Ανεξέλεγκτος ο Ερντογάν-Τρίζει η καρέκλα του επικεφαλής της ΜΙΤ

Στο στόχαστρο ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ). Αιχμές κατά του Χ.Φιντάν και της CIA για το αποτυχημένο πραξικόπημα. Χωρίς τέλος οι εκκαθαρίσεις.

  • Real.gr
Ανεξέλεγκτος ο Ερντογάν-Τρίζει η καρέκλα του επικεφαλής της ΜΙΤ
Οι ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο του Χακάν Φιντάν στο πραξικόπημα ξεκίνησαν στις 20 Ιουλίου όταν ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη στο Al Jazeera αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε για το πραξικόπημα από τον κουνιάδο του.

Μετά το «άδειασμα» από τον Τούρκο πρόεδρο ο επικεφαλής της ΜΙΤ ζήτησε και πέτυχε συνάντηση κατ’ ιδίαν με τον Ερντογάν. Άμεσα ξεκίνησαν οι φήμες ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι έτοιμος να καρατομήσει τον πάλαι ποτέ στενό συνεργάτη του στις μυστικές υπηρεσίες.

Λάδι στη φωτιά των συγκεκριμένων σεναρίων έριξε χθες και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ που αποκάλυψε ότι όταν ρώτησε τον Φιντάν γιατί δεν ενημέρωσε την τουρκική κυβέρνηση για το αποτυχημένο πραξικόπημα δεν έλαβε απάντηση.

«Ρώτησα τον επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών. Του είπα: Πως μπορεί να συμβαίνει αυτό; Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος να μην γνωρίζουν (για την απόπειρα πραξικοπήματος). Ok είναι πολύ φυσιολογικό ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου να έχει πληροφορίες αλλά θα πρέπει επίσης να το πεις στον πρωθυπουργό γιατί είσαι υπεύθυνος και δεσμεύεσαι απέναντι του. Φυσικά δεν μπορούσε να απαντήσει ούτε να πει τίποτα», είπε ο Γιλντιρίμ.

«Συγνώμη» από τον Ερντογάν-Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις

Ο Ερντογάν παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι έκανε λάθος για τις σχέσεις του με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ζητώντας συγγνώμη από τους Τούρκους επειδή δεν «αποκάλυψε το αληθινό πρόσωπο» του πρώην συμμάχου του.

Ο Γκιουλέν, Τούρκος ιεροκήρυκας ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορείται από την Άγκυρα ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και η Τουρκία ζητά την έκδοσή του από την Ουάσινγκτον.

«Λυπάμαι που δεν κατάφερα να αποκαλύψω πριν από καιρό το αληθινό πρόσωπο αυτής της προδοτικής οργάνωσης», είπε ο Ερντογάν. «Γνωρίζω ότι οφείλουμε να είμαστε υπόλογοι τόσο στον Θεό μας όσο και στον λαό μας ώστε να μας συγχωρέσουν», είπε στη διάρκεια διάσκεψης θρησκευτικών ηγετών στην Άγκυρα.

«Εγώ προσωπικά βοήθησα αυτή τη δομή παρά τις διαφορές απόψεων για πολλά θέματα, με τη σκέψη ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Τους ανεχθήκαμε γιατί έλεγαν “Αλλάχ”», είπε για τους υποστηρικτές του πρώην ιμάμη.

«Από τώρα, ο καιρός των αμφιβολιών παρήλθε και η εποχή της μάχης άρχισε. Από τώρα, όποιος τείνει ευήκοον ους στο παραλήρημα αυτού του τσαρλατάνου», αυτού «του τρομοκράτη ηγέτη στην Πενσιλβάνια, πρέπει να είναι έτοιμος να υποστεί τις συνέπειες», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή χθες η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο Εθνικό Συμβούλιο Επιστημονικής Έρευνας και συνέλαβε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν και περισσότεροι από 100 άνθρωποι στην Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (TFF). Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι διαθεσιμότητες αφορούν, μεταξύ άλλων, διαιτητές, βοηθούς τους και παρατηρητές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v