Ένα αλλιώτικο πειραματικό εργαστήριο

Τη συνεργασία με τη Μάγδα Κοσσίδα, πρωτεργάτη της αναβίωσης της Αφηγηματικής Τέχνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανακοίνωσε το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

  • Real.gr
Ένα αλλιώτικο πειραματικό εργαστήριο
Τη συνεργασία με την αφηγήτρια Μάγδα Κοσσίδα, μέλος της ομάδας «Fahrenheit 451» και συνεργάτιδα του Μπρούνο ντε λα Σαλ, πρωτεργάτη της αναβίωσης της Αφηγηματικής Τέχνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ιδρυτή του CLIO (Κέντρο Προφορικής Λογοτεχνίας της Γαλλίας) ανακοίνωσε το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η συνεργασία αφορά τη λειτουργία ενός Πειραματικού Εργαστήριου Προφορικής Λογοτεχνίας καθώς και την παράσταση της Αφήγηση Έπους «Διγενής Ακρίτας».

Το Εργαστήριο Αφηγηματικής Τέχνης απευθύνεται σε όλους επαγγελματίες και ερασιτέχνες, χωρίς ηλικιακά κριτήρια και χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις.

Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά στο [email protected] και είναι απαραίτητο να συνοδεύονται από σύντομο βιογραφικό με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας και επιλογή λογοτεχνικού κειμένου γραπτής ή προφορικής λογοτεχνίας (μπορεί να είναι επίσης κείμενο παιδικής λογοτεχνίας ή θεατρικό κείμενο, ή μεγάλο παραμύθι ή μύθος πάνω στον οποίο θέλει κάποιος να δουλέψει).

Επίσης από σύντομο κείμενο που εξηγεί το λόγο αυτής της επιλογής.

Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι από τον Νοέμβριο 2016 μέχρι τον Ιούνιο 2017, στις αίθουσες του Κινηματογράφου και του Black box και οι συναντήσεις είναι τριήμερες και μηνιαίες την πρώτη Παρασκευή/Σάββατο/Κυριακή κάθε μήνα.

Η Μάγδα Κοσσίδα μαθαίνει στους σπουδαστές πώς να αφηγούνται προφορικά, εμβληματικά κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και παράδοσης προκειμένου να διασωθούν και να μεταδοθούν στο ευρύ κοινό.

Το δεύτερο σκέλος της συνεργασίας της παράσταση της Αφήγηση Έπους «Διγενής Ακρίτας» θα διαρκέσει από τις 19 Νοεμβρίου 2016 έως τις 8 Απριλίου 2017 (Αίθουσα Κινηματογράφου) και η παράσταση που θα ανεβάσουν απευθύνεται σε ενηλίκους και παιδιά άνω των 10 ετών.

Κάθε Σάββατο στις 19.00 η Μάγδα Κοσσίδα παρουσιάζει τον «Διγενή Ακρίτα», μια αφηγηματική ραψωδία βασισμένη στην ακριτική δημοτική ποίηση και στο ομώνυμο μεσαιωνικό έπος.

«Κάπου ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, μια ηρωική Ελληνίδα και ένας γενναίος Άραβας αψηφούν το μίσος και τις φυλετικές διαφορές που τους χωρίζουν, αγαπιούνται και αποκτούν ένα γιο, το Διγενή.

Αυτή η διπλή καταγωγή δίνει στον ήρωα διπλή δύναμη και διπλή αντοχή να πολεμά την αδικία σε όποια μεριά κι αν εμφανίζεται, είτε εντός των συνόρων είτε εκτός.

Η ζωή και ο αγώνας του Διγενή γίνονται ένα γεφύρι-σύμβολο που ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς», λέει η αφηγήτρια.

Το κείμενο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Μάγδας Κοσσίδα με το CLIO και την ομάδα «Fahrenheit 451» και παρουσιάστηκε στην αρχή στα γαλλικά στο Φεστιβάλ της Αβινιόν (2007).
 
Αμέσως μετά το έργο έγινε και στα ελληνικά και παρουσιάζεται πλέον σε δύο γλώσσες, όπως διπλή υπήρξε και η καταγωγή του ήρωα.

Για περισσότερες πληροφορίες και για τις δύο πρωτοβουλίες στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550.

Η Μάγδα Κοσσίδα ζει και εργάζεται στη Γαλλία τα τελευταία 30 χρόνια. Σπούδασε Παιδαγωγικά στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ενώ ασχολήθηκε με την ψυχοπαιδαγωγική εφαρμογή των παραμυθιών. Εργάστηκε ως καθηγήτρια στη Σχολή Νηπιαγωγών και Βρεφονηπιοκόμων του Στρασβούργου.
 
Ασχολήθηκε με την Αφηγηματική Τέχνη στην προσχολική ηλικία και πραγματοποίησε Δημιουργικά Εργαστήρια Αφηγηματικής Τέχνης σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια. Συνεργάζεται με το Κέντρο Προφορικής Λογοτεχνίας της Γαλλίας (CLIO) από το 2005 μέχρι σήμερα. Είναι μέλος της ομάδας «Fahrenheit 451», όπου μελέτησε την επική ποίηση με την επίβλεψη του Bruno De La Salle.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v