Εκνευρισμός στη Δύση για την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία

Έντονη κριτική ασκεί η Δύση στην Άγκυρα για την απόφασή της να εισβάλει στο συριακό έδαφος, βάζοντας στο στόχαστρο τους Κούρδους πολιτοφύλακες.

  • Real.gr
Εκνευρισμός στη Δύση για την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία
Έντονη κριτική ασκεί η Δύση στην Άγκυρα για την απόφασή της να εισβάλει στο συριακό έδαφος, βάζοντας στο στόχαστρο τους Κούρδους πολιτοφύλακες. Μετά το κάλεσμα του υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Άστον Κάρτερ προς την Τουρκία να επικεντρωθεί στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χθες πως η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία μπορεί να προκαλέσει γενική ανάφλεξη.

Πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση να κάνει βήμα πίσω, καθώς ανέφερε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να πολεμά όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τηρώντας τους κανόνες του δικαίου. Σημείωσε μάλιστα πως ο τουρκικός στρατός γίνεται ολοένα πιο ισχυρός και πιο αποτελεσματικός καθώς οι «προδότες» απομακρύνθηκαν από το στράτευμα έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σύγχυση με την εκεχειρία Τούρκων και Κούρδων

Στο μεταξύ, σύγχυση προκλήθηκε χθες με τις αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών ανάμεσα στους Κούρδους της Συρίας και τις κουρδικές δυνάμεις. Ο εκπρόσωπος της Centcom, της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης που είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή, Τζον Τόμας, δήλωσε πως «τις τελευταίες ώρες λάβαμε διαβεβαιώσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι θα σταματήσουν να στοχεύουν η μία την άλλη και θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους».

Αυτό ανέφερε και Κούρδος στρατιωτικός αξιωματούχος, που υποστήριξε ότι βρίσκεται σε ισχύ μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και του στρατιωτικού συμβουλίου των Κούρδων της Συρίας που επιχειρούν στην περιοχή της Τζαραμπλούς.

Ωστόσο, τουρκικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι ο τουρκικός στρατός δεν έχει συμφωνήσει σε καμία εκεχειρία με Κούρδους πολιτοφύλακες στην βόρεια Συρία. Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία θα συνεχιστεί έως ότου εξαλειφθούν όλες οι στρατιωτικές απειλές για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Επιπρόσθετα τόνισε πως οι επισημάνσεις των ΗΠΑ, που επιδιώκει αποκλιμάκωση των μαχών μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των Κούρδων μαχητών, σχετικά με τον στόχο της τουρκικής επιχείρησης είναι απαράδεκτες και η Άγκυρα αναμένει την εκπλήρωση της δέσμευσης των ΗΠΑ ότι οι Κούρδοι μαχητές θα παραμείνουν ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.

Ολάντ: Η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία μπορεί να «προκαλέσει γενική ανάφλεξη»

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε για «τους κινδύνους γενικής ανάφλεξης» στη Συρία με «τις πολλαπλές και αντικρουόμενες επεμβάσεις» της Τουρκίας και της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μέγαρο των Ηλυσίων προς τους πρεσβευτές της Γαλλίας.

«Αυτές οι πολλαπλές, αντικρουόμενες επεμβάσεις εγκυμονούν κινδύνους γενικής ανάφλεξης», δήλωσε ο Ολάντ μιλώντας κυρίως για την στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων. «Είναι απόλυτα επιτακτική ανάγκη για παύση των μαχών», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v