Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για το προσφυγικό

«Το προσφυγικό είναι μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί». Αυτό μετέφερε στο «γαλάζιο επιτελείο» κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες την περασμένη Τρίτη και αμέσως ο πρόεδρος της ΝΔ επικοινώνησε με τον Επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο. Στο πλαίσιο αυτό κανονίστηκε η συνάντηση της Παρασκευής στις 10.30.

  • Real.gr
Πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για το προσφυγικό
Του Θάνου Τριανταφύλλου 

«Το προσφυγικό είναι μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί». Αυτό μετέφερε στο «γαλάζιο επιτελείο» κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες την περασμένη Τρίτη και αμέσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον αρμόδιο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στο πλαίσιο αυτό κανονίστηκε η συνάντηση της Παρασκευής στις 10.30.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έχοντας επίγνωση πως οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε νέα φάση, σκοπεύει να θέσει επί τάπητος το ζήτημα, στην προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μέσα στον Σεπτέμβριο.

Εκεί ο πρόεδρος της ΝΔ, αναμένεται να δώσει μεγάλο βάρος στην δίκαιη μετεγκατάσταση προσφύγων εντός των κρατών-μελών της Ε.Ε., εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του για τη στάση όσων δεν εφαρμόζουν τη συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να είναι έτοιμη αν καταρρεύσει η συμφωνία και για αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο δόγμα φύλαξης των συνόρων.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή για μία ενιαία στάση που θα αποδείξει στην πράξη ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι και ελληνικά και το αντίστροφο» έχει πει στο παρελθόν χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος θα ασκήσει σκληρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στην εκδήλωση που διοργανώνει το ΕΛΚ στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

«Αν και η προσφυγική κρίση είναι ένα διεθνές πρόβλημα, εν τούτοις δε μπορούμε να παραβλέψουμε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που από την αρχή ασκεί μια ιδεοληπτική και κοντόφθαλμη πολιτική στο ευαίσθητο αυτό θέμα», είπε πρόσφατα σε συνομιλητές του.

Όπως τονίζουν συνεργάτες του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο real.gr, «είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει πως αυτή η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν απαραίτητη, ωστόσο ήταν και μια συμφωνία ασταθούς βάσης». Παράλληλα ξακαθαρίζουν ότι «κατάρρευση της συμφωνίας σημαίνει οπισθοδρόμηση».

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κάνει ό,τι μπορεί για να μην καταρρεύσει η συμφωνία», συμπληρώνοντας πως «καλό θα ήταν να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο».

Ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος, Βασίλης Κικίλιας, είχε τονίσει πρόσφατα πως τις αρνητικές συνέπειες μίας ενδεχόμενης κατάρρευσης της ευρωπαϊκής συμφωνίας θα κληθεί να αντιμετωπίσει πρώτη απ' όλους η χώρα μας.

Δεν αποκλείεται εξάλλου να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες και η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως που έχει συγκροτήσει η ΝΔ για το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v