Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Σε κοινωνικές ανάγκες τα 246 εκατ. από τις άδειες

Τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση παρουσίασε κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, ενώ προχώρησε και σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου. (VIDEO)

  • Real.gr
Τσίπρας στη ΔΕΘ: Σε κοινωνικές ανάγκες τα 246 εκατ. από τις άδειες
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση του νόμου για τη διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών και για τους επιχειρηματίες θα θεσπίσει λογαριασμό αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 81ης ΔΕΘ.

Επίσης, θα καταθέσει το νόμο για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI), με τον οποίο πλέον δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί, αποφεύγοντας όμως τις εκκρεμότητες τους με το νόμο. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα λέγοντας: «Και προειδοποιώ: Όσοι δεν το πράξουν θα το μετανιώνουν γιατί θα υποστούν βαρύτατες ποινικές συνέπειες. Η περίοδος της ασυλίας τους έχει πια τελειώσει».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι σε δυο χρόνια η κυβέρνηση θα μπορέσει να μειώσει αισθητά τα φορολογικά βάρη και σημείωσε: «Με τα χαμηλότερα-εφικτά πλεονάσματα, λοιπόν, και την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα έχουμε σε δυο χρόνια τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μειώσουμε αισθητά τα φορολογικά βάρη. Πρώτον: Τους έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν αδιακρίτως πλούσιους και φτωχούς, έχοντες και μη έχοντες. Και δεύτερον: Να μειώσουμε τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ώστε να κατανεμηθούν πιο δίκαια τα βάρη».

Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να αντικατασταθεί από έναν δικαιότερο φόρο και επισήμανε: «Σε πρώτη φάση, όμως, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα. Θέλω, λοιπόν, με δυο λόγια να μιλήσω απευθείας σε κάθε εργαζόμενο, μισθωτό ή ελεύθερο επαγγελματία, βιοτέχνη ή επιχειρηματία, που έχει ήδη σηκώσει στις πλάτες του ένα δυσβάσταχτο φορολογικό βάρος. Υπάρχει φως στο βάθος και είναι πια ορατό».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Είμαστε προς το τέλος μιας δύσκολης διαδρομής. Έχουμε πυξίδα, έχουμε οδικό χάρτη, έχουμε σχέδιο. Πρέπει να αντέξουμε και με πείσμα και επιμονή σύντομα θα βρεθούμε σε πιο ήρεμα νερά, σε πιο βατά μονοπάτια. Το Γενάρη του 2015, πήραμε εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης. Φτάσαμε στα άκρα για να υπηρετήσουμε αυτήν την εντολή. Καταλήξαμε στη Συμφωνία του Ιούλη. Είχαμε την ειλικρίνεια και τη δημοκρατική ευθιξία να απευθυνθούμε στο λαό, ένα χρόνο πριν, ζητώντας εντολή να την εφαρμόσουμε προχωρώντας ταυτόχρονα στην υλοποίηση ενός παράλληλου προγράμματος».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ



Σχετικά με τα έσοδα από τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε που θα κατευθυνθούν και είπε: «Τα 246 εκατομμύρια που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία είναι ένα επιπλέον έσοδο για τη χρηματοδότηση των αναγκών του κοινωνικού κράτους. Ένα έσοδο που οι κυβερνήσεις της διαπλοκής όλα τα προηγούμενα χρόνια στερούσαν από τον ελληνικό λαό. Και αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρασαν 27 ολόκληρα χρόνια, αντιλαμβάνεστε ότι τώρα θα έπρεπε να είχαμε τον τρίτο στη σειρά διαγωνισμό. Αναλογισθείτε λοιπόν πόσο έχουν ζημιώσει το δημόσιο συμφέρον για χάρη των σχέσεων διαπλοκής με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Εμείς από τη πρώτη στιγμή δεσμευτήκαμε και το κάναμε πράξη: Για αυτό και μέχρι τελευταίο ευρώ, τα 246 εκατ. θα τα δώσουμε εκεί όπου ανήκουν: Στον ελληνικό λαό. Σε συγκεκριμένες δράσεις για να στηρίξουμε κοινωνικές ανάγκες.

Για την επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. Έτσι το πρόγραμμα θα καλύπτει συνολικά 260.000 μαθητές σε όλη τη χώρα. Για την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Για τη χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου προγράμματος με τίτλο ‘Γυρίζουμε Ελλάδα’ που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό».

Στο ίδιο μήκος κύματος τόνισε πως οι προσπάθειες στήριξης της κοινωνίας δεν τελειώνουν εδώ, αναφέροντας: «Μέρος των χρημάτων αυτών θα δοθεί για να αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων και να στηριχθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μέσα στους επόμενους μήνες τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς. Σχέδιό μας είναι σε λίγους μήνες από σήμερα, στα δημόσια νοσοκομεία να έχει ανατραπεί πλήρως η εικόνα που κληρονομήσαμε. Η εικόνα της υποβάθμισης και της απαξίωσης».

Και πιο συγκεκριμένα, διευκρίνισε:

-Με την πλήρωση περίπου 985 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων.
-Την κάλυψη άλλων 2.500 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ.
-Την πρόσληψη 760 ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ.
-Την πλήρωση 585 θέσεων λοιπού επικουρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
-Την απλοποίηση της διαδικασίας τοποθέτησης των επικουρικών γιατρών - με την οποία ήδη έχουν διοριστεί 800 επικουρικοί γιατροί
-Την άμεση έναρξη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ύψους 48 εκατ. ευρώ, 12μηνης διάρκειας, για 5.000 νοσηλευτές και προσωπικό τεχνικής υποστήριξης.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε πως «η άλλη μεγάλη προτεραιότητα είναι η Παιδεία» και σημείωσε:

-Γενικεύεται το ολοήμερο σχολείο - όχι μόνο το 1/3 των δημοτικών αλλά όλα θα μπορούν να λειτουργούν ως ολοήμερα.
-Αλλάζουμε τον αντιπαιδαγωγικό και εξοντωτικό τρόπο εξετάσεων στα γυμνάσια.
-Κατασκευάζουμε νέες φοιτητικές εστίες.
-Ιδρύουμε 7.000 μαθητικές βιβλιοθήκες.
-Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έγιναν φέτος 23.000 προσλήψεις αναπληρωτών.

Ο οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση

«Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση. Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στη διαπραγμάτευση, έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο : το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό. Η κατοχύρωση, λοιπόν, και η εφαρμογή στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας.

Το δεύτερο βήμα, είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup. Το τρίτο βήμα είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές.

Το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017. Και το πέμπτο και τελευταίο βήμα, είναι ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ότι «υπερασπίζεται με σθένος τα συμφέροντα γνωστών κρατικοδίαιτων ολιγαρχών των off shore και των θαλασσοδανείων».

Απολογισμός του κυβερνητικού έργου

Ο κ. Τσίπρας έκανε τον απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησής του τον τελευταίο χρόνο, λέγοντας ότι υλοποιήθηκαν στο ακέραιο όσα είπε στην περσινή ΔΕΘ. Παράλληλα, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος κάθε χρόνο στη ΔΕΘ να κάνει τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς και αυτό θα το κάνει μέχρι το 2019 που λήγει η θητεία της κυβέρνησης του.

«Πριν από ένα χρόνο, σε αυτό εδώ το βήμα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές αναλάβαμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό. Και αμέσως μετά την επανεκλογή μας, δεσμευτήκαμε για μια σειρά δράσεων εντός του 2016. Οι δεσμεύσεις αυτές υλοποιούνται στο ακέραιο», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Έχω την άνεση να έρθω σήμερα εδώ ενώπιων σας, ένα χρόνο μετά, και να σας θυμίσω μία-μία αυτές τις δεσμεύσεις, γιατί δεν έμεινε καμία ανολοκλήρωτη. Και αυτό σκοπεύω να κάνω ως πρωθυπουργός κάθε χρόνο στα εγκαίνια της ΔΕΘ μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2019, οπότε και ο ελληνικός λαός θα κρίνει και θα συγκρίνει το έργο μας με αυτό των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, με την καταστροφική πενταετία 2010-2015».

Παγώνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με μια πολιτική δέσμευση που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες που στενάζουν κάτω από το βάρος των χρεών, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του συγκεκριμένου κλάδου.

Όπως είπε, «οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016 «παγώνουν», χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του. Διότι από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου. Πρόκειται για ένα μέτρο πραγματική ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, αλλά και για τη βιωσιμότητα του νέου δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση προς τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου σε ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο για την υπέρβαση της κρίσης και κυρίως για τη χάραξη της επόμενης μέρας για τη χώρα μας, και δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα τα καταφέρουμε».

Πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ, χαιρετισμό απηύθυνε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αρκάντι Ντβορκόβιτς, ο οποίος διάβασε μηνύματα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, από τα οποία προκύπτει η σταθερή βούληση της Ρωσίας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε πολλούς τομείς, με κύριο αυτόν της ενέργειας.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας.

Στην τελετή αγιασμού χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος διάβασε μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ευχήθηκε δύναμη στον πρωθυπουργό και ζήτησε από τους κυβερνώντες να προστατεύσουν τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και όλη την Ελλάδα.

Το «παρών» στην ομιλία του πρωθυπουργού στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης έδωσαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v