Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Οι βουλευτές περιμένουν τον Ντράγκι για... απαντήσεις

Οι Γερμανοί βουλευτές αναμένουν εξηγήσεις για τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Γερμανία: Οι βουλευτές περιμένουν τον Ντράγκι για... απαντήσεις
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα βρεθεί ενώπιον σκληρών ερωτήσεων από Γερμανούς βουλευτές σήμερα, περί της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας, την ίδια εποχή που η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερων κινήτρων για να αναζωογονήσει τον πληθωρισμό.

Οι σχέσεις μεταξύ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης έχουν ψυχρανθεί, μετά την επιθετική πολιτική της ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια να μειώσει τα επιτόκια και να τροφοδοτήσει την οικονομία με πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ μέσω της αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Με την ανάπτυξη όμως στην ευρωζώνη των 19 κρατών να είναι μέτρια και τον πληθωρισμό ελάχιστα πάνω από το μηδέν -πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του σχεδόν 2% της ΕΚΤ-, οι επικριτές της Τράπεζας δηλώνουν ότι η νομισματική πολιτική της έχει φτάσει τα όριά της.

Ο Ντράγκι θα μιλήσει στην επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κατώτερης βουλής της Γερμανίας κεκλεισμένων των θυρών από τις 14:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας, και δημόσια γύρω στις 6:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Ο Γκούντερ Κρίχμπαουμ, πρόεδρος της επιτροπής, ο οποίος προσκάλεσε τον Ντράγκι στο Βερολίνο, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Ιταλός τραπεζίτης θα πρέπει να αναμένει μια ειλικρινή συζήτηση.

"Είμαστε κοινοβουλευτικοί, όχι διπλωμάτες. Ασφαλώς και θα υπάρξουν ερωτήσεις κρίσεως, αλλά ο Ντράγκι μπορεί να τα βγάλει πέρα", είπε ο Κρίχμπαουμ, προσθέτοντας ότι οι βουλευτές θα τον ρωτήσουν για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Τράπεζας και την υγεία του τραπεζικού τομέα της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τον Κρίχμπαουμ, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ μοιάζει περισσότερο με μια αόρατη δανειακή διάσωση για τα χρεωμένα κράτη της νότιας Ευρώπης και ότι ποτέ δεν εξουσιοδοτήθηκε για αυτό από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών.

"Η ΕΚΤ είναι, ασφαλώς, ανεξάρτητη. Αλλά με την παρούσα νομισματική πολιτική της, η ΕΚΤ υπό τον Ντράγκι οδεύει ενεργά στα άκρα της εξουσιοδότησής της", ανέφερε ο Κρίχμπαουμ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν σχεδιάζει να παρακολουθήσει την ακρόαση του Ντράγκι, έχει πει επανειλημμένως ότι τα επιτόκια είναι πάρα πολύ χαμηλά και ότι αποτελούν αιτία ανησυχίας επειδή κατατρώγουν τις αποταμιεύσεις των συνταξιούχων και βλάπτουν τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών.

Την άνοιξη, ο Σόιμπλε έφτασε στο σημείο να αποδώσει ευθύνες στην πολιτική της ΕΚΤ για την άνοδο του δεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο ιδρύθηκε το 2013 ως αντιστάθμισμα στον δανεισμό διάσωσης κρατών της ευρωζώνης και από τότε έχει μεταλλαχθεί σε αντιμεταναστευτικό κόμμα.

Σε άρθρο του στη σαφώς συντηρητική εφημερίδα FAZ μια μέρα πριν την επίσκεψη του Ντράγκι, ο Σόιμπλε απέφυγε τις απευθείας βολές εναντίον της ΕΚΤ ή του προέδρου της.

Αντίθετα, κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αναλάβουν τις ευθύνες τους με την υποστήριξη της ανάπτυξης μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα βοηθήσουν την ΕΚΤ να αρχίσει να καταργεί σταδιακά την πολύ χαλαρή νομισματική της πολιτική.

"Θα μπορέσουμε να αφήσουμε αυτή τη φάση των χαμηλών επιτοκίων πίσω, μόνο εάν έχουμε περισσότερη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη", είπε ο Σόιμπλε. "Δεν θα το καταφέρουμε εάν συνεχίσουμε να διανύουμε τα παλιά μονοπάτια με καινούργια χρήματα, αλλά μόνο εάν αλλάξουμε πορεία", επισήμανε.

Η ένωση συνεταιριστικών τραπεζών BVR έχει επίσης καλέσει την ΕΚΤ να αλλάξει πορεία. "Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη σταδιακή κατάργηση της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής", είπε ο επικεφαλής της ένωσης Αντρέας Μάρτιν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v