«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μονοπάτι για το μέλλον»

Μιλώντας στο real.gr, η Ελένη Τσακόπουλος-Κουναλάκη θέτει τη διευθέτηση του χρέους της Ελλάδας ως βασικό κριτήριο για την ανοικοδόμηση της χώρας.

  • Real.gr
«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μονοπάτι για το μέλλον»

Στον Θάνο Μωριάτη

Τη διευθέτηση του χρέους της Ελλάδας θέτει ως βασικό κριτήριο για την ανοικοδόμηση της χώρας η Ελένη Τσακόπουλος-Κουναλάκη μιλώντας στο real.gr.

Η ελληνικής καταγωγής, προσωπική φίλη και από τις πιο ισχυρές υποστηρίκτριες της Χίλαρι Κλίντον και πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, εξήρε τη χώρα μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ενώ τονίζει πως η υποψήφια για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ είναι απόλυτα υγιής.

Ποια είναι η άποψή σας για την ελληνική κρίση; Πιστεύετε ότι η Ευρώπη τη διαχειρίζεται σωστά; Είναι η λιτότητα η λύση;

Η κρίση άρχισε πριν αρκετά χρόνια και συνεχίζει και μπορώ να πω πως αισθάνθηκα ανακούφιση από την στιγμή που η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε σε ότι αφορά την παραμονή της στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. Νομίζω ότι το περασμένο καλοκαίρι ήταν πραγματικά η στιγμή που η Ελλάδα ήρθε πιο κοντά σε ένα πιθανό Grexit. Έτσι, σε γενικές γραμμές νιώθω ανακούφιση. Μπορεί η φωτιά να έχει σβήσει, όμως υπάρχει ακόμα η επισκευή του σπιτιού. Και υπάρχει πολύ δουλειά ακόμα που πρέπει να γίνει εδώ, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για την ΕΕ να αναγνωρίσει πως στην ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις, να δοθεί ελπίδα στους νέους. Ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα επιβαρύνεται από το χρέος στο εγγύς μέλλον και πως η έξοδος από την κρίση είναι εφικτή. Να υπάρχει ένα μονοπάτι για το μέλλον. Είναι αναγκαίο η Ευρώπη να υποστηρίξει, οικοδομώντας αυτό το μονοπάτι προς τα εμπρός και πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να είναι εκεί για να βοηθήσουν με κάθε τρόπο την Ελλάδα να επανέλθει και να αναπτυχθεί.

Το προσφυγικό αποτελεί μείζον θέμα για όλη την Ευρώπη και κυρίως για τη χώρα μας. Τι έχετε να πείτε επ’ αυτού;

Ήμουν στην Ελλάδα τον Απρίλιο, μαζί με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων όπου επισκεφθήκαμε την Ειδομένη, τη Λέσβο και προσφυγικά καμπ στην Αθήνα. Η Ελλάδα με την συμπονετική στάση της απέναντι στους μετανάστες, έχει διακριθεί στην Ευρώπη. Οι εικόνες και οι ιστορίες, η κινητοποίηση των Ελλήνων νησιωτών να ανταποκριθούν με τόσο συμπονετικό και ανθρώπινο τρόπο, έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου. Αλλά φυσικά υπάρχουν πολλές πτυχές σε αυτή την κρίση. Η Ελλάδα, ήδη επιβαρημένη από την οικονομική κρίση, κλήθηκε να επωμιστεί ένα μεγάλο μέρος του προσφυγικού ζητήματος. Και πρέπει η Ευρώπη αυτό να το αναγνωρίσει. Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη να κάνει τους πολίτες της να νιώσουν ασφαλείς. Γιατί για μία στιγμή, η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου. Νομίζω ότι και οι Ευρωπαίοι αλλά και η Άνγκελα Μέρκελ γνωρίζουν τη σημασία της ασφάλειας για αυτό και συνεργάζονται τόσο στενά με την Τουρκία.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε βαθύτατη πολιτική κρίση. Κατά τη γνώμη σας, τι επιφυλάσσουν τα επόμενα χρόνια για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ;

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση. Αλλά πέρσι υπήρξε μια μεγάλη επίδειξη θέλησης για την διατήρηση της Ευρωζώνης. Νομίζω ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη, αλλά και οι ΗΠΑ στο βαθμό επιρροής της, στο κρίσιμο ερώτημα «μέσα ή έξω;» έδειξαν τη βούληση να παραμείνουν ενωμένοι. Η σκληρή δουλειά θα συνεχιστεί. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβαρύνεται με τέτοιο χρέος για τόσο πολύ καιρό, θα πρέπει να υπάρξει κάποια ρύθμιση. Πρέπει να δομηθεί ένα σχέδιο ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας με δημιουργία θέσεων εργασίας τόσο στην Ελλάδα αλλά και την Ισπανία, την Ιταλία και τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση.

Ποιες είναι οι θέσεις της κ. Κλίντον για την Ελλάδα; Έχει σχέδιο για τους Έλληνες;

Η Χίλαρι υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Οι απόψεις της για την Ελλάδα είναι γνωστές τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό. Πρώτα απ 'όλα είναι οπαδός των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών του Ατλαντικού, πιστεύοντας στη σημασία της σχέσης μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Αναγνωρίζει την Ελλάδα ως ένα πολύ σημαντικό, στρατηγικό σύμμαχο και ως μια χώρα που είναι βαθιά προσηλωμένη στις κοινές αξίες μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει σχέδιο ώστε να επανέλθει και με τη βοήθεια φιλικών χωρών, να αναπτυχθεί ξανά.

Πώς σχολιάζετε τον ντόρο που έχει προκύψει με την υγεία της κ. Κλίντον; Είναι βέβαιο ότι θα διεκδικήσει την προεδρία μέχρι τον Νοέμβριο;

Ο γιατρός της ξεκαθάρισε ότι έχει πνευμονία, και η ίδια πίεσε σκληρά τον εαυτό της αυτή την περίοδο. Εμείς που την ξέρουμε, γνωρίζουμε πόσο σκληρά εργάζεται και τις ελάχιστες στιγμές που αφιερώνει στην ξεκούραση. Η αντίδραση στην αδιαθεσία της ήταν «αγνόησε το και συνέχισε την δουλειά». Αυτή προφανώς δεν ήταν η σωστή επιλογή και αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εκδήλωση της περασμένης Κυριακής νωρίτερα, όμως είναι μια χαρά. Νομίζω ότι η μεγαλύτερη ανησυχία δεν πρέπει να είναι η κατάσταση της υγείας της, αλλά το πως θα το εκμεταλλευτεί αυτό ο Donald Trump χρησιμοποιώντας το σε θεωρίες συνωμοσίας για την υγεία της. Αυτές είναι δύσκολα διαχειρίσιμες.

Σε περίπτωση που κερδίσει ο Τραμπ, τι θα σημάνει αυτό για την παγκόσμια πολιτική σκηνή, την Ευρώπη και την Ελλάδα;

Θα πρέπει να ρωτήσετε κάποιον άλλο επειδή για τις επόμενες 50 ημέρες θα είμαι απόλυτα αφοσιωμένη στο να κάνω ό, τι μπορώ ώστε να μην γίνει πρόεδρος. Επειδή είναι απολύτως ανεπαρκής και ανίκανος να υπηρετήσει ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Θα είναι ένα τρομερό πισωγύρισμα για τη χώρα μας. Να τεθεί κάποιος στο τιμόνι, που, εδώ χρησιμοποιώ τα λόγια του, «δεν έχει ιδέα» για το πώς λειτουργεί μία χώρα, πώς λειτουργεί μία κυβέρνηση ή πόσο σημαντική είναι η προστασία των θεσμών και της φήμης μας στον κόσμο αλλά και η ασφάλεια των πολιτών. Δεν έχει ιδέα. Η άποψή μου είναι ότι οι ψηφοφόροι των ΗΠΑ θα το αναγνωρίσουν και δεν θα του επιτρέψουν να γίνει πρόεδρος.

Είστε η πρώτη Ελληνοαμερικανίδα που έγινε πρέσβειρα, είστε συγγραφέας και έχετε συνεισφέρει στον προεκλογικό αγώνα της Χίλαρι Κλίντον. Τι επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα για την Ελένη Τσακόπουλος-Κουναλάκη;

Ειλικρινά, είναι πολύ δύσκολο να κοιτάξω πέραν των επόμενων 50 ημερών. Πιστεύω ότι ο κόσμος που θα βρεθούμε την 8η Νοεμβρίου, θα είναι αυτός που οραματίζομαι και ελπίζω με την Χίλαρι να έχει κερδίσει το προεδρικό αξίωμα. Επειδή έχουμε ένα εκλογικό σύστημα δύο κομμάτων, αυτό δημιουργεί ένα είδος ισορροπίας στις κάλπες και είναι κάτι που θα κρατήσει κοντά τους δύο υποψήφιους. Συχνά με ρωτούν πώς γίνεται ο Donald Trump να είναι κοντά με την Χίλαρι και η απάντηση έγκειται στην ισορροπία που αναφέρθηκα . Οι περισσότεροι ψηφοφόροι προτιμούν να μην ψηφίσουν καθόλου παρά να ψηφίσουν το αντίπαλο κόμμα. Για αυτό τον λόγο, το αποτέλεσμα θα είναι κοντινό, και για μένα πολύ δύσκολο να σκεφτώ πέρα από τις επόμενες 50 ημέρες.

Τι κάνει η ελληνοαμερικανική κοινότητα για την Ελλάδα;

Η ελληνική ομογένεια είναι μια κοινότητα με τεράστια υπερηφάνεια για τον πλούτο της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού της. Οι ομογενείς, θέλουν να διατηρήσουν τον πολιτιστικό αυτό πλούτο και να τον μεταβιβάσουν στα παιδιά τους ακόμα και αν έχουν περάσει 80 χρόνια από όταν άφησαν την Ελλάδα. Αυτό είναι θαυμάσιο και αποτελεί απόδειξη για τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού. Όμως υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να κάνει η ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ για να βοηθήσει. Και με την Ελλάδα μέλος της ΕΕ, η σχέση έχει αλλάξει, με την Ελλάδα να έχει λιγότερο ανάγκη την ομογένεια όσον αφορά της γεωπολιτική της σημασία. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα και η ομογένεια βοηθά στην τόνωση της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι;

Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα, ακούω και τους φίλους αλλά και την οικογένειά μου για τις προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι. Δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζω με ελαφρά τη καρδιά, αλλά είμαι φύσει αισιόδοξη. Κάτι που είχε πει κάποτε ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον μιλώντας για την Ελλάδα και αισθάνομαι ότι είναι πραγματικά αλήθεια. Υπενθύμισε σε όλους πως η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα, διότι είναι πλούσια τόσο σε ιστορία αλλά και σε πολιτισμό, γεωγραφία και ανθρώπους. Δεν είναι κάτι που λέγεται για πολλές χώρες στον κόσμο. Έχει τόσα καλά η Ελλάδα. Πιστεύω δεν έχουν σημασία οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει, γιατί θα τις ξεπεράσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να ξεπεραστούν, αλλά ότι πιστεύω πως θα τα καταφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v