Λιβύη: Κοντά στην πλήρη ανακατάληψη της Σύρτης οι λιβυκές δυνάμεις

Η απώλεια της Σύρτης θα αποτελέσει ένα τεράστιο πλήγμα για το Ισλαμικό Κράτος.

Λιβύη: Κοντά στην πλήρη ανακατάληψη της Σύρτης οι λιβυκές δυνάμεις
Οι λιβυκές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως προέλασαν χθες ενάντια μερικών τελευταίων σημείων αντίστασης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην Σύρτη, καθώς οι μάχες ξεκίνησαν εκ νέου έπειτα από αρκετές ημέρες σχετικής ηρεμίας.

Οι δυνάμεις, συμμαχικές με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που συγκροτήθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, εξαπέλυσαν την εκστρατεία τους για την ανακατάληψη της πόλης τον Μάιο, έχοντας από τις αρχές Αυγούστου την στήριξη δεκάδων επιδρομών που πραγματοποιούν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Οι δυνάμεις, που αποτελούνται κυρίως από μαχητές που προέρχονται από την Μισράτα, 230χλμ στα βορειοδυτικά, τονίζουν πως βρίσκονται στο τελικό στάδιο της εκστρατείας τους για να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές του ΙΚ από το πρώην προπύργιο τους στην βόρεια Αφρική.

Έχουν συναντήσει όμως σθεναρή αντίσταση από τους τζιχαντιστές που βρίσκουν καταφύγιο σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στο κέντρο της παράκτιας πόλης και αμύνονται εξαπολύοντας επιθέσεις με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες, με πυρά ελεύθερων σκοπευτών, νάρκες και βομβιστικές επιθέσεις.

Χθες Σάββατο οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ανέφεραν πως κατέλαβαν αρκετά κτίρια που βρίσκονται μεταξύ των γειτονιών της Σύρτης, Νούμερο Ένα και Νούμερα Τρία και εξουδετέρωσαν μια βόμβα που ήταν παγιδευμένη μέσα σε ένα αυτοκίνητο πριν πλήξει τον στόχο της, σύμφωνα με αναρτήσεις που δημοσίευσαν στο διαδίκτυο.

"Η μάχη ξεκίνησε. Οι δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των τελευταίων θέσων του Νταές (σ.σ. ακρωνύμιο του ΙΚ στα αραβικά) στην γειτονιά Νούμερο Τρία", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας μαχητής των λιβυκών δυνάμεων.

Όπως τόνισαν, τουλάχιστον επτά μαχητές σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν, ενώ τα πτώματα δέκα τζιχαντιστών του ΙΚ βρέθηκαν σε ένα σχολικό κτίριο.

Οι δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση ανακοίνωσαν στις 28 Αυγούστου την έναρξη της "τελικής μάχης" για την πλήρη ανακατάληψη της Σύρτης.

Από την έναρξη της εκστρατείας στις 12 Μαίου, τουλάχιστον 400 μαχητές των λιβυκών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί και περίπου 2.500 έχουν τραυματιστεί. Ο απολογισμός των ανθρώπινων απωλειών του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι γνωστές.

Η απώλεια της Σύρτης θα αποτελέσει ένα τεράστιο πλήγμα για το Ισλαμικό Κράτος, τον πλήρη έλεγχο της οποίας κατέλαβε πριν από παραπάνω από ένα χρόνο, χρησιμοποιώντας την πόλη ως μια σημαντική βάση για Λίβυους και ξένους μαχητές της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v