Γκαμπόν: Το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε την επανεκλογή Αλί Μπονγκό

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του στη Λιμπρβίλ, σε μια σχεδόν έρημη αίθουσα, το Δικαστήριο ανέφερε πως ο Μπονγκό συγκέντρωσε το 50,66% των ψήφων έναντι ενός 47,24% του Πινγκ.

Γκαμπόν: Το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε την επανεκλογή Αλί Μπονγκό
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γκαμπόν επικύρωσε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο την επανεκλογή του προέδρου Αλί Μπονγκό στο αξίωμα, απορρίπτοντας την προσφυγή του αντιπάλου του Ζαν Πινγκ, σε μια δημόσια ακρόασή του η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

Το Δικαστήριο, παρότι τροποποίησε εν μέρει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της 27ης Αυγούστου, έκρινε πως ο Μπονγκό κέρδισε τον αντίπαλό του, ο οποίος είχε ανακηρύξει τη νίκη του το βράδυ των εκλογών-κάτι που πυροδότησε αιματηρές ταραχές και λεηλασίες στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του στη Λιμπρβίλ, σε μια σχεδόν έρημη αίθουσα, το Δικαστήριο ανέφερε πως ο Μπονγκό συγκέντρωσε το 50,66% των ψήφων έναντι ενός 47,24% του Πινγκ.

Ο Μπονγκό -η οικογένεια του οποίου κυβερνά σε αυτή την πετρελαιοπαραγωγική χώρα της κεντρικής Αφρικής επί σχεδόν μισό αιώνα- κάλεσε αμέσως μετά την επικύρωση της νίκης του από το Συνταγματικό Δικαστήριο σε «πολιτικό διάλογο» την αντιπολίτευση.

«Καλώ όλους τους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων των ατυχησάντων υποψηφίων στις εκλογές της 27ης Αυγούστου, σε έναν πολιτικό διάλογο», ανέφερε ο Μπονγκό σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Οι δρόμοι της Λιμπρβίλ ήταν έρημοι χθες βράδυ, καθώς πολλοί κάτοικοι φοβούνταν το ξέσπασμα νέων επεισοδίων εάν το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωνε τη νίκη του απερχόμενου προέδρου.

Ο 57χρονος Αλί Μπονγκό εξελέγη για πρώτη φορά το 2009, μετά τον θάνατο του πατέρα του Όμαρ, ο οποίος παρέμεινε στην εξουσία για 41 χρόνια.

Ο Πινγκ, πρώην στέλεχος του καθεστώτος που μεταπήδησε στην αντιπολίτευση, αξίωνε να γίνει ανακαταμέτρηση των ψήφων στην επαρχία Ο-Ογκοουέ.

Σε αυτό το προπύργιο της οικογένειας Μπονγκό ο πρόεδρος έλαβε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, το 95% των ψήφων με 99% συμμετοχή, εξασφαλίζοντας σε εθνικό επίπεδο προβάδισμα 5.000 ψήφων επί του Ζαν Πινγκ, επί συνόλου 325.000 ψηφοφόρων.

Ο Πινγκ κατήγγειλε νοθεία στην περιοχή αυτή. Όμως το δικαστήριο αρνήθηκε να δεχθεί έγγραφα από την καταμέτρηση που κατέθεσε ως αποδεικτικά στοιχεία ο Πινγκ, πολλά από τα οποία ήταν αδύνατον να αναγνωσθούν, όπως ανέφερε.

Συνεργάτες του Μπονγκό υπέβαλαν έγγραφα αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του Πινγκ και κατήγγειλαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης για νοθεία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v