Αισιόδοξος για λύση στο Κυπριακό δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο Ν. Αναστασιάδης

Πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε, πού αντιστεκόμαστε, τι μπορούμε να δεχτούμε, τι μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους και τι πρέπει να γίνει για να λυθεί το Κυπριακό, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος.

  • Real.gr
Αισιόδοξος για λύση στο Κυπριακό δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο Ν. Αναστασιάδης
Νέα Υόρκη, του Θανάση Κ. Τσίτσα

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τις επικείμενες επαφές του στη Νέα Υόρκη, αλλά και την εν γένει πορεία του Κυπριακού, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, συνοδευόμενος από τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστόδουλίδη.

Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος προερχόταν από την άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης, επεσήμανε ότι «υπάρχει πρόοδος αλλά και υπάρχουν και διαφορές», τονίζοντας ότι «πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε, πού αντιστεκόμαστε, τι μπορούμε να δεχτούμε, τι μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους και τι πρέπει να γίνει για να λυθεί το Κυπριακό».

«Θέλω να πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής μου θα δοθεί η ευκαιρία να γίνει μια ενημέρωση, έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι καλά, από τον ΓΓ του ΟΗΕ μέχρι τους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών αλλά και αξιωματούχους κρατών, για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό», επεσήμανε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ξεκινήσει τις επαφές του από το απόγευμα της Κυριακής, με την συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ενώ για την Δευτέρα είναι προγραμματισμένο το γεύμα με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την Τρίτη, ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ ενώ για την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η κατ’ ιδίαν επαφή με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Ακόμη, ο Κύπριος Πρόεδρος θα συναντήσει τον Μουσταφά Ακιντζί στις 11 το πρωί της Κυριακής, δηλαδή λίγο πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο.

Παράλληλα, υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μαχμούτ Αμπάς (Δευτέρα) και τον πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Σίσι (Τρίτη), ενώ ο κ. Αναστασιάδης θα δει κατ’ιδίαν και τον Υπουργό Εξωτερικό της Κίνας, Γουανγκ Γι.
Τέλος, κατά την παραμονή του, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει σε δύο δεξαμενές σκέψης και να παραβρεθεί στο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη.

«Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα λύσης»

Η περιρεέουσα ατμόσφαιρα, αλλά και οι θέσεις που εκφράζονται από όλες τις πλευρές, σε συνδυασμό και με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μπαν Κι Μουν στο “Associated Press” καταδεικνύουν μια αισιοδοξία για εύρεση λύσης στο Κυπριακό εντός του 2016. Παρόλα αυτά, το περιβάλλον του προέδρου Αναστασιάδη, αν και - όπως προαναφέρθηκε - θεωρεί ότι «έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος», σε καμία περίπτωση δεν εκλαμβάνει την προσδοκία - ελπίδα της «λύσης εντός του 2016» ως δεσμευτική, με την έννοια του «χρονοδιαγράμματος».

Επιπλέον, από την Ελληνοκυπριακή πλευρά τονίζεται με νόημα ότι προσμετρώνται πολύ σοβαρά τόσο οι κίνδυνοι που προκύπτουν από μια «κακή λύση» όσο και αυτοί από ένα ενδεχόμενο «ναυάγιο», που θα μπορούσε να προκληθεί απλά και μόνο από «ανησυχίες».
Ως εκ τούτου, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η γεφύρωση του χάσματος σε βασικά σημεία έγκεινται στην πολιτική βούληση εκατέρωθεν, γεγονός που καθιστά την λύση «τόσο κοντά, όσο και μακριά».

Ενημέρωση της Κυπριακής ομογένειας

Εκτενή ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό θα παράσχει στην ελληνοκυπριακή ομογένεια των ΗΠΑ ο Νίκος Αναστασιάδης. Ήδη, την Κυριακή το βράδυ επρόκειτο να δειπνήσει με τα στελέχη της Κυπριακής Ομοσπονδίας.

Επίσης, την προσεχή Παρασκευή το βράδυ, ο κ. Αναστασιάδης θα παρακαθίσει στο ετήσιο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, ενώ την ίδια ημέρα στις 11 το πρωί θα έχει την καθιερωμένη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.

«Θα ενημερώσω τα μέλη της παροικίας μας για τη μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων, το στάδιο όπου βρισκόμαστε, τις προοπτικές που διαγράφονται ή δεν διαγράφονται.», ανέφερε μεταξύ άλλων στην δήλωσή του ο Κύπριος Πρόεδρος.

Μετά τη Νέα Υόρκη, ο κ. Αναστασιάδης θα μεταβεί σ το Λονδίνο, προκειμένου να συναντηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου με την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κα Τερέζα Μέι, ενώ αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Παρίσι, ούτως ώστε να δει την επόμενη ημέρα τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ.

Κατά την παρουσία του στο Λονδίνο, ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντήσει και εκπροσώπους της εκεί Κυπριακής ομογένειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v