεγχο των τραπεζοκαθισμάτων και της κατάληψης των δημοσίων χώρων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης. Πρόκειται για μια web υπηρεσία, μέσω της οποίας, οποιοσδήποτε πολίτης θα είναι σε θέση να τσεκάρει από το κινητό του τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, εάν κάποιο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος αναπτύσσει νόμιμα ή όχι τα τραπεζοκαθίσματα στον κοινόχρηστο χώρο που του έχει παραχωρηθεί.

H υπηρεσία είναι προσβάσιμη σε όλους μέσω της ιστοσελίδας opengov.thessaloniki.gr/ και συγκεκριμένα στον υποσύνδεσμο: http://opengov.thessaloniki.gr/e-ypiresies/stores1/k-y-e .

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Αθανάσιος Παππάς, ανέφερε ότι το πρόβλημα με τα τραπεζοκαθίσματα είναι υπαρκτό, όμως έχουν γίνει πολλά στον τομέα αυτό, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, σημείωσε ότι τον περασμένο μήνα συστάθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή με επικεφαλής το δήμαρχο, που σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη, την υγειονομική υπηρεσία και την ελληνική αστυνομία θα ασχοληθεί με το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v