Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Σε κράτηση πάνω από 18.000 άτομα

Με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου προφυλακίστηκαν 17 δημοσιογράφοι που κατηγορούνται για σχέσεις με τον Γκιουλέν και διώκονται ως μέλη «τρομοκρατικής οργάνωσης». Ο Ερντογάν, σαρώνει τον στρατό και «πυροβολεί» Αμερικανό στρατηγό για στήριξη στους πραξικοπηματίες.

  • Real.gr
Τουρκία: Σε κράτηση πάνω από 18.000 άτομα
Δεν έχουν τέλος οι εκκαθαρίσεις και οι επιθέσεις κατά παντός υπευθύνου που έχει εξαπολύσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση 17 δημοσιογράφων οι οποίοι κατηγορούνται για σχέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί υποκινητή της αποτυχημένης απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Οι δεκαεπτά δημοσιογράφοι διώκονται διότι φέρονται να ανήκουν σε μια «τρομοκρατική οργάνωση». Από τους είκοσι έναν δημοσιογράφους που προσήχθησαν ενώπιον δικαστηρίου χθες, στους δεκαεπτά απαγγέλθηκαν κατηγορίες και τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ανάμεσα στους δημοσιογράφους που δόθηκε εντολή να προφυλακιστούν είναι η Ναζλί Ιλιτζάκ, πρώην βουλευτίνα, η οποία απολύθηκε από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah το 2013 διότι επέκρινε τους υπουργούς που ενεπλάκησαν σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς-η έρευνα για το οποίο ενορχηστρώθηκε, κατά την κυβέρνηση στην Άγκυρα, από τον Γκιουλέν.

Ο Μπουλέντ Μουμάι, πρώην διευθυντής της εφημερίδας Hürriyet, πολύ γνωστός στον χώρο των τουρκικών ΜΜΕ, ήταν αντίθετα ανάμεσα στα πρόσωπα που αφέθηκαν ελεύθερα, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Επιπλέον, ο Ερντογάν, σαρώνει τον στρατό, ακυρώνει διαβατήρια, κλείνει τις στρατιωτικές βάσεις σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη και «πυροβολεί» Αμερικανό στρατηγό για στήριξη στους πραξικοπηματίες.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, η Άγκυρα θα κλείσει την αεροπορική βάση Ακιντσί, όπου θεωρεί ότι οργανώθηκε και χτυπούσε η «καρδιά» του πραξικοπήματος. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει να κλείσει τους στρατώνες σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Συγκεκριμένα σχεδιάζει να κλείσει τους στρατώνες Χασνταλ της Κωνσταντινούπολης και τους στρατώνες Μαλτεπ, Μαμακ, Ετιμεσγκουτ, Γιουβερσινλικ και την Σχολή της αεροπορίας στην Άγκυρα. Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα κλείσει τα στρατιωτικά κτίρια που φιλοξενούν τανκς και οπλισμένα οχήματα στα κέντρα των τουρκικών πόλεων και θα τα μεταφέρει στα προάστια την ώρα που προωθεί μία βαθιά «αναδιάρθρωση» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Παράλληλα ο Ερντογάν συνεχίζει να εξαπολύει πυρά κατά της Ουάσινγκτον. Χθες τα έβαλε με τον Αμερικανό στρατηγό και επικεφαλής της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, Τζόζεφ Βότελ. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον στρατηγό ότι «παίρνει το μέρος των πραξικοπηματιών» επειδή δήλωσε ότι φοβάται πως οι εκκαθαρίσεις που είναι σε εξέλιξη στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μπορεί να έχουν συνέπειες στις διμερείς σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

«Ο Αμερικανός στρατηγός στέκεται στο πλευρό των πραξικοπηματιών με τα λόγια του. Αποκαλύφθηκε μόνος τους μέσω των δηλώσεων του. Από εσάς εξαρτάται για να το αποφασίσετε; Ποιος είστε; Αντί να ευχαριστείτε το κράτος που αντέκρουσε την απόπειρα πραξικοπήματος παίρνετε το μέρος των πραξικοπηματιών. Ο πραξικοπηματίας βρίσκεται στη χώρα σας. Τον τρέφετε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια.

Από την πλευρά του ο διοικητής των επιχειρήσεων του Πενταγώνου στη Μέση Ανατολή, απάντησε πως οι οποιεσδήποτε ισχυρισμοί ότι ήταν αναμεμειγμένος στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία είναι εσφαλμένες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

«Οποιεσδήποτε αναφορές ότι είχα την όποια ανάμειξη με το πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία είναι ατυχείς και εντελώς αναληθείς», τόνισε ο Βότελ.

«Η Τουρκία έχει αποτελέσει έναν αξιοσημείωτο και ζωτικής σημασίας εταίρο στην περιοχή για πολλά χρόνια. Αναγνωρίζουμε την διαρκή συνεργασία της Τουρκίας και αναμένουμε στο μέλλον σύμπραξη στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος», πρόσθεσε ο Αμερικανός στρατηγός.

Η επίμαχη δήλωση του στρατηγού του αμερικανικού στρατού είναι ότι η αναταραχή στην Τουρκία θα μπορούσε να επηρεάσει τον ρόλο της στους κόλπους τους διεθνούς συνασπισμού που μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών. Αυτές οι δηλώσεις είναι «γελοίες» και «ατυχείς» απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που είχε με ξένους δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ανακοινώθηκε η επίσκεψη του αρχηγού του Μεικτού Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ ο Αμερικανός στρατηγός μετά το πραξικόπημα είχε συχνές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Χουλούσι Ακάρ και αποφάσισε να επισκεφθεί την Τουρκία την Κυριακή 31 Ιουλίου.

Σε κράτηση πάνω από 18.000 άνθρωποι

Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση περισσότερους από 18.000 ανθρώπους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

Εκ των προσώπων αυτών, τα 9.677 έχουν συλληφθεί κι αναμένεται η δίκη τους, πρόσθεσε ο Αλά. Ο υπουργός ανέφερε επιπλέον ότι ανεστάλη η ισχύς των διαβατηρίων σχεδόν 50.000 ανθρώπων μετά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και του Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, οι αρχές της Τουρκίας διεξάγουν έρευνες σχετικά με 1.300 υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από δύο εβδομάδες, γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο Τούρκος υπουργός επισήμανε επίσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η κυβέρνηση σύντομα θα επανεξετάσει την απόφασή της σχετικά με την απαγόρευση που επέβαλε στους δημόσιους υπαλλήλους της χώρας να πάρουν άδεια για διακοπές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v