Ιράκ: Απειλή για περιφερειακό πόλεμο αν η Τουρκία δεν αποχωρήσει από τα εδάφη

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία ότι κινδυνεύει να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο με το να διατηρεί στρατεύματα στο ιρακινό έδαφος

Ιράκ: Απειλή για περιφερειακό πόλεμο αν η Τουρκία δεν αποχωρήσει από τα εδάφη
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία ότι κινδυνεύει να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο με το να διατηρεί στρατεύματα στο ιρακινό έδαφος, καθώς τα δύο γειτονικά κράτη ανακάλεσαν αμοιβαία τους πρεσβευτές τους στο πλαίσιο μιας εντεινόμενης διπλωματικής αντιπαράθεσης.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς υποστήριξε από την πλευρά του πως η τουρκική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ έχει στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας, σε μια περίοδο που η χώρα είναι βαθιά διχασμένη, και πως η Τουρκία δεν έχει στόχο να γίνει δύναμη κατοχής.

Ο Κουρτουλμούς δήλωσε σε δημοσιογράφους πως οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται στο στρατόπεδο Μπασίκα του Ιράκ έπειτα από αίτημα του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί για να εκπαιδεύσουν τις τοπικές δυνάμεις. «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να αποτελέσει αυτό θέμα συζήτησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη εβδομάδα να παρατείνει τη στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ και να επιτεθεί σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» -- πιθανή αναφορά στους κούρδους μαχητές και το Ισλαμικό Κράτος.

Το κοινοβούλιο του Ιράκ απάντησε χθες το βράδυ καταδικάζοντας την τουρκική απόφαση και ζητώντας από την Τουρκία και τους 2.000 στρατιώτες της να αποχωρήσουν.

«Ζητήσαμε από την τουρκική πλευρά περισσότερες από μια φορά να μην επεμβαίνουν στα ζητήματα του Ιράκ και φοβάμαι ότι η τουρκική περιπέτεια θα μπορούσε να μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο», προειδοποίησε ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν σήμερα από την κρατική τηλεόραση.

«Η συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας δεν είναι αποδεκτή και δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία», πρόσθεσε ο ιρακινός πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v