Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι και γιατί μαθαίνουν σουηδικά, πορτογαλικά ή εβραϊκά

Οι εραστές των «μικρών» γλωσσών.

Ποιοι και γιατί μαθαίνουν σουηδικά, πορτογαλικά ή εβραϊκά
Η αγάπη για το σινεμά του Μπέργκμαν αλλά και ο θαυμασμός για την ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα του Ρονάλντο. Το «κόλλημα» με τα τουρκικά σίριαλ. Αλλά και μια επιθυμία κατάκτησης του πύργου της Βαβέλ. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που ωθούν πολλούς να μαθαίνουν γλώσσες, πέρα από τις δημοφιλείς της πρώτης γραμμής, όπως είναι τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά ή τα ιταλικά. Σε αυτήν την περίπτωση, τον πρώτο λόγο έχουν τα σουηδικά και τα νορβηγικά, τα πορτογαλικά και τα ουγγρικά, τα τουρκικά και τα περσικά.

«Θέλησα να ανακαλύψω τη γλώσσα που έκανε κινηματογράφο ο Ίγκμαρ Μπέργκμαν» λέει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η 43χρονη Κατερίνα, η οποία αποφάσισε φέτος να ξεκινήσει μαθήματα σουηδικών, ενώ μια στενή της φίλη προτίμησε τη γλώσσα του Ίψεν, δηλαδή τα νορβηγικά. «Είναι μια μελωδική αλλά και πολύ ιδιαίτερη γλώσσα» λέει η Κατερίνα γι αυτήν την πρώτη της επαφή με τα σουηδικά.

Όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει, οι δυσκολίες στην προφορά αφορούν τα φωνήεντα και όχι τα σύμφωνα όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα γαλλικά ή τα γερμανικά. «Αυτή η ιδιαιτερότητα είναι που τα κάνει για μένα ακόμη πιο γοητευτικά» προσθέτει.

«Ο βασικός λόγος εκμάθησης ξένων γλωσσών παραμένει ο βιοπορισμός. Οι περισσότεροι από τους μαθητές μας επιλέγουν αυτές τις γλώσσες επειδή σκοπεύουν να εργαστούν στο εξωτερικό» επισημαίνει από την πλευρά του ο Αδαμάντιος Καραρήγας, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου ξένων γλωσσών. Όμως, προσθέτει ότι σε όλα τα τμήματα μπορεί να εντοπίσει κανείς αυτούς τους «εραστές των "μικρών" γλωσσών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v