Βερολίνο: Όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ ακολουθούν την «πεπατημένη» στην εξωτερική πολιτική

O προϊστάμενος της γερμανικής καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ δεν αναμένει κάποια απροσδόκητη αλλαγή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική μετά την εκλογή του Τραμπ

Βερολίνο: Όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ ακολουθούν την «πεπατημένη» στην εξωτερική πολιτική
O προϊστάμενος της καγκελαρίας και υπ. Ειδικών Καθηκόντων (ή ίσως αδόκιμα "υπουργός παρά τη καγκελαρίω") Πέτερ Αλτμάιερ δεν αναμένει κάποια απροσδόκητη αλλαγή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ:

«Νομίζω ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραμείνουν διεθνής παίκτης», είπε σε εκδήλωση επιχειρηματιών στο Ντούισμπουργκ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Rheinische Post.

Σύμφωνα δε με την εμπειρία του, «στο τέλος όλοι οι πρόεδροι ακολουθούν την "επικρατούσα τάση" της εξωτερικής πολιτικής».

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός προέβλεψε, ότι «στην εξωτερική πολιτική θα υπάρξει συνέχεια σε πάρα πολλά θέματα». Στις ΗΠΑ υπάρχουν πάμπολλοι σημαντικοί θεσμοί μέσα στο στρατό, στις μυστικές υπηρεσίες, στο υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίοι θα πουν στον νέο πρόεδρο τι πρέπει να κάνει.

CDU: Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες με τους ρεπουμπλικανούς

«Πρέπει να επιδιώξουμε εκ νέου τις καλές σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα την ενίσχυση της Ευρώπης», είπε, εξάλλου, με αφορμή την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ο γενικός γραμματέας του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Πέτερ Tάουμπερ, σε σημερινή του συνέντευξη στην Neue Osnabrucker Zeitung.

Πρόκειται «για λάθος των Ευρωπαίων» να θεωρούν ότι οι Αμερικανοί θα βρίσκονται πάντα στο πλάι τους όταν χρειάζεται. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναλάβουν περισσότερο τις ευθύνες τους και «να κάνουν περισσότερα οι ίδιοι για την αμυντική και την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας», όπως τόνισε.

Δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι και μετά την εκλογή του ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ θα υπάρξει στις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις «πάρα πολύ συνέχεια».
 
Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό οι ρεπουμπλικανοί είναι παραδοσιακά "διατλαντιστές". «Το (ρεπουμπλικανικό) κόμμα αγωνίζεται όπως και μεις για τις ίδιες αξίες, την ελευθερία και τη δημοκρατία», επισήμανε ο Τάουμπερ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v