Συρία: Τηρείται η εκεχειρία στο Χαλέπι

Την ελπίδα ότι η εκεχειρία στη Συρία θα είναι «μόνιμη» εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Τ.Ερντογάν.

Συρία: Τηρείται η εκεχειρία στο Χαλέπι
Η εκεχειρία που επιτεύχθηκε στη Συρία με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ρωσίας τηρείται σε γενικές γραμμές στο Χαλέπι, ανακοίνωσαν σήμερα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Μόσχα έχει στείλει αναγνωριστικό εξοπλισμό στο Χαλέπι ώστε να εντοπίζονται και να καταστέλλονται απόπειρες παραβίασης της εκεχειρίας, δήλωσε ο αντιστράτηγος Βίκτορ Ποζνίχιρ.

"Οι κυβερνητικές δυνάμεις έπαυσαν πυρ, εκτός από τις ζώνες όπου δρουν το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Αλ Νόσρα" (έχει πλέον μετονομαστεί σε Μέτωπο Φάταχ αλ Σαμ), ανέφερε ο Ποζνίχιρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι Σύροι αντάρτες έχουν παραβιάσει την εκεχειρία 23 φορές, κυρίως στο Χαλέπι, τη Δαμασκό και τη Χάμα. Ο αντιπτέραρχος Σεργκέι Κοπίτσιν, ο εκπρόσωπος του κέντρου συμφιλίωσης για τη Συρία που εδρεύει στη βάση Χμεϊμίν, υποστήριξε ότι στο Χαλέπι έγιναν πέντε παραβιάσεις από τους αντάρτες κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 10.

Οι Ρώσοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τον οδικό άξονα του Καστέλο, απ' όπου θα μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι, όμως διευκρίνισαν ότι απόψε το βράδυ θα παραδώσουν τις θέσεις τους στους εκπροσώπους της Ερυθράς Ημισελήνου.

«Ελπίζω ότι η εκεχειρία θα είναι μόνιμη»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε σήμερα την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ από τη Δευτέρα στη Συρία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα είναι "μόνιμη", σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

"Υπάρχουν προβλήματα σε δυο-τρία χωριά" είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος σε μικροπαραβιάσεις της εκεχειρίας, με βάση πληροφορίες που μετέδωσε η συριακή τηλεόραση. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι "όλα πάνε καλά τις πρώτες 48 ώρες".

"Ελπίζω ότι η εκεχειρία θα είναι μόνιμη", πρόσθεσε μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη.

"Θεού θέλοντος, η κάθε πλευρά θα κάνει τα απαραίτητα για να τηρηθεί η εκεχειρία", είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου.

Η εκεχειρία μεταξύ των Σύρων ανταρτών και των ενόπλων δυνάμεων του συριακού καθεστώτος τέθηκε σε ισχύ στις 19.00 της Δευτέρας, με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ΗΠΑ και Ρωσία, που υποστηρίζουν αντίστοιχα τους αντάρτες και το καθεστώς.

Η κυβέρνηση της Δαμασκού ανακοίνωσε το πάγωμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων έως τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου, τοπική ώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v