Καρότο και μαστίγιο από τον Ερντογάν

Μετά τις εκκαθαρίσεις ο «σουλτάνος» επιχειρεί να παρουσιάσει ένα ενωτικό προφίλ. Απέσυρε τις μηνύσεις κατά της αντιπολίτευσης, την οποία κάλεσε σtη συγκέντρωση της 7ης Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη. Εκτός παραμένει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

  • Real.gr
Καρότο και μαστίγιο από τον Ερντογάν
Μετά τις σαρωτικές εκκαθαρίσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και το δημόσιο, οι οποίες συνεχίζονται, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να εμφανίσει ένα ενωτικό προφίλ.

Απέσυρε, λοιπόν τις μηνύσεις κατά της αντιπολίτευσης και κάλεσε τους αρχηγούς όλων των κομμάτων-πλην του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) - στην συγκέντρωση υπέρ της Δημοκρατίας στις 7 Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα αναγνώρισε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να διαπράχθηκαν «σφάλματα» κατά τις συλλήψεις, τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε χθες την πρόθεση του μέσω του δικηγόρου να αποσύρει τις μηνύσεις κατά των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης για προσβολή στο πρόσωπο του, πλην του HDP. Το ίδιο θα συμβεί και με τις υποθέσεις για προσβολή του Τούρκου προέδρου στη Γερμανία.

Λίγο αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να συμμετέχει μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και το ακροδεξιό κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος στην συγκέντρωση που προγραμματίζεται στις 7 Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη. Η «Συγκέντρωση Δημοκρατίας και Μαρτύρων», όπως ονομάζεται, θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Γιενικαπι και ο Ερντογάν ζήτησε από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να ανέβουν στο βήμα και να μιλήσουν στο πλήθος.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου ανακοίνωσε ότι αποσύρει και εκείνος με την σειρά του τις υποθέσεις και τις αιτήσεις διαμαρτυρίας κατά του Ερντογάν.

Από την πλευρά της η Άγκυρα παραδέχθηκε για πρώτη φορά μέσω δύο υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών της, ότι κατά τις εκκαθαρίσεις ενδεχομένως διαπράχθηκαν «σφάλματα».

«Εάν υπήρξαν λάθη, εμείς θα τα διορθώσουμε» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Οι «πολίτες που δεν έχουν σχέση με εκείνους (τους υποστηρικτές του Γκιουλέν) πρέπει να χαλαρώσουν» καθώς «δεν θα τους συμβεί τίποτα κακό» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Όμως εκείνοι που συνδέονται με τον ιεροκήρυκα «πρέπει να φοβούνται. Θα πληρώσουν το τίμημα» τόνισε ο Κουρτουλμούς αναφερόμενος στους υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Σε περίπου 10.000 ανθρώπους έχουν ασκηθεί διώξεις και έχουν ήδη προφυλακιστεί, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφοι. Περισσότεροι από 50.000 Τούρκοι έχουν απολυθεί.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε επίσης αναφερθεί στο ενδεχόμενο μεταξύ των προσώπων που βρέθηκαν στο στόχαστρο αυτού του κυνηγιού μαγισσών, να υπήρχαν κάποιοι που διώχθηκαν με καταχρηστικό τρόπο.

«Μια ενδελεχής εργασία βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με εκείνους που απολύθηκαν» επισήμανε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Υπήρχαν μετά βεβαιότητας μεταξύ τους πρόσωπα που έπεσαν θύματα άδικων διαδικασιών»παραδέχθηκε ο ίδιος. «Δεν θα πούμε (στο ζήτημα των αδικιών): "δεν υπήρξαν". Θα διαφοροποιήσουμε εκείνους που είναι ένοχοι κι εκείνους που δεν είναι», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Σαρωτικές αλλαγές στο στράτευμα

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας προχώρησε στην μετάταξη 167 στρατηγών των ενόπλων δυνάμεων, σε συνέχεια της σαρωτικής αναδιοργάνωσης του στρατού.

Το διάταγμα, που υπέγραψαν ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ ανέφερε πως 94 στρατηγοί του στρατού ξηράς, 22 ναύαρχοι, 44 πτέραρχοι και επτά ακόμη αξιωματικοί μετατάχτηκαν.

Το διάταγμα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Της Κυβερνήσεως. Όπως δήλωσε παράλληλα ο Ισίκ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk οι αποπομπές από το στράτευμα δεν έχουν τελειώσει εντελώς και περισσότερο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων μπορεί να αποταχθεί αν κριθεί αναγκαίο.

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε πως 311 στρατιωτικοί, ανάμεσα τους 9 στρατηγοί, παραμένουν ακόμη ασύλληπτοι, σημειώνοντας πως πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στην Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v