Σφοδρή σύγκρουση για το «μπουρλότο» στην εκπαίδευση

Ανεβαίνει εν μέσω θέρους το πολιτικό θερμόμετρο για την Παιδεία, η οποία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της κόντρας της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση στη Βουλή στις αρχές του Σεπτέμβρη.

  • Real.gr
Σφοδρή σύγκρουση για το «μπουρλότο» στην εκπαίδευση
Ανεβαίνει εν μέσω θέρους το πολιτικό θερμόμετρο για την Παιδεία, η οποία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της κόντρας της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση στη Βουλή στις αρχές του Σεπτέμβρη. Το αίτημα του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια άναψε φωτιές, με το Μέγαρο Μαξίμου να περνά στην αντεπίθεση και να χαρακτηρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση «παιδική χαρά».

Ο κ. Μητσοτάκης απέστειλε το αίτημα για την προ ημερησίας συζήτηση για την Παιδειά στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ενώ «γαλάζιες» πηγές ανέφεραν ότι αναμένουν άμεση θετική ανταπόκριση, ώστε η συζήτηση να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και πάντως πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «η πολιτική που ασκεί μέχρι σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον τομέα της Παιδείας αποτελεί οδοστρωτήρα για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας» και κάνει λόγο για πρωτοφανείς αποφάσεις ιδεοληψίας και ανικανότητας, που υποβαθμίζουν δραματικά τη δημόσια και διαλύουν την ιδιωτική εκπαίδευση.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι αποφάσεις που λαμβάνονται με ιδεολογική εμμονή προδίδουν «κομματοκρατία και αναξιοκρατία, εξίσωση προς τα κάτω, πολιτική παραπλάνηση, αυταρχισμό και επιβολή των βίαιων μειοψηφιών, εκπαιδευτικό επαρχιωτισμό και απομόνωση». Αλλά και «απόρριψη στοιχείων που επιβάλλεται να χαρακτηρίζουν τις αλλαγές στην Παιδεία: Συναίνεση, αριστεία, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών που αφορούν στη διδασκαλία και στη μάθηση».

Μαξίμου: Η ΝΔ θα πάρει σοβαρές απαντήσεις στη Βουλή

Ιδιαίτερα επιθετική ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα λάβει απαντήσεις στη συζήτηση για την Παιδεία ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, κάνοντας λόγο για ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που όμως η ΝΔ το αντιμετωπίζει ως παιδική χαρά.

«Συγχαρητήρια στη Νέα Δημοκρατία. Μόλις η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για την Παιδεία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε πρώτο να καταθέσει το σχετικό αίτημα. Απέδειξε έτσι απέναντι σε ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα έχει αντανακλαστικά παιδικής χαράς. «Ναι, αλλά εμείς προλάβαμε και το κάναμε πρώτοι»», αναφέρει η κυβέρνηση.

«Συγχαίρουμε την Νέα Δημοκρατία για την τεράστια πολιτική της επιτυχία. Ελπίζουμε ότι εκτός από το να τρέχει να κατοχυρώνει τις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις, θα μπορέσει κάποια στιγμή να συζητήσει και επί της ουσίας: Για το πώς η δική της διακυβέρνηση εξουθένωσε ένα τόσο σημαντικό αγαθό και για το όραμά της που παραχωρεί το δικαίωμα στην παιδεία αποκλειστικά στους λίγους», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές και υπογραμμίζουν: «Θα τα πούμε λοιπόν στην Βουλή, ενώπιον του λαού. Υποθέτουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης αναζητά ήδη γελοιογραφίες του Αρκά, προκειμένου να κάνει ακόμα μια σοβαρή και ουσιαστική τοποθέτηση».

Την ίδια στιγμή, από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ανέφερε πως η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή θα γίνει τον Σεπτέμβριο και θα είναι ο «αγιασμός της Βουλής». Ο υπουργός Παιδείας είπε πως η συζήτηση αυτή είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδειχθούν οι ριζικά αντίθετες αντιλήψεις μεταξύ της κυβέρνησης και της συντηρητικής παράταξης, ραχοκοκαλιά της οποίας είναι η Νέα Δημοκρατία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Στο μυαλό μας έχουμε τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο της Ν.Δ., ότι οι μαθητές είναι πελάτες στα σχολεία, δήλωση που δείχνει την αντίληψη της ΝΔ για εμπορευματοποίηση της γνώσης και η πρόταση για μεταφορά της πίστωσης από σχολείο σε σχολείο από τους γονείς, πρόταση που συνιστά υπονόμευση του σχολείου ως σχολείου ισότητας, ως σχολείου της γειτονιάς» ανέφερε ο κ. Φίλης.

ΠΑΣΟΚ: Επίδειξη αριστεροσύνης στη ρύθμιση για τα ιδιωτικά σχολεία

Στο μεταξύ, για επίδειξη «αριστεροσύνης» κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την ρύθμιση για τα ιδιωτικά σχολεία, ενώ τη χαρακτηρίζει «περιοριστική, αντιφατική με την ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πραγματικότητα αλλά και τις επιλογές της σε άλλους κρίσιμους τομείς που αφορούν εργασιακά δικαιώματα». Καλεί τον υπουργό Παιδείας «να αναγνωρίσει την εσφαλμένη στάση του κόμματός του».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «το ΠΑΣΟΚ νομοθέτησε και εφάρμοσε μια σειρά πρωτοποριακών και λειτουργικών διατάξεων (Ν.1351/83, 1566/85, 2986/02, 3848/2010), διασφαλίζοντας την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ της παντελούς απουσίας κρατικής εποπτείας και της ολοκληρωτικής κρατικής παρέμβασης».

«Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, σε μια επίδειξη αριστεροσύνης, εισηγείται στη Βουλή μια ρύθμιση περιοριστική, αντιφατική με την ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πραγματικότητα αλλά και τις επιλογές της σε άλλους κρίσιμους τομείς που αφορούν εργασιακά δικαιώματα. Η πρόταση του Υπουργείου απορρυθμίζει το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης» σημειώνεται. Καλούν τον κ. Φίλη να απαντήσει γιατί την ίδια ρύθμιση συνεχώς την επαναφέρει και συνεχώς την αποσύρει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v