Στο μικροσκόπιο των Αρχών το ταχύπλοο – «Κλειδί» η απολογία του χειριστή

Τα αναπάντητα ερωτήματα της τραγωδίας στην Αίγινα. Την Παρασκευή καταθέτει ο κυβερνήτης του μοιραίου σκάφους. Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία και οι μαρτυρίες για το δυστύχημα.

  • Real.gr
Στο μικροσκόπιο των Αρχών το ταχύπλοο – «Κλειδί» η απολογία του χειριστή

Στην απολογία του 77χρονου χειριστή του ταχύπλοου που εμβόλισε λάντζα, σκορπίζοντας τον θάνατο στην Αίγινα, στρέφουν την προσοχή τους οι Αρχές.

Ο καπετάνιος του μοιραίου σκάφους, ο οποίος ήδη κρατείται, αναμένεται να καταθέσει στην ανακρίτρια το μεσημέρι της Παρασκευής. 

Εν τω μεταξύ έγιναν γνωστά τα ονόματα των τριών επιβαινόντων, πέραν του 77χρονου. Πρόκειται για τους Επαμεινώνδα Βενετσάνο και Ευθυμία Βενετσάνου, ηλικίας 60 με 70 ετών καθώς και την Καρακάση Θεοδώτη. Και οι τρεις στις καταθέσεις τους στο λιμεναρχείο δήλωσαν ότι το ταχύπλοο οδηγούσε ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος.





Στον ίδιο ασκήθηκε δίωξη για τα κακουργήματα πρόκλησης ναυαγίου -από το οποίο προήλθε θάνατος- και ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, ενώ κατηγορείται και για δύο πλημμελήματα.

Ο συνήγορός του, Αλέξανδρος Λυκουρέζος δήλωσε πως ο χειριστής είχε σχετική άδεια οδήγησης, ενώ τόνισε ότι η απροσεξία του δεν οφείλεται σε εκείνον.



Πάντως, η χθεσινή παρουσία του κυβερνήτη στα δικαστήρια του Πειραιά -όπου πήρε προθεσμία- προκάλεσε την οργή συγγενών των θυμάτων που του επιτίθηκαν λεκτικά.

Συγκεκριμένα, μία γυναίκα που έχασε τον αδελφό της και το 5χρονο ανιψιό της, συνοδευόμενη από τον σύζυγο της αποδοκίμασε έντονα τον χειριστή του πλοίου.

Συγκλονίζουν τα ιατροδικαστικά ευρήματα

Ζωντανός, αλλά χωρίς τις αισθήσεις του, φαίνεται ότι έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε ο κυβερνήτης του τουριστικού σκάφους. Κατά την εξέταση που διενήργησε ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά, διαπιστώθηκαν τρία χτυπήματα στο σώμα του άνδρα, στο πόδι, πίσω από το αυτί και στο κεφάλι.



Στο μέτωπο ειδικότερα, προκλήθηκε οίδημα από πρόσκρουση σε άγνωστο αντικείμενο, με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις. 
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσει, στη συνέχεια, ζωντανός ο κυβερνήτης στη θάλασσα, αλλά χωρίς να έχει τις αισθήσεις του.



Γι' αυτόν τον λόγο, οι πνεύμονες και η κοιλιακή του χώρα ήταν γεμάτοι από θαλασσινό νερό, ανέφεραν πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο ιατροδικαστής έχει δρομολογήσει τη διαδικασία τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων, ενώ σήμερα το πρωί θα προχωρήσει σε νεκροτομή και στις σορούς των υπολοίπων τριών θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας.

Τα πρώτα στοιχεία της αυτοψίας

Στην περιοχή, εξάλλου, βρίσκονται ήδη εμπειρογνώμονες, οι οποίοι εξέτασαν το ταχύπλοο που προξένησε την τραγωδία.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του Star, ενδεικτικό των συνθηκών της τραγωδίας είναι πως στις δύο προπέλες του μοιραίου σκάφους βρέθηκαν γαντζωμένα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών της λάντζας.



Βίντεο - ντοκουμέντο από την επιχείρηση διάσωσης

Χθες, ήρθαν στο φως εικόνες - ντοκουμέντο από την επιχείρηση διάσωσης, λίγο μετά τη σφοδρή σύγκρουση στα ανοιχτά. Το βίντεο του ΑΝΤ-1 καταγράφει τις κραυγές απόγνωσης, τη στιγμή που παραπλέοντα σκάφη βοηθούν τους τουρίστες να βγουν από τη θάλασσα.



Αμφιβολίες για τον χειριστή;

Εξάλλου, ερωτήματα για το ποιος ήταν στο τιμόνι του μοιραίου σκάφους θέτει ο αδελφός του νεκρού καπετάνιου της λάντζας. «Δεν μπορεί ένας άνθρωπος 77ετών να οδηγεί ταχύπλοο με αυτή την ταχύτητα. Δεν ήταν αυτός ο χειριστής του ταχύπλοου», είπε ο ίδιος στον Σκάι.

Σοκάρει η μαρτυρία επιβάτη

Τη μεγάλη ταχύτητα, την οποία είχε αναπτύξει το ταχύπλοο, επισημαίνει στη συγκλονιστική μαρτυρία της μία γυναίκα που έζησε την τραγωδία. Η ίδια, όπως είπε στο Mega, επέβαινε στο τουριστικό σκάφος και σώθηκε μετά τη σύγκρουση, στο λιμάνι της Πέρδικας.



Η κατάσταση των τραυματιών

Σε ό,τι αφορά τους πέντε τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αττικής η κατάστασή τους χαρακτηρίζεται σταθερή με σημάδια βελτίωσης. Μάλιστα, αισιοδοξία επικρατεί για την 29χρονη από την Ουκρανία, η οποία ακρωτηριάστηκε στην αριστερή της κνήμη.

Μετά την πολύωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη στο ΚΑΤ, το άκρο της γυναικάς είναι βιώσιμο και η κατάστασή της κρίνεται ικανοποιητική.

Στην Αίγινα οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων στο σημείο του ναυαγίου συνεχίστηκαν και χθες καθώς ο μόνος που γνώριζε τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων στη λάντζα ήταν ο αδικοχαμένος καπετάνιος.

Παραιτείται ο Λυκουρέζος

«Νιώθω συναισθηματικά την ανάγκη να αποσυρθώ από την περαιτέρω εκπροσώπηση και υπεράσπισή», δήλωσε ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος είχε αναλάβει αρχικά να υπερασπίσει τον χειριστή του ταχύπλοου που σκόρπισε τον θάνατο στην Αίγινα.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που υποδεικνύει στον δικηγόρο να μην αναλαμβάνει σοβαρές ποινικές υποθέσεις στενών συγγενών του.

Και τούτο, γιατί στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να ασκήσει με την απαιτούμενη ψυχραιμία και νηφαλιότητα τα υπερασπιστικά του καθήκοντα, αλλά τείνει να προσέρχεται στη διαδικασία με ψυχολογία διαδίκου και όχι συνηγόρου, γεγονός που δεν συμβάλλει στην ορθή επιτέλεση του έργου του.

Μετά την αυθόρμητη συμπαράσταση που όφειλα να επιδείξω στον πρώτο μου εξάδελφό, Θρασύβουλο Λυκουρέζο, αμέσως μετά τη ναυτική τραγωδία της Αίγινας, νιώθω συναισθηματικά την ανάγκη να αποσυρθώ από την περαιτέρω εκπροσώπηση και υπεράσπισή του, όντας βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v