Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεργασία Γιατρών του Κόσμου - Muslim Charity για την ενίσχυση των προσφύγων

Δωρεά ύψους 50.000 ευρώ προσφέρει η φιλανθρωπική οργάνωση Muslim Charity για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες, καθώς και για την αγορά ενός οχήματος.....

Συνεργασία Γιατρών του Κόσμου - Muslim Charity για την ενίσχυση των προσφύγων
Δωρεά ύψους 50.000 ευρώ προσφέρει η φιλανθρωπική οργάνωση Muslim Charity για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες, καθώς και για την αγορά ενός οχήματος για τη μεταφορά του προσωπικού των Γιατρών του Κόσμου στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όπως ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν οι δυο οργανώσεις σήμερα στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.

Η αντιπροσωπία της Muslim Charity, μιας οργάνωσης που εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία, επισκέφτηκε πέρσι τη Λέσβο και άλλα μέρη στην Ελλάδα, με κάποιες πρώτες ενισχύσεις για τους ανθρώπους που ζουν στους καταυλισμούς, ανέφερε ο Μαρούφ Πιρζάντα (Maroof Pirzada), εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετανία, μεταφέροντας την εμπειρία που αποκόμισε και την καταγραφή των αναγκών που είχε σημειώσει. Τότε, εξηγεί ο κ. Πιρζάντα, αυξήθηκαν οι δωρεές και έτσι έλαβαν χιλιάδες πρόσφυγες βοήθεια, κυρίως στο Καρά Τεπέ και τη Μόρια της Λέσβου και συγκεντρώσαμε επιπλέον 50.000 ευρώ. «Θα γυρίσουμε τώρα στη Βρετανία, αλλά θα ξαναέρθουμε», υποσχέθηκε. «Η οργάνωσή μας είναι μικρού ως μεσαίου μεγέθους, οι δωρεές έρχονται μόνο από άτομα, όχι από θεσμικούς φορείς. Κυρίως οι έρανοι γίνονται στα τζαμιά τις Παρασκευές.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρουμε απευθύνεται τόσο σε μουσουλμανικούς, όσο και μη μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Κριτήριο για μας είναι η ευαλωτότητα των ανθρώπων, δεν έχει σημασία τι θρησκεία, τι γλώσσα, τι καταγωγή έχει ο καθένας. Όλοι είμαστε άνθρωποι κάτω από τον ίδιο ήλιο», συμπλήρωσε ο κ. Πιρζάντα.

Ο κ. Πιρζάντα εξέφρασε την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη του για την ελληνική κυβέρνηση, τους εργαζόμενους, τους γιατρούς και τους εθελοντές που κάνουν «ό,τι καλύτερο μπορούν με τις περιορισμένες δυνατότητες που διαθέτουν», όπως είπε. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που διαπίστωσαν στα νησιά λόγω του εγκλωβισμού και του υπερπληθυσμού των προσφύγων, αλλά και στους καταυλισμούς, όπως στα Οινόφυτα, όπου οι άνθρωποι ζουν ακόμα σε σκηνές και μέσα στις λάσπες. «Η δική μας ευθύνη είναι να επιστρέψουμε στην έδρα μας και να αναλάβουμε δράση εκεί. Στην Ελλάδα δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πιρζάντα ανέφερε, πως τα βρετανικά ΜΜΕ έχουν την τάση, όταν μιλούν για το προσφυγικό, να χρησιμοποιούν μεθόδους εντυπωσιασμού και να πέφτουν συχνά σε παραπληροφόρηση. Τα ρεπορτάζ στην Ελλάδα είναι πιο ακριβή, διαπίστωσε ο κ. Πιρζάντα και πιο έγκυρα. «Στη Βρετανία εστιάζουν σε ό,τι αρνητικό αφορά τους πρόσφυγες, καλλιεργώντας αντίστοιχα τέτοιο κλίμα.

Εμείς εδώ είδαμε και μεταφέρουμε το μήνυμα της ελπίδας που λάβαμε από τους ανθρώπους που επισκεφτήκαμε. Πηγή έμπνευσης αποτελούν τα παιδιά που συναντήσαμε και η αλληλεπίδραση των ντόπιων με τους πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες, το είδαμε, τιμούν την Ελλάδα. Μαθαίνουν ελληνικά και αγγλικά για παν ενδεχόμενο. Δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει. Αν μείνουν στην Ελλάδα, θα είναι παραγωγικοί, θα δουλέψουν και θα δώσουν κάτι πίσω στη χώρα που τους υποδέχτηκε», εκτίμησε ο κ. Πιρζάντα.

Ο Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, επισήμανε πως η συνεργασία με τη συγκεκριμένη οργάνωση είναι σημαντική, για να σπάσουν τα στερεότυπα που αρχίζουν να αναπτύσσονται στην ελληνική κοινωνία, όσο αφορά τους μουσουλμάνους. Επίσης, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα hot spot και τους καταυλισμούς, υποστήριξε πως «αρχίζει να γίνεται ανυπόφορη.

Οι άνθρωποι ζούνε χωρίς προοπτική, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Επιπλέον ο χειμώνας έρχεται, σε πολλά μέρη ήδη έχει φθάσει». Έριξε τις ευθύνες, εν μέρει και στη γραφειοκρατία που, όπως είπε, δυσκολεύει και καθυστερεί πολλές κινήσεις. Για παράδειγμα, στον ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων που εγκαινιάστηκε πριν λίγες εβδομάδες στην Παλλήνη, χωρητικότητας εκατό θέσεων, μέχρι στιγμής έχουν έρθει μόλις 28 παιδιά.

Η Muslim Charity σχεδιάζει να επεκτείνει τη συνεργασία της με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας για την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης και άλλων απαραίτητων υπηρεσιών για τους πρόσφυγες στο μέλλον.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v