Στην Επιτροπή Θεσμών οι υπερθεματιστές και ο Ν. Παππάς

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, αποφάσισε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να κληθούν τελικά οι τέσσερις υπερθεματιστές μαζί με τον υπ. Επικρατείας. Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί. Νέα κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.

  • Real.gr
Στην Επιτροπή Θεσμών οι υπερθεματιστές και ο Ν. Παππάς

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, αποφάσισε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να κληθούν τελικά οι 4 υπερθεματιστές μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι συνεδριάσεις θα γίνουν με βάση το άρθρο 41Α, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν δύο συνεδριάσεις, μία κάθε μήνα, και ότι τις ερωτήσεις θα υποβάλλουν ο πρόεδρος της Επιτροπής, τρεις βουλευτές από το πρώτο σε δύναμη κόμμα, δύο βουλευτές από το δεύτερο και ανά ένας βουλευτής από τα υπόλοιπα σε δύναμη κόμματα και οι αρμόδιοι υπουργοί.

Νωρίτερα, η ΝΔ δια μέσου του Μάκη Βορίδη υποστήριξε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός κι ότι η επιτροπή θα έπρεπε να έχει εξετάσει και τα πόθεν έσχες στον διαγωνισμό.

«Εμφανίζεται ο άλλος με βοσκοτόπια τρίτου, χωρίς δεκάρα τσακιστή και του λέτε: “προχώρα…”» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για μείζον πολιτικό σκάνδαλο από μια κυβέρνηση που «έχει χάσει πλέον το ηθικό πλεονέκτημα».

Από την άλλη, η πρόεδρος της επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου υποστήριξε ότι η επιτροπή είναι αναρμόδια για να εξετάσει τα πόθεν έσχες.

Είπε πως με το θέμα ασχολείται η δικαιοσύνη και δεν πρέπει η επιτροπή να παρεμβαίνει στο έργο της, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι έχει χάσει την ψυχραιμία της και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή για το θέμα αυτό, ή να ζητήσει εξεταστική επιτροπή.

«Τώρα που ψηφίστηκε νόμος και όλα πάνε στη Δικαιοσύνη, δεν θέλουμε να καλύψουμε κανένα σκάνδαλο», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «εάν αυτά ισχύουν, θα γίνει ακύρωση της άδειας».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε γραπτό αίτημα για να κληθεί ο υπουργός Επικρατείας, σε συνέχεια του αιτήματος της ΝΔ, το οποίο έκανε δεκτό η Πρόεδρος της Επιτροπής «ασθμαίνοντας», όπως είπε η ίδια.

ΝΔ: Να υπάρξει άπλετο φως στο διαγωνισμό για τις άδειες

Να ριχθεί άπλετο φως και να απαντηθούν τα ερωτήματα που υπάρχουν γύρω από το πόθεν έσχες των υπερθεματιστών στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ζήτησε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου η Νέα Δημοκρατία.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας ζήτησε να γίνει συνολική συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και σημείωσε ότι αποτελεί αυτό αίτημα του πολιτικού συστήματος, στο οποίο δεν ανταποκρίνεται η κυβερνητική πλειοψηφία, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε την κλήση των υπερθεματιστών για τον έλεγχο του πόθεν έσχες τους.

Τελικώς, οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν, με αίτημα της μειοψηφίας, που έκανε χρήση των δυνατοτήτων που της δίνει ο κανονισμός της Βουλής, γι' αυτό και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η κυβέρνηση σύρεται από τη μειοψηφία.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποχαιρετήσει οριστικά το ηθικό πλεονέκτημα», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης.

Σημείωσε ότι είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος και η προέλευση και ο τρόπος απόκτησης των χρημάτων των υπερθεματιστών. «Αυτό που υπήρξε η ναυαρχίδα της κυβέρνησης για τη διαφάνεια και τη δημοκρατία, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θέλει να συζητηθεί», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.

«Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει σε μία υπόθεση διαφάνειας συνιστά την πλήρη απονομιμοποίηση του διαγωνισμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Βορίδης προέβλεψε ότι καθώς υπάρχουν παρατυπίες και ενδεχομένως παρανομίες, θα δοθεί συνέχεια στη Δικαιοσύνη.

Σημείωσε δε ότι «Τράπεζα Αττικής, Σπίρτζης, Καραμπάτσος, κυβέρνηση, Καλογρίτσας, πενταμελής επιτροπή του διαγωνισμού, όλα αυτά φαίνεται να σχετίζονται μεταξύ τους».

ΣΥΡΙΖΑ: Συνηγορούν υπέρ της ανομίας

«Η ΝΔ και ο κ. Κουμουτσάκος δεν χάνουν ευκαιρία να συνηγορούν υπέρ της ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο, ακόμα και σε άσχετες ανακοινώσεις τους», απαντά η ΝΔ.

«Δηλώσεις σαν αυτή είναι χρήσιμες, αφού υπενθυμίζουν διαρκώς στους πολίτες ποιος αγωνίζεται για το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα των πιο αδύναμων, και ποιος στηρίζει τους ισχυρούς. Ακόμα περιμένουμε, βέβαια, απαντήσεις για τον κ. Παπασταύρου, τον Κήρυκα, τη στήριξη του Δημάρχου Ωραιοκάστρου, τις δηλώσεις του κ. Αθανασίου, και για τόσα πολλά ακόμα, που έχουμε χάσει πια τον λογαριασμό.

Να είναι βέβαιοι ότι οι πολίτες προτιμούν μια ΝΔ στην αντιπολίτευση, ασχολούμενη με την διαδικτυακή αναζήτηση ανακοινώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, παρά στην κυβέρνηση, να περικόπτει την χρηματοδότηση σε Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v