Διεθνής κατακραυγή και κυρώσεις για την πυρηνική δοκιμή

Με οργή αντέδρασαν οι ηγέτες παγκοσμίως για την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας. Τι λένε οι αναλυτές. Τι επιδιώκει η Πιονγιάνγκ.

  • Real.gr
Διεθνής κατακραυγή και κυρώσεις για την πυρηνική δοκιμή
Με οργή, καταδίκη και προειδοποίηση για νέο γύρο κυρώσεων αντέδρασαν οι ηγέτες παγκοσμίως μετά την είδηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας, η οποία είναι η δεύτερη μέσα στο 2016.

Οι ΗΠΑ δια στόματος του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα απείλησαν με σοβαρές επιπτώσεις την Πιονγιάνγκ. «Για να είμαστε σαφείς, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αποδεχτούν ποτέ τη Βόρεια Κορέα ως πυρηνικό κράτος. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (...) και με τη διεθνή κοινότητα για να θέσουμε σε εφαρμογή τα ισχύοντα μέτρα που έχουν επιβληθεί με προηγούμενες αποφάσεις (του Οργανισμού) και να λάβουμε σημαντικά επιπρόσθετα μέτρα, κυρίως νέες κυρώσεις», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Τη νέα πυρηνική δοκιμή καταδίκασε και ο κυριότερος σύμμαχός της στην περιοχή, η Κίνα, η οποία δήλωσε «σθεναρά αντίθετη». Η Ιαπωνία «διαμαρτυρήθηκε σθεναρά» για την νέα δοκιμή, ενώ το θέμα τέθηκε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Βερολίνο καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή, κυρίως γιατί δεν ήταν η μόνη πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα φέτος, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βρετανία που δήλωσε ότι θα έχει διαβουλεύσεις με τους διεθνείς εταίρους για να δοθεί μια ισχυρή απάντηση. «Οι πληροφορίες αυτές προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει έντονα τη Βόρεια Κορέα για την πραγματοποίηση μιας ακόμη πυρηνικής δοκιμής, κάτι που συνιστά παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και απειλή στην ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες καταδικάζουν έντονα την τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, η οποία -όπως τονίζουν- υπονομεύει το κλίμα ασφάλειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο αλλά και στην περιοχή του Ειρηνικού, αντιβαίνει στους κανόνες και στις αρχές του διεθνούς δικαίου, ενώ καλούν την Πιονγκγκιάνγκ να εγκαταλείψει το πυραυλικό και πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Επιπλέον, αυτό οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Καλούμε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να απόσχουν. Στηρίζουμε σταθερά την αποκλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης και την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αφού καταδίκασε έντονα την πυρηνικό δοκιμή, τόνισε πως οι τελευταίες πληροφορίες είναι πολύ ανησυχητικές. «Καταδικάζω έντονα αυτές τις σταθερές προκλήσεις και παραβιάσεις δεσμευτικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οι οποίες υπονομεύουν την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια», τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Τι επιδιώκει η Βόρεια Κορέα

Το απομονωμένο έθνος έχει χτυπηθεί σημαντικά από τους πέντε γύρους κυρώσεων, τους οποίους επέβαλε ο ΟΗΕ μετά την πρώτη πυρηνική δοκιμή το 2006. Παρόλα αυτά οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Πιονγιάνγκ επενδύει συστηματικά στην στρατηγική της έντασης για δύο λόγους.

Αρχικά ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν εκτιμάται ότι επιθυμεί να αναγνωριστεί παγκοσμίως η χώρα του ως μία πυρηνική δύναμη. Αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι θα μπορεί να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος με την παγκόσμια πολιτική σκηνή για τον αποκλεισμό της Βόρειας Κορέας και το εμπάργκο.

Επιπλέον η δοκιμή έγινε ανήμερα της 68ης επετείου από την ίδρυση της Βόρειας Κορέας, την ώρα που ο πρόεδρος Ομπάμα επέστρεφε στην Ουάσινγκτον από την εννιαήμερη περιοδεία του στην Ασία. Οι αναλυτές επιμένουν ότι ήταν και ένα μήνυμα και μία επίδειξη ισχύος στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ήδη μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή αρκετοί επιστήμονες υποστήριζαν ότι η Βόρεια Κορέα δεν είναι σε θέση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Σύμφωνα με αναλυτές των ΗΠΑ, η δοκιμή είχε ως στόχο να κάνει επίδειξη των δυνατοτήτων της Πιονγιάνγκ. Είναι ενδεικτική η δήλωση του Κι Γιονγκ Ουν τον περασμένο Μάιο στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA ότι η τότε πυρηνική δοκιμή «αύξησε τον θαυμασμό που μας έχει ο πλανήτης και οι εχθροί μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v