Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένα σπίτι για παιδιά που ζούσαν στους δρόμους

Μεγάλα ατσάλινα κοντέινερ θα φιλοξενήσουν, το επόμενο χρονικό διάστημα, τους ανηλίκους του Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης, νεαρούς Ρομά που, ύστερα από χρόνια, τελειώνουν το σχολείο και συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους.

  • Real.gr
Ένα σπίτι για παιδιά που ζούσαν στους δρόμους
Τα "μεγαλύτερα απορρίμματα της γης", μεγάλα ατσάλινα κοντέινερ που ταξιδεύουν στους ωκεανούς και χρόνια μετά αποσύρονται, θα φιλοξενήσουν, το επόμενο χρονικό διάστημα, τα ανήλικα παιδιά του Δενδροποτάμου, νεαρούς Ρομά που, ύστερα από χρόνια προσπάθειας, έχουν φύγει από μια ζωή στους δρόμους, τελειώνουν το σχολείο και συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους.

Μέσα σε αυτά τα κοντέινερ θα δημιουργηθεί μια νέα εγκατάσταση για το Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων του Δενδροποτάμου "Φάρος του Κόσμου", όπως τόνισε ο ιδρυτής του, αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Λουκατάρης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

"Αυτά τα ατσάλινα μεγάλα κουτιά, τα οποία ταξιδεύουν στους ωκεανούς μας, μετά από χρόνια, όταν δεν μπορεί να κουμπώσει το ένα πάνω στο άλλο, γίνονται τα μεγαλύτερα απορρίμματα της Γης. Με τα 'απορρίμματα' αυτά, εμείς θα δημιουργήσουμε το σπίτι μας", σημειώνει ο πατέρας Αθηναγόρας και κάνει λόγο για μια οικολογική και καινοτόμο κατασκευή ενός νέου χώρου φιλοξενίας στο κέντρο του Δεντροποτάμου.

Συγκεκριμένα, εταιρεία έχει αναλάβει τη μετατροπή των μη χρησιμοποιούμενων κοντέινερ σε οικίες νέας γενιάς και θα τα προσφέρει εθελοντικά για τους ανήλικους Ρομά.

Στο νέο οικολογικό φιλοξενείο, που θα εγκατασταθεί σε ιδιόκτητο χώρο μέσα στην περιοχή του Δεντροποτάμου, θα ζουν πλέον (αρχικά) 14 νεαροί μαθητές Ρομά.

"Δεν υπάρχουν άνθρωποι που να μην έχουν αυτοεξέλιξη"

Ο πατέρας Αθηναγόρας επισημαίνει ότι στην περιοχή του Δεντροποτάμου, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, "κανείς μπορούσε να διαλέξει μόνο ανάμεσα σε μια ζωή με βαριά ή ελαφριά παραβατικότητα".

Ωστόσο, όπως λέει, πλέον τα παιδιά Ρομά φέρνουν νέες επιτυχίες.

"Πριν από δέκα χρόνια δύσκολα έβρισκες ένα παιδί να πηγαίνει στο σχολείο. Τώρα δύσκολα βρίσκεις ένα παιδί να μην πηγαίνει στο σχολείο" σημειώνει και αναφέρει ότι, μετά την πρώτη συμμετοχή των νεαρών μαθητών στον πρώτο διαγωνισμό ρομποτικής που έγινε στην Ελλάδα και την τιμητική επιλογή τους για το πρώτο ταξίδι στις ΗΠΑ, οι νεαροί Ρομά μαθητές ταξίδεψαν και πάλι φέτος ως πρωταθλητές Ελλάδας, για δεύτερη φορά, διαγωνιζόμενοι στο αντίστοιχο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μιζούρι των ΗΠΑ.

Είναι οι πρώτοι μαθητές που τελείωσαν το Λύκειο πριν δύο χρόνια μέσα από τη μονάδα φιλοξενίας του "Φάρου του Κόσμου" και συνεχίζουν, στο σύνολο τους, με σπουδές σε ιδιωτικά ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης.

Είναι τα παιδιά αυτά που θα αλλάξουν την ιστορία του τόπου, που θα σπάσουν τα τείχη του γκέτο", τονίζει ο υπεύθυνος του "Φάρου του Κόσμου".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v