Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαναμοιράζεται η διπλωματική τράπουλα στη Συρία μετά την τουρκική εισβολή

Η τουρκική εισβολή σε συριακά εδάφη με την πολιτική και στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ αλλάζει τα δεδομένα τόσο στην εμφυλιοπολεμική σύγκρουση εντός της Συρίας, αλλά και στους διπλωματικούς συσχετισμούς στη Μέση Ανατολή.

  • Real.gr
Ξαναμοιράζεται η διπλωματική τράπουλα στη Συρία μετά την τουρκική εισβολή
Η τουρκική εισβολή σε συριακά εδάφη με την πολιτική και στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ αλλάζει τα δεδομένα τόσο στην εμφυλιοπολεμική σύγκρουση εντός της Συρίας, αλλά και στους διπλωματικούς συσχετισμούς στη Μέση Ανατολή.

Από το πρωί της Τετάρτης τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στην μεθοριακή περιοχή της Συρίας, υπό την αεροπορική κάλυψη των δυνάμεων της διεθνούς συμμαχίας κατά του ISIS υπό τις ΗΠΑ.

Οι χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας παρείχαν στήριξη πυρός προκειμένου οι σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να καταλάβουν πλήρως την πόλη Τζαράμπλους, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, αποσπώντας την από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Βάζουμε ένα τέλος στα προβλήματα στα τουρκικά σύνορα», δηλώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για τις οποίες έδωσε ο ίδιος το «πράσινο φως».

Ο στόχος της Τουρκίας από αυτή τη στρατιωτική επέμβαση είναι διττός. Αφενός να δημιουργήσει μια «περίμετρο ασφαλείας» από τα σύνορά της περιορίζοντας τη δράση των Κούρδων του PYD, αλλά και να ανακόψει την προέλαση των δυνάμεων του ΙΚ.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ενώπιον του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί έναν νέο κουρδικό σχηματισμό στα νότια σύνορά της και επανέλαβε την τουρκική θέση ότι η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας PYD δεν πρέπει να κινηθεί προς τα δυτικά του Ευφράτη, πράγμα για το οποίο ο Μπάιντεν είπε «αν μετακινηθούν, δεν θα έχουν την υποστήριξή μας».

Ενοχλημένη η Μόσχα

Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία με τις ευλογίες και των ΗΠΑ προκάλεσε δυσφορία στο Κρεμλίνο. Η Μόσχα, παρά το πρόσφατο ταξίδι του Ερντογάν στη Ρωσία και τη συνάντησή του με τον Βλ.Πούτιν, μόνο με καλό μάτι δεν βλέπει την στρατιωτική διείσδυση της Τουρκίας στη Συρία.

Χτυπούν θέσεις του ISIS

Από νωρίς χθες το πρωί τουρκικές δυνάμεις, με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών, πλήττουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους με πυρά πυροβολικού, ενώ έχει αναφερθεί και η δράση τουρκικών ειδικών δυνάμεων.

Η Τουρκία εισήλθε σε «βάλτο» με την επιχείρησή της και θα ηττηθεί, δήλωσε από την άλλη πλευρά ο ηγέτης της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της Συρίας.

«Κάποιοι προκαλούν την Τουρκία λέγοντας τι θα πάθει η Τουρκία στη Συρία. Εγώ τους λέω, κοιτάξτε τι θα πάθετε εσείς», απάντησε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι «ούτε η τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ούτε το ISIS, ούτε το PYD, καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει τη δύναμη να πετύχει απέναντι στην Τουρκία».

Οι μαχητές των Κούρδων της Συρίας πρέπει να αποσυρθούν ανατολικά του ποταμού Ευφράτη διαφορετικά η Τουρκία θα «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο», δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι τροπή θα πάρουν τα πράγματα ως προς τις επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων εναντίον του ΡYD, τη στιγμή που οι Αμερικανοί πρώτον δεν αναγνωρίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση το PYD και δεύτερον επανειλημμένως έχουν ξεκαθαρίσει ότι «κοινός εχθρός είναι το ISIS».

Στο συριακό έδαφος εισήλθαν από την Τουρκία και αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, στο πλαίσιο της επιχείρησης που διεξάγεται για την εκδίωξη από την Τζαραμπλούς των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v