«Άρωμα» ελληνικού θεάτρου στη Ρωσία

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή στη Μόσχα.

  • Real.gr
«Άρωμα» ελληνικού θεάτρου στη Ρωσία
Στο θέατρο Βαχτάνγκοφ της Μόσχας ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις 12, 13 και 14 Νοεμβρίου η παράσταση «Οιδίπους Τύραννος», σε σκηνοθεσία Ρίμας Τούμινας, που σηματοδοτεί και την πρώτη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το φημισμένο ρωσικό θέατρο.

Η παράσταση που έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Ιούλιο στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο (22/9), σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, θα επαναληφθεί στην Αγία Πετρούπολη στις 2 και 3 Δεκεμβρίου.

Ο Ρίμας Τούμινας νιώθει την αρχαία ελληνική τραγωδία σαν «μία αξεπέραστη, αθάνατη μελωδία». Επέλεξε τον «Οιδίποδα Τύραννο», διότι θεωρεί ότι είναι «η κατάλληλη στιγμή γι' αυτό το έργο».

«Είναι μια ιστορία για έναν ηγέτη, έναν άνθρωπο αρκετά δυνατό, ώστε να δεχθεί την τιμωρία για τις αμαρτίες του: εξορία και φτώχεια έως το τέλος της ζωής του.

Ο Οιδίποδας τιμωρεί τον εαυτό του για το έγκλημά του. Είναι σχεδόν απίθανο να βρεις ένα τέτοιο πρόσωπο στις μέρες μας.

Οι ηθικές αξίες του ήρωα είναι κάτι που έχουμε ξεχάσει. Ήρθε λοιπόν η ώρα να τις θυμηθούμε», είχε δηλώσει ο πολυβραβευμένος Λιθουανός σκηνοθέτης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον περασμένο Ιούλιο, προσθέτοντας:

«Ο Οιδίποδας είναι ένας Τιτάνας για τη δύναμη της προσωπικότητας του. Τέτοιοι Τιτάνες υπήρχαν στη γενιά των γονιών μου, όχι πολύ καιρό πριν και όχι μόνο στην αρχαιότητα!

Άνθρωποι που αναγνώριζαν τα λάθη τους και θα μπορούσαν να κατηγορήσουν τους εαυτούς τους, αν πίστευαν ότι αυτό ήταν δικαιοσύνη.

Οι περισσότεροι από τους σημερινούς ηγέτες δεν αναγνωρίζουν στον εαυτό τους καμία ενοχή. Τα πάντα εγκρίνονται και επιτρέπονται.

Ήρθε η ώρα να θυμίσουμε τις έννοιες της αρετής και της τιμής, δύο αξίες που βρίσκονται σε λήθαργο... Κι αυτό επιχειρεί να κάνει η παράσταση μας»

Από τα φοιτητικά του χρόνια στο Ινστιτούτο Θεάτρου της Ρωσίας, τον Ρ. Τούμινας γοήτευε η δομή και η δύναμη της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, παρόλο που δεν είχε ιδέα, όπως αναφέρει, από τη μεταφορά αυτής της δραματουργίας στη σκηνή.
 
«Με τα χρόνια, άρχισα να πλησιάζω θεατρικά αυτά τα κείμενα, να τα κατανοώ και να μου γίνονται πιο οικεία και σαφή. Απέκτησα κάποια σκηνοθετική εμπειρία του αρχαίου δράματος.
 
Ανέβασα Λυσιστράτη του Αριστοφάνη σε ένα στάδιο στο Ελσίνκι και επίσης σκηνοθέτησα μια εκδοχή του "Οιδίποδα Τύραννου" στην Κρατική Ακαδημία Θεάτρου της Λιθουανίας» είχε αναφέρει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v