Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκίνηση στην ενθρόνιση του πρώτου Μητροπολίτη Σμύρνης μετά την μικρασιατική καταστροφή

Ιστορικές στιγμές στην πρωτεύουσα της Ιωνίας. «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπήρξε ανέκαθεν κήρυκας αδελφοσύνης και φιλίας» δήλωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

  • Real.gr
Συγκίνηση στην ενθρόνιση του πρώτου Μητροπολίτη Σμύρνης μετά την μικρασιατική καταστροφή
Ιστορικές στιγμές έζησαν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην πόλη της Σμύρνης, όπου ενθρονίστηκε ο πρώτος Μητροπολίτης της, μετά την μικρασιατική καταστροφή. Εκατοντάδες πιστοί από κάθε γωνιά της Τουρκίας και της Ελλάδας, πλημμύρισαν την Εκκλησία, προκειμένου να παραστούν στο ιστορικό γεγονός.

Για βαθιά συμβολικούς λόγους και ως ένδειξη σεβασμού στον μαρτυρικό θάνατο που υπέστη το 1922 ο εθνομάρτυρας Χρυσόστομος από τις λόγχες των ατάκτων στρατιωτών του Κεμάλ -έως σήμερα- η έδρα του Μητροπολίτη Σμύρνης είχε μείνει κενή.



Ως διάδοχος του μαρτυρικού Μητροπολίτη Σμύρνης εξελέγη ο αρχιγραμματέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Βαρθολομαίος Σαμαράς.



Χθες παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και πλήθους επισκεπτών από την Ελλάδα που έλκουν την καταγωγή τους από τα ματωμένα χώματα της Ιωνίας, ο νέος Μητροπολίτης Σμύρνης ενθρονίστηκε στην εκκλησιαστική του επαρχία.



«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπήρξε ανέκαθεν κήρυκας αδελφοσύνης και φιλίας»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η μαρτυρική Μητρόπολη της Σμύρνης με την ενθρόνιση του νέου της ποιμενάρχη αναστήθηκε και ανακαινίσθηκε από την τέφρα της με την μέριμνα της πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.



Δεν παρέλειψε δε να υπογραμμίσει με νόημα το γεγονός ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο «υπήρξεν ανέκαθεν δύναμις ειρηνοποιός και αγαθοποιός, παράγων ενότητος και καταλλαγής, κήρυξ της αδελφοσύνης και της φιλίας ανθρώπων και λαών, μάλιστα δε γειτόνων» και πρόσθεσε ότι το Φανάρι, «ουδέποτε υπέθαλψεν εθνοτικάς και άλλας διχοστασίας, ουδέποτε εκαλλιέργησε το θρησκευτικό ή άλλο μίσος, ουδέποτε εξέθρεψε τας αντιθέσεις».



Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.



«Η σημερινή μέρα είναι σημαντική τόσο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο, που βλέπει να αποκτά ποιμενάρχη - έπειτα από 94 χρόνια - και να αναλαμβάνει το πηδάλιο της εκκλησίας της Σμύρνης, για όλους τους ορθοδόξους, ο Σεβασμιώτατος Βαρθολομαίος» ανέφερε σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και συνέχισε: Με την παρουσία μας θέλουμε να ενδυναμώνουμε τον νέο Ιεράρχη ώστε να ανταποκριθεί στην ευθύνη της υψηλής αποστολής του, που είναι «αγάπη και μόνο αγάπη», στο λίκνο της Ανατολής, που γνώρισε μεγαλεία και καταστροφές, όπου συνυπάρχουν θρησκείες και πολιτισμοί και ενώνεται η μνήμη με τη ζωή και την ελπίδα.



Ποιος είναι ο νέος μητροπολίτης Σμύρνης

Ο 44χρονος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Σαμαράς είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας (ειδικότητας Κλασικής Φιλολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής και του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και χειροτονήθηκε διάκονος το 1995.



Την επόμενη χρονιά χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον μητροπολίτη Σεβαστείας Δημήτριο και διατέλεσε διάκονος για επτά χρόνια στην ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ως προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης και υπεύθυνος διαφόρων τομέων της διακονίας αυτής της μητροπόλεως.



Το 2002 προσελήφθη στην αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το 2005 διορίστηκε υπογραμματέας και το 2011 αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Σήμερα το πρωί στο ναό του Αγίου Βουκόλου ο Οικουμενικός πατριάρχης θα χειροτονήσει το νέο Επίσκοπο Ερυθρών κ. Κύριλλο. Ο Αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος είναι ο ιερατικός προϊστάμενός της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης και με απόφαση του Πατριάρχη τοποθετείται βοηθός Επίσκοπος του στην περιοχή της Ιωνίας.


Πηγή φωτογραφιών: www.amen.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v