Σαουδική Αραβία: Ανεπίσημη ανάληψη ευθύνης για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό κηδείας στην Υεμένη

Η Σαουδική Αραβία παραδέχθηκε ανεπίσημα ότι αεροσκάφος του συνασπισμού ευθύνεται για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό κηδείας στη Σαναά

  • Real.gr
Σαουδική Αραβία: Ανεπίσημη ανάληψη ευθύνης για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό κηδείας στην Υεμένη
Η Σαουδική Αραβία έχει ανεπίσημα παραδεχθεί το γεγονός ότι ένα από τα αεροσκάφη που συμμετέχουν στον αραβικό συνασπισμό ευθύνεται για τον φονικό βομβαρδισμό στη διάρκεια επικήδειας τελετής στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, ανέφεραν σήμερα βρετανικά ΜΜΕ.

Το Σάββατο μια αεροπορική επιδρομή έπληξε την επικήδεια τελετή και σκοτώθηκαν τουλάχιστον 140 άνθρωποι ενώ τουλάχιστον 500 άλλοι τραυματίστηκαν.

Ο υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας αραβικός συνασπισμός αρνήθηκε τις κατηγορίες των ανταρτών Χούτι ότι ενεπλάκη στον βομβαρδισμό.

Σύμφωνα με το BBC, η Σαουδική Αραβία ενέκρινε το αίτημα της Βρετανίας να συμμετάσχει στην διερεύνηση του επεισοδίου.

Οι ερευνητές θα προσδιορίσουν αν η αεροπορική επιδρομή ήταν προσωπική απόφαση του πιλότου ή διαταγή της διοίκησης.

Ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ανέφερε, επικαλούμενος σαουδάραβα αξιωματούχο, ότι δεν θα υπάρξει επίσημη δήλωση παρά μόνο μετά τη λήξη της έρευνας.

Η Υεμένη έχει εμπλακεί σε στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο υεμενίτης πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και στους αντάρτες Χούτι από το 2014.

Οι Χούτι υποστηρίζονται από μονάδες του στρατού που παραμένουν πιστές στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Από τον Μάρτιο του 2015 ο υπό τη σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμός κυρίως χωρών του Περσικού Κόλπου πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Χούτι έπειτα από αίτημα του Χάντι.

Τον Αύγουστο τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι περισσότεροι από 10.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη από τον Μάρτιο του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v