«Πυρετός» στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας με φόντο τη Συρία

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν για τη Συρία. Προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης από το Παρίσι. Σε Μόσχα και Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

  • Real.gr
«Πυρετός» στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας με φόντο τη Συρία
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διπλωματική αναμέτρηση Μόσχας-Ουάσινγκτον για τη συριακή κρίση αλλά και τη συμφωνία για τα πυρηνικά. Χθες η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε και επίσημα την αναστολή εφαρμογής της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά και τον τερματισμό του συμφώνου για την έρευνα εμπλουτισμού ουρανίου.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του για τη Συρία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησαν τηλεφωνική επικοινωνία για την ανάγκη να αυξηθούν οι διεθνείς προσπάθειες για τη μείωση των βίαιων συγκρούσεων στη Συρία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Όπως ανέφερε το Κρεμλίνο, «οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη αύξησης των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για να οικοδομηθεί μια ειρηνική πολιτική διαδικασία (στη Συρία), την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και της αντιμετώπισης των επείγοντων ανθρωπιστικών προβλημάτων».

Σε μία προσπάθεια να αποτραπεί το «ναυάγιο» των διπλωματικών συνομιλιών για τη Συρία, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί Μόσχα και Ουάσινγκτον. Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό θα βρίσκεται σήμερα στη Μόσχα και την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον, για συνομιλίες σχετικά με τη Συρία, με στόχο να προωθήσει το γαλλικό σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει να τεθεί εκ νέου σε ισχύ η εκεχειρία στο Χαλέπι, που το Παρίσι επιδιώκει να εγκριθεί εντός της εβδομάδας.

«Το ταξίδι αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Γαλλίας για να επιτευχθεί η υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μιας απόφασης η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για μια κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληθυσμούς οι οποίοι τη χρειάζονται πολύ», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Καθώς οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι συνεχίζονται, ο Ζαν-Μαρκ Ερό θα βρίσκεται στη Μόσχα την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου και στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου», κατά την ίδια ανακοίνωση.

Έκκληση για κατεπείγουσα παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, στενά συνεργαζόμενη με τον Επίτροπο πολιτικής προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας Χρήστο Στυλιανίδη, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει κατεπείγουσα παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι.

Στην προσπάθεια αυτή για το Χαλέπι, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Κορτσόκ κατά τη συζήτηση για τη Συρία στο Στρασβούργο.

Για την επίτευξη της προσπάθειας αυτής, η Υπατη εκπρόσωπος είχε σειρά διεθνών επαφών με υψηλούς παράγοντες σε ΗΠΑ και Ρωσία, εξήγησε ο κ. Κουρτσόκ. Προβλέπονται επίσης 25 εκατ. ευρώ ως κατεπείγον ταμείο για θέματα υγείας, διατροφής και άλλων πρώτων αναγκών. «Ολα αυτά δεν αρκούν, οι Σύροι έχουν ανάγκη για πρόσβαση στην παιδεία, στα νοσοκομεία, για αναδιοργάνωση της κοινωνίας, ώστε να μη ριζοσπαστικοποιηθεί η επόμενη γενιά Σύρων», δηλώνει η Φεντερίκα Μογκερίνι μέσω του σημειώματος που ανάγνωσε ο κ. Κουρτσόκ.

Σχετικά με την εκεχειρία, η Φεντερίκα Μογκερίνι εκτιμά ότι «την ευθύνη έχουν εκείνοι που χορηγούν στρατιωτικό υλικό και προσωπικό. Αυτοί θα πρέπει να σταματήσουν τις εχθροπραξίες εάν το επιθυμούν. Εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε επαφές με τους τοπικούς εμπλεκόμενους παράγοντες, γιατί κανείς δεν θέλει να διαλυθεί η χώρα. Η χώρα όμως θα διαλυθεί εάν συνεχισθεί ο πόλεμος. Θα πρέπει να πείσουμε όλους τους εμπλεκόμενους ότι η μόνη λύση είναι η πολιτική, αλλιώς κανείς δεν θα είναι νικητής. Δεν είναι δυνατόν να επιβάλουν οι στρατιωτικές ενέργειες την ειρήνη, το μόνο που θα κάνουν, θα είναι να παρατείνουν την αιματοχυσία», υπογραμμίζεται στο κείμενο της Υπατης εκπροσώπου, όπου και αναφέρεται σαν παράδειγμα ο εμφύλιος στον Λίβανο που διήρκεσε 16 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v