Μητσοτάκης: Δεν «υιοθετεί» τον Ολάντ, επιμένει για εξεταστική

Δεν «υιοθετεί» ο Κυρ. Μητσοτάκης τα περί «ρωσικών δραχμών», αλλά επαναφέρει τη δέσμευση για εξεταστική επιτροπή που θα ασχοληθεί με την πρώτη περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Ποια στάση θα κρατήσει για το ΕΣΡ.

  • Real.gr
Μητσοτάκης: Δεν «υιοθετεί» τον Ολάντ, επιμένει για εξεταστική
Την Τρίτη το πρωί επιστρέφει από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος λίγο πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη, έσπευσε να παρέμβει στα όσα αποκαλύπτει ο Φρανσουά Ολάντ περί των συνομιλιών του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και το ελληνικό αίτημα για «ρωσικές δραχμές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Εθνικός Κήρυκας, Cosmos Fm) απέφυγε να «υιοθετήσει» τα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας, επαναφέρει ωστόσο τη δέσμευσή του για τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής που θα ασχοληθεί με τους πρώτους έξι μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το 2015.

«Γνωρίζουμε ήδη το κόστος για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία ήταν και παραμένει πάρα πολύ μεγάλο από αυτούς τους καταστροφικούς χειρισμούς της κυβέρνησης που οδήγησαν στο τραγικό δημοψήφισμα, στο κλείσιμο των τραπεζών και τελικά στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου», είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε:

«Δεν μπορώ να γνωρίζω την ακρίβεια αυτών των ισχυρισμών, αλλά γνωρίζω ότι πρέπει να μάθουμε την αλήθεια. Και η ΝΔ ως η επόμενη κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση αυτής της εξεταστικής επιτροπής ώστε να μάθουμε εάν πραγματικά υπήρχε “Σχέδιο Β”, εάν υπήρχε παράλληλο πρόγραμμα επιστροφής στη δραχμή και τελικά ποιος είναι υπεύθυνος για το τι έγινε τους πρώτους έξι μήνες».

Στη ΝΔ δεν πέρασε απαρατήρητη η «χαλαρή» αναφορά Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στα όσα υποστηρίζει ο μέχρι χθες ισχυρός σύμμαχος της Ελλάδας για τα σχέδια περί «ρωσικής δραχμής», σενάρια τα οποία ο κ. Τσίπρας χρέωσε σε στελέχη που δεν είναι πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «κόμμα μέσα στο κόμμα», φωτογραφίζοντας τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και ίσως τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Ο πρώην υπουργός το μόνο που έκανε ήταν να πει πως δεν συζήτησε ποτέ το τύπωμα δραχμών, το τι συζητήθηκε στη Μόσχα είπε πως δεν το γνωρίζει», λένε στη ΝΔ επιμένοντας πως η χώρα θα μπορούσε να είχε αποφύγει το τρίτο και σκληρότερο μέχρι σήμερα μνημόνιο, εάν ο κ. Τσίπρας δεν προκαλούσε πρώτα εκλογές, ακολουθώντας στη συνέχεια μια τακτική εκβιασμών μέσα στους κόλπους των εταίρων μέχρι το «καταστροφικό», όπως λένε, δημοψήφισμα.

Και μπορεί η ομιλία Τσίπρα να απευθυνόταν σε ένα αμιγώς κομματικό ακροατήριο, ωστόσο, αυτό που παρατηρούν στη ΝΔ είναι πως ακόμη και σήμερα ο κ. Τσίπρας επιμένει για την «ιστορικότητα» του δημοψηφίσματος παρά το γεγονός ότι όλοι οι πρωταγωνιστές της εποχής συμφωνούν σε ένα πράγμα: Η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπογράψει την πιο σκληρή συμφωνία, έχοντας προηγουμένως φλερτάρει με την έξοδο από το ευρώ.

Η μάχη για το ΕΣΡ

Την Τρίτη στην οδό Πειραιώς θα γίνει η σύσκεψη όπου θα καθοριστεί η τελική θέση της ΝΔ για τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής (Τετάρτη), όπου θα αναζητηθεί συναίνεση για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Καμία συζήτηση χωρίς την κατάργηση του νόμου Παππά με ό, τι μπορεί να σημαίνει αυτό» λένε από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, επιμένοντας πως η στάση της κυβέρνησης, ειδικά έπειτα από την τροπολογία του «μαύρου», δεν αφήνει κανένα περιθώριο δεύτερης σκέψης για τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, θέση, η οποία έρχεται να «προλάβει» τις φωνές που δεν αρνούνται μια πιο συναινετική διάθεση σε συγκεκριμένα ζητήματα έναντι της κυβέρνησης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στην πρώτη προσπάθεια που είχε γίνει για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής, είχε ψηφίσει «όχι», παρά το γεγονός ότι κεντρικά η Χαριλάου Τρικούπη δεν ήταν κάθετα αρνητική στα ονόματα που είχαν προταθεί.

Το ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσει την τελική στάση σήμερα, οπότε και επιστρέφει από τη Χίο η Φώφη Γεννηματά.

Αρχές Φεβρουαρίου ήταν η προηγούμενη συνεδρίαση της διάσκεψης των Προέδρων: Συμμετείχαν 21 από τα 23 μέλη.

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είχαν ψηφίσει «ναι» (12 ψήφοι), ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «όχι» (7 ψήφοι) ενώ υπήρξαν και 2 «παρών» από ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Για να βγει «λευκός καπνός», απαιτείται πλειοψηφία των 4/5.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v