Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να αμφισβητήσει σπιθαμή ελληνικής γης

Μήνυμα για τα εθνικά μας θέματα έστειλε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Άγιο Ευστράτιο, από τη μαρτυρική, όπως είπε, ακριτική γωνιά της χώρας θέλει, ανήμερα της εθνικής εορτής.

Τσίπρας: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να αμφισβητήσει σπιθαμή ελληνικής γης
Μήνυμα για τα εθνικά μας θέματα έστειλε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός μιλώντας σήμερα στον Άγιο Ευστράτιο, από αυτήν τη μαρτυρική, όπως είπε, ακριτική γωνιά της χώρας θέλει, ανήμερα της εθνικής εορτής.

«Αυτή την ελεύθερη και υπερήφανη πατρίδα που μας παρέδωσαν όσοι πολέμησαν τους φασίστες και τους Ναζί, έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε και να την προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα και για οποιονδήποτε λόγο να αμφισβητήσει σπιθαμή ελληνικής γης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας:

«Επειδή ακούω διάφορες δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου και των συνόρων μας, κάποιοι τώρα τελευταία, δείχνουν με προκλητικό τρόπο την πρόθεσή τους να ξαναγράψουν την ιστορία αλλά και να ξαναχαράξουν τα σύνορα, ας το ξεχάσουν μια για πάντα».

Συμπλήρωσε ότι θα πρότεινε στούς γείτονες αν θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία να τη γράψουμε μαζί θετικά και έκανε λόγο για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής.

Ο ίδιος κάλεσε, επίσης, τη γείτονα χώρα να μην αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

Η ξενάγηση στο Μουσείο Δημοκρατίας

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Δημοκρατίας στον Αη Στράτη, από τον διατελέσαντα επί 25 χρόνια, δήμαρχο του νησιού, Χαράλαμπο Μακρή.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης έγινε ιδιαίτερη μνεία στους εξόριστους κομμουνιστές, τους οποίους οι Αρχές Ασφαλείας του φασιστικού καθεστώτος Μεταξά παρέδωσαν στους ναζί κατακτητές, αφού προηγουμένως τους είχαν αρνηθεί να πολεμήσουν κατά των φασιστών Ιταλών και Γερμανών επιδρομέων.

Οι ναζί τούς άφησαν στον Αη Στράτη να πεθάνουν από την πείνα, καθώς οι εξόριστοι αρνήθηκαν να υπογράψουν οποιαδήποτε δήλωση ή να προβούν σε οποιαδήποτε υποχώρηση έναντι του κατακτητή και στη διάρκεια του φοβερού χειμώνα 1941- 1942, 38 από τους εκτοπισμένους έχασαν τη ζωή τους. Τα οστά τους φυλάσσονται στο οστεοφυλάκιο του αγίου Μηνά στον Αη Στράτη.

Όπως ανέφερε ο κ. Μακρής οι υπόλοιποι σώθηκαν, όταν Γερμανοί ερχόμενοι στον Αη Στράτη από τη Λήμνο, έμειναν και οι ίδιοι άναυδοι, μπροστά στη φρικτή πραγματικότητα που αντίκρυσαν και απέστειλαν ένα φορτίο με τρόφιμα.

Τελικά απελευθερώθηκαν μετά από επιχείρηση του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού (ΕΛΑΝ) στις 17 Ιουλίου 1943.

Οπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, παρών στον Αη Στράτη είναι και ο συγγραφέας-ιστορικός Βαρδής Βαρδινογιάννης, πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων, ο οποίος είχε εκτοπιστεί στον Αη Στράτη στο διάστημα 1950- 1951.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v